Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Βρετανικό Μουσείο: Αγνοούνται 2.000 ελληνικά και ρωμαϊκά αντικείμενα

Tο βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ανεξάρτητης έρευνας για την κλοπή αντικειμένων που κοινοποίησε τον περασμένο Αύγουστο.

Η έρευνα έδειξε ότι οι κλοπές έγιναν σε μεγάλο χρονικό διάστημα – και ότι ο συνολικός αριθμός των αντικειμένων που υπέστησαν ζημιές ή αγνοούνται εκτιμάται ότι είναι περίπου 2000. Βασικός στόχος φαίνεται να ήταν μη καταχωρημένα αντικείμενα – κυρίως πολύτιμοι λίθοι και κοσμήματα – στο Τμήμα Ελλάδας και Ρώμης.

Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας το Μουσείο «υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 2000 κατεστραμμένα ή ελλείποντα αντικείμενα». Μέσα σε αυτά ο αριθμός αντικειμένων «που λείπουν ή κλάπηκαν είναι περίπου 1500».

Υπάρχουν επίσης, περίπου 350 αντικείμενα από τα οποία έχουν αφαιρεθεί κομμάτια τους π.χ. χρυσές βάσεις για πολύτιμους λίθους. Ταυτόχρονα, περίπου 140 που έχουν καταστραφεί και φέρουν σημάδια από εργαλείο.

Η πλειονότητα των κομματιών που αφαιρέθηκαν από τα 350 αντικείμενα είναι πιθανό να μην ανακτηθούν ποτέ επειδή πιθανότατα έχουν πουληθεί ως μέταλλο.

Από τα 1500 αντικείμενα που λείπουν ή έχουν κλαπεί, 351 αντικείμενα έχουν ήδη επιστραφεί, ενώ περισσότερα από 300 άλλα αντικείμενα έχουν ταυτοποιηθεί, λέει το Μουσείο.

Οι λεπτομέρειες όσον αφορά στην κλοπή απουσιάζουν από την ανακοίνωση με την διοίκηση να δηλώνει «περιορισμένη σε ό,τι μπορεί να πει για τις ίδιες τις κλοπές σε αυτό το στάδιο λόγω της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας», αλλά «δεσμεύεται» για την ολοκλήρωση της τεκμηρίωσης και ψηφιοποίησης της συλλογής μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

«Αυτή η Ανασκόπηση δείχνει ότι το Βρετανικό Μουσείο τακτοποιεί τα εν οίκω του, πράγματι το αναθέσαμε επειδή ήμασταν αποφασισμένοι να λάβουμε τα μαθήματα για το τι πήγε στραβά”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

«Το Βρετανικό Μουσείο έπεσε θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ζητάμε και πάλι συγγνώμη που αυτό επετράπη να συμβεί. Η συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα σημαίνει ότι η πλήρης έκθεση δεν μπορεί να δημοσιευτεί σήμερα, αλλά έχουμε αποδεχθεί πλήρως τις συστάσεις και έχουμε αρχίσει να ανακτούμε εκατοντάδες από τα κλεμμένα αντικείμενα”, είπε ο πρώην υπουργός οικονομικών.

«Πρόκειται για ένα χρήσιμο σύνολο συστάσεων, πολλές από τις οποίες ήδη υλοποιούμε. Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι αυτή ήταν μια εύκολη περίοδος για το Μουσείο, αλλά έχω τον απόλυτο θαυμασμό για τη δέσμευση του προσωπικού να οικοδομήσει ένα ισχυρότερο μέλλον για το Μουσείο που όλοι νοιαζόμαστε τόσο βαθιά» δήλωσε ο προσωρινός διευθυντή Σερ Μαρκ Τζόουνς.

Το ιστορικό των αποκαλύψεων
Όπως επιβεβαίωσε η έρευνα, το Μουσείο ειδοποιήθηκε για «υποψίες κλοπών» το 2021 από τον Δρ Ittai Gradel. Η τότε έρευνα του Μουσείου «κατέληξε εσφαλμένα στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε βάση στους ισχυρισμούς».

Αργότερα το ίδιο έτος, ένας εσωτερικός έλεγχος εντόπισε ένα αντικείμενο «που δεν βρισκόταν στη σωστή του θέση» εντός του χώρου με αντικείμενα από την Ελλάδας και την Ρώμη.

Αυτό, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, οδήγησε σε έναν ευρύτερο έλεγχο καθώς και της συλλογής κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων στην Ελλάδα και τη Ρώμη. Αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2022 και ο έλεγχος στη συνέχεια αποκάλυψε περαιτέρω στοιχεία για αντικείμενα που έλειπαν.

Τον Δεκέμβριο, οι ανησυχίες που προέκυψαν από τον έλεγχο εκφράστηκαν στην ανώτατη διοίκηση και τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου. Ο πρόεδρος κάλεσε αμέσως την αστυνομία και ξεκίνησε έρευνα. Κατόπιν αιτήματος τους, τίποτα δεν ειπώθηκε δημόσια εκείνη τη στιγμή.

Τον Αύγουστο του 2023, με τη συγκατάθεση της Μητροπολιτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την ανακάλυψη κλοπών. Ταυτόχρονα, το Μουσείο ανακοίνωσε ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε και ξεκίνησε επανεξέταση προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα και να γίνουν συστάσεις σχετικά με μελλοντικές ρυθμίσεις ασφαλείας στο Μουσείο.

Πηγή: The Standard, Shropshire Star

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρετανικό Μουσείο: Επιστρέφει ως δάνειο στην Αθήνα την Υδρία του Μειδία

Γλυπτά του Παρθενώνα: Παίρνει αποστάσεις από τον Σούνακ το Βρετανικό Μουσείο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ