Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Βρυξέλλες: Τούρκοι κάντε πίσω, Τώρα!

Η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών  βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται πως οι «28» έχουν συμφωνήσει στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «28» θα υιοθετήσουν ένα σκληρότερο κείμενο από το λεγόμενο «σχέδιο συμπερασμάτων των Βρυξελλών», μετά κιόλας από πιέσεις Κύπρου και Ελλάδας. Το αποτέλεσμα που θέλουν να επιτύχουν είναι ένα. Να σταλεί ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αποτροπής ενάντια στην προκλητικότητα και τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ!

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων καθώς υιοθετείται στο κείμενο σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρώτον φαίνεται να καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, δεύτερον εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα  συνεχόμενα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνοντας παράλληλα τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές σχέσεις και τρίτον καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί (επιτέλους) τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Ποιές όμως θα είναι οι πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία;

Σαν πρώτη φέρεται η περικοπή των προενταξιακών της κονδυλίων, η μη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συµβουλίου Υψηλού Επιπέδου και σαφώς το «πάγωµα» όλων των κεφαλαίων.

Στον ίδιο τόνο, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναμένεται να προτείνει συγκριμένα μέτρα για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας α λα Κριμαία, όπως κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις των υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριμένων προσώπων στην ΕΕ.

Το τελικό κείμενο συμπεριλαμβάνει μια πιο σκληρή διατύπωση. Μιλά για «κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων».

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις υποστήριξαν οι μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) ενώ διαφοροποιήθηκαν αρχικά Ολλανδία και Γερμανία -χώρες με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία – οι οποίες επιζητούσαν ηπιότερες διατυπώσεις αλλά τελικώς συμμορφώθηκαν στη λεγόμενη «γραμμή» των «28».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ