Μιλώντας την Πέμπτη στην εκδήλωση «Drivers of Economic Growth-The Day after Greece», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως «Η καθίζηση της ελληνικής αγοράς εργασίας μόλις σε τρία χρόνια – από τα μέσα του 2009 έως τα μέσα του 2012 – δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της κρίσης και της ύφεσης, αλλά οφειλόταν κατά βάση σε διαρθρωτικούς λόγους».
Στα διαρθρωτικά ελλείμματα της ελληνικής αγοράς εργασίας ο κ. Βρούτσης συμπεριέλαβε τον «παραγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας και τις δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας που εμπόδισαν μια πιο ήπια προσαρμογή της απασχόλησης».
«Στην Ελλάδα», πρόσθεσε, «δεν υπήρχε ένας οργανωμένος και έτοιμος μηχανισμός για τη μείωση του χρόνου εργασίας σε αντιστάθμισμα για τη διάσωση των θέσεων απασχόλησης, ούτε η θεσμική ωριμότητα, ούτε η κοινή συναντίληψη των κοινωνικών εταίρων για τη σύναψη συλλογικών συμφωνιών που θα προστάτευαν την απασχόληση».
Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που έλαβε το υπουργείο για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.
«Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες», ανέφερε, «θα έχει ως όφελος τη δημιουργία 30.000 θέσεων εργασίας, δεδομένου ότι το μέγεθος της «φορολογικής σφήνας» (tax wedge), δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνει ο εργοδότης και αυτού που τελικά λαμβάνει ο εργαζόμενος, αποτελεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για προσλήψεις στην επίσημη οικονομία».