Αφρικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν στην Αγκόλα μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία φέρει περισσότερες μεταλλάξεις -συνολικά 34- από κάθε άλλη γνωστή παραλλαγή έως τώρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Τούλιο ντε Ολιβέιρα του Πανεπιστημίου ΚβαΖούλου-Νατάλ στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής και Σίλβια Λουτουκούτα του υπουργείου Υγείας της Αγκόλα στη Λουάντα, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxix, σύμφωνα με το «Nature», ανακάλυψαν την παραλλαγή μετά τη γενετική ανάλυση δειγμάτων από τρεις ανθρώπους που ήταν επιβάτες σε πτήση από την Τανζανία προς την Αγκόλα φέτος τον Φεβρουάριο.
Η νέα παραλλαγή, που ονομάστηκε προσωρινά A.VOI.V2, διαθέτει 34 μεταλλάξεις, εκ των οποίων οι 14 στην πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Τα γονιδιώματα του κορωνοϊού και από τους τρεις ταξιδιώτες ήταν σχεδόν ταυτόσημα, ενώ αρκετές από τις 34 μεταλλάξεις έχουν βρεθεί και σε άλλες ήδη γνωστές παραλλαγές. Η εν λόγω παραλλαγή πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι μεταλλάξεις της πιθανώς τη βοηθούν να διαφεύγει από τις ανοσιακές αντιδράσεις μερικών ανθρώπων.
Υπενθυμίζεται, ότι στο τέλος του 2020 το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης της Ν. Αφρικής είχε για -πρώτη φορά- ανιχνεύσει τη γνωστή -πια- σήμερα πιο μεταδοτική «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή 501Υ.V2, που αντιστέκεται περισσότερο στα αντισώματα και η οποία έχει πια εξαπλωθεί σε περισσότερες από 50 χώρες (και στην Ελλάδα).
Η Αγκόλα, στην οποία έχουν υπάρξει περίπου 21.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 500 θάνατοι από Covid-19, έχει επιβάλει τα υποχρεωτικά γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid) σε όλους τους αεροπορικούς ταξιδιώτες που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιό της, πέρα από την προσκόμιση αρνητικού μοριακού τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Όλοι όσοι έχουν θετικό rapid τεστ κατά την άφιξή τους στη χώρα, απομονώνονται τουλάχιστον για 14 ημέρες, ενώ όσοι έχουν αρνητικό rapid τεστ, αυτοαπομονώνονται για 10 ημέρες.