Το πεντασέλιδο έγγραφο των παρατηρήσεων – αντιπροτάσεων των Θεσμών, παρουσιάζει η Wall Street Journal, από το οποίο προκύπτει ότι οι δανειστές απορρίπτουν ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων, ενώ τα σημεία – κλειδιά στη διαφωνία μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών, φέρονται να είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και η αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο, οι πιστωτές επιμένουν στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1η Ιανουαρίου 2015, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουν την ελληνική πρόταση για αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς, από την οποία η Αθήνα αποσκοπούσε να εισπράξει 370 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016.
Στον αντίποδα, συστήνουν την αλλαγή του συστήματος ασφαλιστικών εισφορών για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία στο μοντέλο του ΙΚΑ από την 1η Ιουλίου 2015.
Επίσης, οι δανειστές ζητούν ακόμα μεγαλύτερη έκτακτη εισφοράς, 6%ν αντί για 5% που προτείνει η ελληνική πλευρά, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις.
Ακόμα, ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους έως τα τέλη του 2017, τη στιγμή που το ελληνικό σχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αντικατάστασή του με ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων μεταξύ 2018 και 2020.
Τα μεγέθη αυτά είναι κρίσιμα, με δεδομένο ότι οι εταίροι μένουν αμετακίνητοι στους δικούς τους στόχους για εξοικονόμηση 450 με 900 εκατομμυρίων ευρώ για φέτος και 1,8 δισ. για το 2016, τα οποία κενά θα πρέπει να καλυφθούν με εναλλακτικά μέτρα.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ, οι δανειστές:
-Ενοποιούν τη φορολόγηση όλων των προϊόντων στον υψηλό συντελεστή 23%.
Εξαιρούνται και μεταφέρονται ή παραμένουν:
– Σε συντελεστή 13%: Μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ενέργεια (δηλαδή τιμολόγια ΔΕΗ και φυσικού αερίου), νερό και ξενοδοχεία. Η εστίαση μεταφέρεται σε συντελεστή 23%.
– Σε συντελεστή 6%: Φάρμακα, βιβλία και θέατρο. Απορρίπτεται η ελληνική πρόταση να υπαχθούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% οι ιατρικές προμήθειες γενικώς.
Σε ό,τι αφορά στη φορολογία επιχειρήσεων, οι πιστωτές απορρίπτουν την αύξηση του φόρου επί των νομικών προσώπων στο 29% που προτείνει η Αθήνα, και αντιπροτείνουν πιο ελαφρύ συντελεστή 28%. Ζητούν όμως παράλληλα την 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα από το 2016.
Στο μέτωπο των αμυντικών δαπανών, οι εταίροι ζητούν τον διπλασιασμό της περικοπής, από τα 200 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο της πρότασης των δανειστών.