Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αψήφησε τον υπερκομματικό του ρόλο και αντί να «διευθύνει τις εργασίες του Σώματος» απαντούσε υπερασπιζόμενος την κυβέρνηση σε θέματα που δεν αφορούσαν την εύρυθμη λειτουργία της συζήτησης στο Κοινοβούλιο
Πόσο έγκυρη μπορεί να είναι η Wikipedia; Σε κάποια λήμματα η εγκυρότητά της δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Η αναφορά στον Πρόεδρο της Βουλής είναι μια θεωρητικά μια απτή απόδειξη αυτών.
«Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων είναι το τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων και διευθύνει τις εργασίες του Σώματος. Εκπροσωπεί τη Βουλή σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και στις διμερείς διακοινοβουλευτικές συναντήσεις και προΐσταται των υπηρεσιών της Βουλής και συντονίζει τις δραστηριότητές τους.
Ο γενικός γραμματέας της Βουλής και ο ειδικός γραμματέας αποτελούν τους άμεσους συνεργάτες του προέδρου και τον υποστηρίζουν στην εποπτεία των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής δεν αποτελεί μέλος της κυβέρνησης της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της Βουλής είναι ταυτόχρονα (ex officio) πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, αλλά και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
«Η εκλογή του προέδρου της Βουλής είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους. Εάν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία», αναφέρει ακόμη η… η εγκυκλοπαιδική επιμόρφωσή μας.
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει προσωρινά τον (την) Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν απουσιάζει στο εξωτερικό περισσότερες από δέκα ημέρες, αν πεθάνει, παραιτηθεί, κηρυχθεί έκπτωτος ή αν κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του (της)», ολοκληρώνουμε την βουτιά στη γνώση και το περίφημο copy paste.
Αν οι τρεις τελευταίες παράγραφοι αφορούν στα διαδικαστικά και λίγο πολύ μοιάζουν αδιάφορες για τον περισσότερο κόσμο, οι πρώτες αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον νυν πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
Τον 64χρονο Γιαννιώτη δικηγόρο που έγραψε Ιστορία με την απόλυτη καταπάτηση του πολιτειακού αξιώματός του.
«Ο πρόεδρος της Βουλής δεν αποτελεί μέλος της κυβέρνησης», αναφέρεται ρητά ακόμη και στη Wikipedia, εκτός από το Σύνταγμα. Κι έτσι πρέπει να είναι. Αλλά στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο Τασούλας προσπέρασε τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια. Ενήργησε σαν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Προηγήθηκε, βέβαια, η αλλοίωση του κανονισμού. Έδωσε τον λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν ολοκληρώσουν τη δευτερολογία τους οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Με επίκληση της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Τζόρτζια Μελόνι. Αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ο κανονισμός παραβιάστηκε.
Εξαγρίωσε το Βελόπουλο
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα μετά την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον επίλογο της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός είπε στον Κυριάκο Βελόπουλο ότι δεν θα κάνει, πλέον, μονόλογο. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η φράση αποδείχθηκε προφητική. Χάρη, βέβαια, στον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος άρχισε τις παρεμβάσεις την ώρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Παριστάνετε ότι ξέρετε και την Ιστορία. Μιλήσατε για πορφυρογέννητους, δεν υπήρχε πορφύρα όταν γεννήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 1968. Αρκετά με το χαμηλότατο επίπεδό σας, που μόνος σας το παραδεχθήκατε», είπε σε πρώτη φάση ο Γιαννιώτης νομικός.
«Άλλαξε η σειρά των κομμάτων, πλέον είστε το πέμπτο κόμμα, μετά τη διαγραφή βουλευτών από τους Σπαρτιάτες. Αυτό αυξάνει τις ευθύνες σας. Σήμερα, μας απογοητεύσατε σφόδρα. Βρε άνθρωπέ μου, πού το είδες το σύστημα, τώρα προσπαθούμε να κάνουμε σύστημα στη χώρα. Τα έχετε βάλει όλοι με το σύστημα, πού το είδατε;» συνέχισε ο Τασούλας, που κατάφερε να εκνευρίσει τον Βελόπουλο διακόπτοντάς του τον μονόλογο.
Είχε προηγηθεί άλλη μία παρέμβαση του προέδρου της Βουλής σε ανύποπτο χρόνο. Αλλά πάντα με αφορμή όσα είχε πει στην πρωτολογία του ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης.
«Χθες είχαμε την ακρόαση των μελών του 5ου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μας είπαν λοιπόν ότι οι απόψεις ότι πρέπει να καεί ένα δάσος για να μπουν ανεμογεννήτριες είναι ‘‘απόψεις ό,τι να ’ναι’’, είπε μεταξύ άλλων ο Τασούλας. Από πού κι ως πού κρίνει ο πρόεδρος της Βουλής τα στοιχεία ενός πολιτικού αρχηγού; Τι είναι; Σχολιαστής σε δελτίο; Ή, μήπως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας; Έτσι συμπεριφέρεται. Όχι σύμφωνα με τον ρόλο που του ανατέθηκε από την εθνική αντιπροσωπεία, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Ίσως να ξέχασε ο Κωνσταντίνος Τασούλας ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα…
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί