Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Βρυξέλλες: Καμία συμφωνία – Μερική πρόοδος στα δημοσιονομικά

Χωρίς συμφωνία αλλά με πρόοδο στα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν μετά το 2018, ολοκληρώθηκαν χθες τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες οι τετραήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης. Οι αλλαγές στα εργασιακά και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι είναι τα δύο «αγκάθια» που απομένουν.

Οι ελληνική αντιπροσωπεία (Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου, Σταθάκης, Χουλιαράκης) αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το βέβαιο είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη να «ξεμπλοκάρει» σε ανώτατο επίπεδο το θέμα των εργασιακών, αποσπώντας την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μια ήπια συμφωνία στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Προφανώς το κάνει για λόγους ουσίας, αλλά και επικοινωνιακούς, εμφανίζοντας την όποια συμφωνία ως προϊόν πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Αλλωστε αυτό προκύπτει και από την επιστολή που έστειλε στους ομολόγους του και στους Ευρωπαίους αξιωματούχος συνδέοντας το εργασιακά πολιτικά με τη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης.

Σχετικά με την ουσία, κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα υπογράμμιζε σήμερα, ότι οι τετραήμερες διαπραγματεύσεις επέτρεψαν να ξεκαθαρίσουν εκκρεμότητες, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκέλος των δημοσιονομικών μέτρων, που αφορούσαν τη μείωση των δαπανών στις συντάξεις, δεδομένου ότι για τη μείωση του αφορολόγητου υπάρχει προσέγγιση εδώ και αρκετές μέρες. Λεπτομέρειες δεν έχουν διαρρεύσει αλλά στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι το δημοσιονομικό θα κλείσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες όταν επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Για τα εργασιακά, θα πρέπει να περιμένουμε τις διαβουλεύσεις του Πρωθυπουργού στη Ρώμη, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι, οι οποίες αποδέχονται την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά το ΔΝΤ και σε αυτό ελπίζει η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ζητήσει την άσκηση πιέσεων στο διεθνή οργανισμό.

Πάντως, σημαντικό πρόβλημα έχουν οι Ευρωπαίοι με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου θεωρούν ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, ΔΕΗ-0,38% που εφαρμόστηκαν τους προηγούμενους μήνες, δεν άνοιξαν την αγορά. Οι πιέσεις των Ευρωπαίων κινούνται προς την κατεύθυνση της πώλησης εργοστασίων της ΔΕΗ και μάλιστα, τις τελευταίες βδομάδες η απαίτηση αυτή έχει γίνει επιτακτική.

Μάλιστα, στις συζητήσεις που είχαν με στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος και πολλοί πιστεύουν ότι με δεδομένη την απροθυμία της κυβέρνησης να «σπάσει» περαιτέρω τη ΔΕΗ, ίσως αποδειχθεί και το πιο δύσκολο θέμα για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.
Πάντως, χρονικά η κατάσταση παρουσιάζεται πλέον οριακή για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στο Εurogroup, της 7ης Απριλίου.

Ο στόχος αυτός, όπως τόνιζε η ίδια πηγή, θα επιτευχθεί μόνο εφόσον οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέψουν στην Αθήνα νωρίς την προσεχή βδομάδα, διαφορετικά η συμφωνία θα μετατεθεί για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 22 Μαΐου.

«Η διαδικασία των Βρυξελλών ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ή αύριο, απομένει να ρυθμιστούν 2-3 λεπτομέρειες. Οι υπουργοί επσιτρέφουν στην Αθήνα», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Πηγή: naftemporiki.gr

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ