Ρεπορτάζ: Ελευθερία Σπυράκη
Τις πόρτες της άνοιξε σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου η ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Metropolitan Expo με μια λαμπρή τελετή, παρουσία αρχηγών κρατών, αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, υπουργών ναυτιλίας ξένων κρατών, μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, επικεφαλής διεθνών οργανισμών, καθώς και περίπου 1.500 ηγετικών στελεχών της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο
Τα Ποσειδώνια 2016, η κορυφαία ναυτιλιακή έκθεση στον κόσμο, εγκαινιάστηκε απόψε από τον Έλληνα Πρωθυπουργού και σηματοδότησε την έναρξη της έκθεσης θεσμού για τον ναυτιλιακό κλάδο, που φέτος ξεπερνά σε μέγεθος και εύρος κάθε προηγούμενη διοργάνωση. Σε έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, τα Ποσειδώνια 2016 θα φιλοξενήσουν και πάνω από 40 συνέδρια, σεμινάρια και παρουσιάσεις προϊόντων τις επόμενες τέσσερις ημέρες, μέχρι το κλείσιμο της αυλαίας της Έκθεσης, την Παρασκευή 10 Ιουνίου.
Απευθυνόμενος στο διεθνές κοινό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ποντοπόρος ελληνική ναυτιλία συνεισφέρει το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές άμεσες και έμμεσες ευκαιρίες απασχόλησης. Πρόσθεσε, δε, ότι η ισχύς της ελληνικής ναυτιλίας έχει βοηθήσει τη χώρα να τοποθετηθεί στο επίκεντρο των σημαντικών αλλαγών που συντελούνται στην παγκόσμια οικονομία.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την κομβική θέση των μεγάλων ελληνικών λιμανιών, εγγυώνται τις προοπτικές περαιτέρω καθιέρωσης της χώρας μας ως στρατηγικής πύλης εισόδου προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρώπη. Καταλήγοντας, είπε ότι οι επενδύσεις για τη βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής είναι κεφαλαιώδους σημασίας και θα αναδείξουν ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάκαμψη.
Ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Θεόδωρος Δρίτσας, είπε: «Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο ναυτιλιακός κλάδος, μία από τις πιο παγκοσμιοποιημένες βιομηχανίες στο χώρο του διεθνούς εμπορίου, έχει έρθει αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις. Αυτές σχετίζονται με την υπερπροσφορά χωρητικότητας, την επιβράδυνση του εμπορίου, την έλλειψη χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα, την απότομη πτώση στις αγοραπωλησίες πλοίων, την αβεβαιότητα στις τιμές του πετρελαίου και τον έντονο ανταγωνισμό. Αναπόφευκτα, αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε σημαντική πίεση στις τιμές των ναύλων, ιδίως στην ναυλαγορά ξηρού φορτίου. Η σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην ύφεση και προοδευτικά στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων».
«Παρά την ύπαρξη δυσκολιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, η Ελληνική ναυτιλία κατόρθωσε να διατηρήσει τη πρωτοκαθεδρία της παγκοσμίως. Σήμερα, η Ελλάδα ελέγχει το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως, τοποθετούμενος στην έβδομη (7η) θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ναυτιλιακές εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο στον Πειραιά, ξεπερνούν τις 1.350 ναυτιλιακές εταιρείες, αποτελώντας τον κινητήριο μοχλό για μία σειρά συναφών οικονομικών δραστηριοτήτων. Η Ελληνική ναυτιλία παραμένει ένας σημαντικός και άκρως επιτυχημένος, οικονομικός παράγοντας της εθνικής οικονομίας συνεισφέροντας άνω του 7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), προσφέροντας περίπου 200.000 θέσεις εργασίας στη θάλασσα και στην ξηρά, και καλύπτοντας άνω του 30% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου» κατέληξε ο κ. Δρίτσας.
Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), κ. Lim Kitack, δήλωσε: «Η ναυτιλία έχει την εκπληκτική ικανότητα να αξιοποιεί τα πλούσια κοιτάσματα καινοτομίας και υπεροχής σε κρίσιμους τομείς, από τη ασφάλεια στη θάλασσα μέχρι τη φιλική στο περιβάλλον ναυτιλία –και σε πολλούς ακόμα. Διοργανώσεις όπως τα Ποσειδώνια προσφέρουν μια πολύτιμη ευκαιρία να αναδειχθεί όλη αυτή η δημιουργικότητα και η θετική ενέργεια, αλλά και μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, δικτύωση, γνωριμία με καινούριους φίλους και νέες επιχειρηματικές συνεργασίες».
Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Matej Zakonjšek, επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε: «Χαίρομαι για τη ζωτικότητα που βλέπω στον κλάδο, παρά τις δυσκολίες – με εντυπωσιακό αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τη διοργάνωση αυτής της έκθεσης από την Ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα. Η ναυτιλία έχει το δυναμικό να φέρει ευημερία στην Ευρώπη, όπως και η απόφασή μας να συνεργαστούμε με όλους εσάς ώστε να ξεπεράσουμε μαζί κάθε φουρτούνα».
Απηχώντας τις θέσεις των Ελλήνων εφοπλιστών, ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πρόσθεσε: «Οι Έλληνες πλοιοκτήτες και το ελληνικό Κράτος, ως εκπρόσωποι μιας χώρας με τεράστια ναυτιλιακή παράδοση, που σήμερα συγκεντρώνει περίπου το 50% του ευρωπαϊκού και το 20% του παγκόσμιου στόλου σε επίπεδο χωρητικότητας, είναι σταθεροί υποστηρικτές του θεσμικού ρόλου της Διεθνούς Οργάνωσης Ναυτιλίας (ΙΜΟ) ωε του μόνου αρμόδιου νομοθετικού σώματος για τη ναυτιλία. Ο λόγος είναι ένας αλλά πολύ σημαντικός: η ναυτιλία ως διεθνής δραστηριότητα, που είναι απολύτως εκτεθειμένη στο διεθνή ανταγωνισμό, απαιτεί ένα ενιαία εφαρμοζόμενο νομοθετικό πλαίσιο. Η ΙΜΟ στη διάρκεια των ετών έχει ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις και έχει υιοθετήσει διεθνείς συμβάσεις που επιτυγχάνουν την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των κρατών-μελών της».
«Ακόμα και οι επικριτές της αναγνωρίζουν ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία υπόκειται σε ένα συνολικό νομοθετικό πλαίσιο το οποίο εγγυάται την ασφάλεια των ναυτιλιακών μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά σήμερα, που βρίσκεται σε εξέλιξη η εντατική διαβούλευση για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία, η ΙΜΟ καλείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να υπερασπιστεί τον κλάδο με αποτελεσματικές, μακροπρόθεσμες λύσεις. Θέλω να τονίσω ότι η προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους νομοθέτες πρέπει να είναι να διαμορφώσουν μία ναυτιλιακή πολιτική η οποία θα επικεντρώνεται στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της Κοινοτικής ναυτιλίας. Μία πολιτική η οποία θα λαμβάνει υπόψη τον διεθνή χαρακτήρα της ναυτιλίας και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη, ώστε να συνεχίσει να αποδίδει προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, του δημόσιου συμφέροντος και του παγκόσμιου εμπορίου» συνέχισε ο κ. Βενιάμης.
Εκ μέρους των διοργανωτών, ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής των Εκθέσεων Ποσειδώνια Α.Ε., δήλωσε: «Πρόκειται για τα μεγαλύτερα Ποσειδώνια στη 46χρονη ιστορία του θεσμού, καθώς οι συμμετοχές ξεπερνούν τους 1.800 εκθέτες από 89 χώρες, καλύπτοντας όλο το φάσμα της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, και μεταξύ των εκθετών περιλαμβάνονται περισσότερα από 200 ναυπηγεία, 19 εθνικά περίπτερα, πάνω από 80 εταιρείες από τον παγκόσμιο κλάδο της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και δεκάδες εταιρείες εξειδικευμένες στη διαχείριση του έρματος των πλοίων. Αναμένουμε, επίσης, να υποδεχτούμε περίπου 20.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, γεγονός που επιβεβαιώνει τη φήμη των Ποσειδωνίων ως του κορυφαίου παγκόσμιου ναυτιλιακού γεγονότος».
Τα Ποσειδώνια 2016 θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Η διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Δήμου Πειραιά, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.