Χάος επικρατεί εδώ και λίγες ώρες στο Χαλέπι, όπου η επιχείρηση αποχώρησης των σύρων ανταρτών και των αμάχων έχει ανασταλεί και η συμφωνία για απομάκρυνση τους από την πολύπαθη πόλη κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα.
Η επιχείρηση ξεκίνησε χωρίς προβλήματα το πρωί της Παρασκευής, όταν ξαφνικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την περιοχή χωρίς να τους δοθούν εξηγήσεις.
Η Ελίζαμπεθ Χοφ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία, μιλώντας από το δυτικό Χαλέπι, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: «Υποθέτω ότι το μήνυμα να ανασταλεί η επιχείρηση ήρθε από τους Ρώσους που επιτηρούν την περιοχή». Η εννιαμελής ομάδα της στο ανατολικό Χαλέπι δεν είχε καμία επαφή με τις συριακές αρχές στο κέντρο διέλευσης Ραμούσεχ.
Οι φόβοι ότι κάτι δεν κυλούσε σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα επαληθεύτηκαν γρήγορα, καθώς ανακοινώθηκε ότι η επιχείρηση ανεστάλη έπειτα από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε κοντινή απόσταση από το σημείο που βρίσκονταν τα λεωφορεία και επίθεση ενόπλων.
Η στρατιωτική ειδησεογραφική υπηρεσία που διαχειρίζεται η λιβανέζικη οργάνωση, Χεζμπολάχ, ανέφερε πως η εκκένωση του ανατολικού Χαλεπίου ανεστάλη εν μέρει επειδή δεν απομακρύνθηκαν τραυματίες από δύο σιιτικά χωριά στην Ιντλίμπ, τα οποία πολιορκούνται από τους αντάρτες.
Επικαλέστηκε, επίσης, τους ίδιους λόγους που είχαν δοθεί προηγουμένως για την αναστολή της επιχείρησης: ότι οι αντάρτες επιδίωξαν να πάρουν μαζί τους κρατούμενους και ότι βομβάρδισαν έναν δρόμο ο οποίος επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από λεωφορεία που θα μετέφεραν αντάρτες και αμάχους από τα χωριά, αλ-Φούα και Κεφράγια.
Τουρκμένος μαχητής δήλωσε στο Reuters ότι Ιρανοί στρατιωτικοί απήγαγαν περίπου 200 αμάχους από σημείο ελέγχου, την ώρα που αυτοί αποχωρούσαν από την πόλη.
Σύμφωνα δε με διεθνή ΜΜΕ, οι δυνάμεις του καθεστώτος προχώρησαν σε κλείσιμο του οδικού δικτύου και δεν επέτρεψαν την αποχώρηση άλλων αμάχων και ανταρτών.
Παραδόξως, το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι ο ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η επιχείρηση αποχώρησης αμάχων και ανταρτών από το Χαλέπι ολοκληρώθηκε, για να ακολουθήσει απάντηση από επικεφαλής των σύρων ανταρτών ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Λίγο αργότερα, για το ίδιο θέμα πήρε ξεκάθαρη θέση και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη επαφές ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία ώστε οι αντικαθεστωτικές και οι κυβερνητικές συριακές δυνάμεις να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι σε ουδέτερο έδαφος και συγκεκριμένα στο Καζακστάν και να διαπραγματευθούν μια ειρηνευτική συμφωνία.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ασκήσει πίεση, δια της διπλωματικής οδού, προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει χρήση όλων των διπλωματικών διαύλων για να ασκήσει πίεση ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι και να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός από τη συριακή πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Δεν είναι δυνατόν να τεθεί με βία τέλος στον πόλεμο στη Συρία. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ κατανόησαν ότι δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικοί ως προς τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «οι ηγέτες που συναντήθηκαν για συνομιλίες στις Βρυξέλλες ήταν πιο ριζοσπαστικοί στις απόψεις τους για το συριακό από ό,τι πριν από τρεις μήνες, αλλά δεν ότι δεν αποφάσισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για το ρόλο της στη σύρραξη».
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr