Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Βρετανικό Μουσείο. Τα γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν σημαντικό μέρος της συλλογής μας

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σχολίασε τις νέες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, επιμένοντας στα πάγια επιχειρήματα.

«Το Βρετανικό Μουσείο διηγείται την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων σε όλο τον κόσμο, από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας πριν από περισσότερο από 2 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας. Το Μουσείο είναι ένα μοναδικό βοήθημα για τον κόσμο: το εύρος και το βάθος της συλλογής του επιτρέπουν σε ένα παγκόσμιο κοινό να εξετάσει πολιτιστικές ταυτότητες και να εξερευνήσει το σύνθετο δίκτυο αλληλένδετων ανθρωπίνων πολιτισμών. Οι Επίτροποι δανείζουν (εκθέματα) εκτενώς σε όλο τον κόσμο και πάνω από 3,5 εκατομμύρια αντικείμενα από τη συλλογή είναι διαθέσιμα να εξετάσουν online. Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι ένα ζωτικό στοιχείο σε αυτή την αλληλένδετη παγκόσμια συλλογή. Είναι ένα μέρος της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν πολιτικά σύνορα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης επιτρέπει στα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στην Αθήνα, περίπου τα μισά από όσα επιβιώνουν από τον αρχαίο κόσμο, να εκτιμώνται έναντι του υποβάθρου της αθηναϊκής ιστορίας. Τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο είναι μία σημαντική αντιπροσώπευση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας. Κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες, δωρεάν, θαυμάζουν την αριστοτεχνία των γλυπτών και αποκτούν εικόνα του πώς επηρέασε και πως επηρεάστηκε η αρχαία Ελλάδα από άλλους πολιτισμούς με τους οποίους συναντήθηκε. Οι Επίτροποι πιστεύουν ακράδαντα ότι συνιστά θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος το να είναι τα γλυπτά μοιρασμένα μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να διηγείται συμπληρωματική, αλλά διαφορετική ιστορία».

 

Η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου απάντησε επίσης για το γεγονός ότι η αίθουσα που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραμένει, όπως και κάποιες άλλες, κλειστή λόγω έργων συντήρησης από τον Μάιο, όταν το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί ξανά μετά το εθνικό lockdown λόγω πανδημίας.

 

«Το Μουσείο είναι ένα ιστορικό και καταχωρισμένης σπουδαιότητας κτίριο και είναι σε εξέλιξη δομικές αξιολογήσεις σε όλο το χώρο. Έχουμε ομάδα ειδικών που κάνει τακτικούς ελέγχους σε όλο το Μουσείο για να επιτηρεί και να διασφαλίζει την κατάλληλη διαχείριση κινδύνων για τη συλλογή. Η φροντίδα της συλλογής και η ασφάλεια των επισκεπτών μας και του προσωπικού είναι η πρώτιστη προτεραιότητά μας. Οι αναγκαίες εργασίες που διεξάγονται είναι μέρος ενός προγράμματος κτιριακών επισκευών και συντήρησης που θα επιτρέψουν μελλοντικές εργασίες στο χώρο του Μουσείου. Μαζί με αυτές τις αναγκαίες επισκευές, αναπτύσσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο να μεταμορφώσουμε το Βρετανικό Μουσείο για το μέλλον», είπε.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Διαβάστε ακόμη 

Κυρ. Μητσοτάκης στην Unesco: Ζήτησε επισήμως να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Θα επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ