Οι πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν ευθύνονται για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, η οποία κατά τα άλλα φαίνεται πως είναι εύκολο να επιτευχθεί.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής «οι θεσμοί μπορούν να ολοκληρώσουν την τεχνική συγγραφή της συμφωνίας εξαιρετικά γρήγορα, όμως οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν είναι που δημιουργούν όλη τη δυσκολία. Σε ό,τι αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, θα ενημερωθεί εν συντομία και το Eurogroup την Παρασκευή».
«Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών «ίσως να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.
Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά δεν είναι άλλα από την φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οπως συμπλήρωσε ο αξιωματούχος το επόμενο διάστημα τα περιθώρια είναι στενά.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η χρονική συγκυρία δεν βοηθάει, καθώς μεσολαβούν οι διακοπές του Πάσχα που δεν αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης, την επόμενη βδομάδα όλοι θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες για οποιαδήποτε συμφωνία στις εαρινές συναντήσεις, καθώς όπως είπε ο αξιωματούχος, «πολλοί νομίζουν ότι εκεί μπορούν να γίνουν κάθε είδους συζητήσεις αλλά αυτά τα λένε αυτοί που δεν είναι εκεί. Δεν μπορείς να κάνεις εκεί ότι συζητήσεις θέλεις, το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων είναι πολύ σφιχτό και αυστηρά καθορισμένο».
Σχολιάζοντας τα σενάρια ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να πληρώσει την δόση του Ιουλίου χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ο αξιωματούχος είπε πως «πρόκειται για σπέκουλα, μιλάμε για προσπάθεια συλλογής μετρητών για τις πληρωμές τον Ιούλιο». Εξήγησε δε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
«Ένας λογιστής μπορεί να κάνει εικασίες για το πώς θα βρει τα λεφτά, αλλά αυτό θα ήταν η στενόμυαλη λογική ενός λογιστή, διότι δεν θα λάμβανε υπόψιν τις οικονομικές εξελίξεις. Είναι αντιπαραγωγική αυτή η σπέκουλα», σημείωσε. Τέλος, τόνισε πως «η κατάσταση της οικονομίας θα έχει αλλάξει τόσο πολύ, που θα πρέπει να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή».
Πηγή: kathimerini.gr