Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Wikileaks: Δέκα χρόνια από τις διαρροές που αποκάλυψαν απόρρητα μυστικά των ΗΠΑ

Στις 28 Νοεμβρίου του 2010, πριν ακριβώς από δέκα χρόνια πέντε κορυφαία μέσα ενημέρωσης άρχισαν ταυτόχρονα να δημοσιεύουν αποσπάσματα από περίπου 250.000 απόρρητα διπλωματικά ντοκουμέντα που είχαν διαρρεύσει από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η διαρροή των διπλωματικών εγγράφων που είχε θέσει στη διάθεση των ΜΜΕ η διαδικτυακή πλατφόρμα Wikileaks  έβαζε μια βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της  διπλωματίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από τα έγγραφα αυτά η διεθνής κοινή γνώμη πληροφορούνταν ότι η Ουάσιγκτον έδινε εντολή στους διπλωμάτες της να κατασκοπεύουν συνεργάτες του ΟΗΕ, ακόμα και τον γενικό γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, συλλέγοντας πληροφορίες ακόμη και το ιατρικό τους ιστορικό και την άκρως προσωπική τους ζωή, ότι οι αραβικές χώρες ζητούσαν από τους Αμερικανούς να επιτεθούν κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ότι το Πεκίνο είχε φτάσει στα όριά του με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και ένα πλήθος ακόμη από σημαντικές πληροφορίες  των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για πολιτικούς ηγέτες ή επιχειρηματίες διαφόρων χωρών αλλά και λεπτομέρειες για την κατάχρηση εξουσίας, αλλά και τη διαφθορά σε πολλές άλλες χώρες.

Ελληνικό παράδειγμα, η αποκάλυψη πως ο αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα δια του συμβούλου του και πρώην προσωπάρχη του Μπιλ Κλίντον, Τζον Ποντέστα, ζήτησε από τον Μπιλ Κλίντον να μεσολαβήσει στον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει με την Ευρωζώνη και να υπογράψει το 3ο μνημόνιο. Ο Μπιλ καταρχήν συμφωνεί,  ωστόσο ζητά περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, καθώς και για το εάν αντίστοιχη «πίεση» θα ασκηθεί προς την πλευρά της Μέρκελ και του Βερολίνου.

Η πλατφόρμα της Wikileaks έλαβε το υλικό της για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την whistleblower στρατιωτικό των ΗΠΑ, Μάνινγκ, που έκανε την θητεία στο Ιράκ και είχε πρόσβαση στους σέρβερ της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Μάνινγκ πίστευε ότι με τη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών «κάτι θα μπορούσε να αλλάξει». Και πράγματι η Μάνινγκ μπορεί να καυχιέται πως οι πληροφορίες που διέρευσε άλλαξαν λίγο τον κόσμο όπως για παράδειγμα τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης.

Οι διαρροές “βόμβα” της Μάνινιγκ κινητοποίησαν την αμερικανική κυβέρνηση που την καταδίκασε σε 35 χρόνια φυλάκιση, αλλά μετά από επτά χρόνια την αμνήστευσε και μετά έστρεψε το ενδιαφέρον της και την οργή της, στον ιδρυτή της Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ χαρακτηρίζοντάς τον εχθρό των ΗΠΑ και την πλατφόρμα του τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ αφού έμεινε για επτά ολόκληρα χρόνια έγκλειστος στη πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2019 στις Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας και περιμένει στις 4 Ιανουαρίου την ετυμηγορία της βρετανικής δικαιοσύνης για το αμερικανικό αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου εκεί θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 175 ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ