Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τα νέα stress test των ελληνικών τραπεζών

Στη Φρανκφούρτη θα βρεθούν μεθαύριο Παρασκευή οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, προκειμένου να έχουν τις πρώτες προπαρασκευαστικές επαφές με στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στο πλαίσιο της νέας διαγνωστικής μελέτης για την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών.

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να επιταχύνουν το stress test προκειμένου να έχουν το γρηγορότερο την εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών και να αποσαφηνίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την κεφαλαιακή ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έχουν προβλεφθεί κεφάλαια 10 έως 25 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι αν το stress test ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο θα χρειαστούν περίπου 2 μήνες για την ολοκλήρωσή του και αν όλα πάνε καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι τράπεζες σημειώνουν ότι είναι αβάσιμη και πρόωρη κάθε εκτίμηση για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο stress test που πραγματοποίησε η ΤτΕ με την BlackRock είχε προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών στα 6,38 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και στα 9,42 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο. Το δυσμενές σενάριο προέβλεπε μείωση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2014 κατά -0,3% το 2015 και +1% το 2016.

Το 2014 έκλεισε θετικά για την εγχώρια οικονομία, με μεταβολή +0,8%, ωστόσο για την εφετινή χρονιά αναμένεται μεγάλη μείωση κοντά στο -3%, ενώ η πορεία το 2016 θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα σταθεροποιηθεί η οικονομία. Δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε δύο κύκλους ανακεφαλαιοποίησης (το 2013 με τη συμμετοχή του ΤΧΣ και ιδιωτών και το 2014 αποκλειστικά με ιδιώτες) αλλά και με τη διαφαινόμενη μικρή μείωση του αναβαλλόμενου φόρου (κατά 25%), αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι πιθανό η τελική εικόνα για τις συστημικές τράπεζες να μην είναι τόσο άσχημη. Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις της τρέχουσας αβεβαιότητας στις επιχειρήσεις και τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με βάση το μοντέλο του 2012, δηλαδή κεφαλαιακή ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών, και διάσπαση – εκκαθάριση των μη βιώσιμων. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα ενεργοποιηθεί bail in για τους καταθέτες, καθώς σε αντίθεση με τις κυπριακές τράπεζες, όπου το «κούρεμα» επιβλήθηκε σε τράπεζες που είχαν χρεοκοπήσει, στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών το πρόβλημα είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση που είναι απόρροια της πολιτικής αστάθειας. Σημειώνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει bail in σε καταθέσεις που βρίσκονται κάτω από το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ και οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ανασφάλιστες καταθέσεις ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ σε σύνολο 120 δισ. ευρώ και αφορούν σχεδόν αποκλειστικά καταθέσεις επιχειρήσεων και είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία τους. Ενα «κούρεμα» στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, σημειώνουν, θα προκαλούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην παραγωγική βάση της χώρας και στερείται νοήματος.

Πηγή: Καθημερινή



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ