Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Washington Post: Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επέμβασης στην Υεμένη με στόχο τους Χούθι

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επέμβασης στην Υεμένη, με στόχο τους Χούθι καθώς 10 ημέρες αεροπορικών επιθέσεων δεν σταμάτησαν τις επιθέσεις της ομάδας σε πλοία, γράφει η Washington Post.

Ο Λευκός Οίκος συγκάλεσε ανώτατους αξιωματούχους την Τετάρτη για να συζητήσουν επιλογές για το μέλλον στην εξελισσόμενη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει να επιτίθεται σε πλοία στα ανοιχτά της αραβικής χερσονήσου παρά τις σχεδόν καθημερινές επιχειρήσεις για την καταστροφή των ραντάρ και των πυραύλων της.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψαν τη στρατηγική τους στην Υεμένη ως μια προσπάθεια να διαβρώσουν τη στρατιωτική ικανότητα υψηλού επιπέδου των Χούθι, αρκετά ώστε να περιορίσουν την ικανότητά τους να στοχεύουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν ή τουλάχιστον, να παράξουν επαρκή αποτρεπτικό παράγοντα, ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να συνεχίσουν να στέλνουν πλοία να διασχίσουν την περιοχή.

«Ξέρουμε ποιοι είναι οι Χούθι και την κοσμοθεωρία τους»
«Ξέρουμε ποιοι είναι οι Χούθι και την κοσμοθεωρία τους», δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος για την ομάδα, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν χαρακτήρισε αυτή την εβδομάδα τρομοκρατική οργάνωση. «Έτσι δεν είμαστε σίγουροι ότι θα σταματήσουν αμέσως, αλλά σίγουρα προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε και να καταστρέψουμε τις δυνατότητές τους».
Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν αναμένουν ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει για χρόνια όπως οι προηγούμενοι πόλεμοι των ΗΠΑ στο Ιράκ, το Αφγανιστάν ή τη Συρία. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να προσδιορίσουν καμία ημερομηνία λήξης ή να παρέχουν μια εκτίμηση για το πότε θα μειωθεί επαρκώς η στρατιωτική ικανότητα των Υεμενιτών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας, οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις εργάζονται επίσης για να αναχαιτίσουν αποστολές όπλων από το Ιράν.

«Δεν προσπαθούμε να νικήσουμε τους Χούθι. Δεν υπάρχει όρεξη για εισβολή στην Υεμένη», δήλωσε ένας διπλωμάτης που προσεγγίζει τα ζητήματα. «Η όρεξη είναι να υποβαθμιστεί η ικανότητά τους να εξαπολύουν αυτού του είδους τις επιθέσεις στο μέλλον, και αυτό περιλαμβάνει το χτύπημα της υποδομής που επιτρέπει αυτού του είδους τις επιθέσεις».

Ο πρώτος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι τα αρχικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας είχαν επιτύχει «να υποβαθμίσουν σημαντικά» τα στρατιωτικά μέσα που είχαν, αλλά επίσης αναγνώρισε ότι διατηρούν ένα ισχυρό οπλοστάσιο.

Η αναμόρφωση του παγκόσμιου ναυτιλιακού χάρτη
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ιδεολογία, και όχι η οικονομία, ήταν ο κύριος μοχλός της απόφασης του Μπάιντεν να αντιδράσει. Ενώ οι επιθέσεις είχαν μέχρι στιγμής μεγαλύτερο τίμημα στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στηρίζονται περισσότερο στους εμπορικούς δρόμους του Ειρηνικού από εκείνους στη Μέση Ανατολή, η εκστρατεία των Χούθι αρχίζει ήδη να αναδιαμορφώνει τον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν πίστευε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να ενεργήσουν ως αυτό που περιέγραψαν ως το «απαραίτητο έθνος» του κόσμου, με έναν ισχυρό στρατό και την ικανότητα να οργανώνει διάφορα έθνη πίσω από έναν μόνο σκοπό.

«Είναι αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς τι πρόκειται να συμβεί, και σίγουρα όχι [να προβλέψουμε] μελλοντικές επιχειρήσεις», είπε ο πρώτος Αμερικανός αξιωματούχος. «Αλλά η αρχή ότι απλά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή για μια τρομοκρατική οργάνωση… με αυτές τις προηγμένες δυνατότητες να κλείνει ή να ελέγχει ουσιαστικά τη ναυτιλία».

ΠΗΓΗ: Washington Post

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υεμένη: Ο αμερικανικός στρατός κατέστρεψε έναν πύραυλο των Χούθι που ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί

Η ΕΕ δεν θα χαρακτηρίσει τους Χούθι «τρομοκρατική» οργάνωση

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ