Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ξεκίνησε στο Παρίσι η πρώτη δίκη για τη γενοκτονία στη Ρουάντα

Άρχισε στο Παρίσι η πρώτη δίκη ενός απόστρατου αξιωματικού της Ρουάντας για το ρόλο του στη γενοκτονία του 1994.

Ο πρώην λοχαγός Πασκάλ Σιμπικάνγκουα, που είναι παραπληγικός, δικάζεται για συνέργεια στη γενοκτονία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, σε σχέση με τη σφαγή 800.000 ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους μελών της φυλής των Τούτσι, κυρίως από εξτρεμιστές της φυλής των Χούτου, στο διάστημα από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 1994.

Η δίκη αυτή είναι η πρώτη στη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μετά τη δίκη των συνεργατών των Ναζί, Μορίς Παπόν και Πολ Τουβιέ, τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Ο 54χρονος Σιμπικάνγκουα κατηγορείται για υποκίνηση, οργάνωση και συνέργεια στη γενοκτονία, με τον εξοπλισμό της πολιτοφυλακής των Χούτου και την εγκατάσταση των φυλακίων όπου η πολιτοφυλακή σφαγίασε πολλά από τα θύματά της. Εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Θύματα της γενοκτονίας και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δίκη, εκτιμώντας ότι συνιστά αλλαγή της στάσης της Γαλλίας απέναντι στη γενοκτονία.

Ως τώρα η Γαλλία απέρριπτε τα αιτήματα της Ρουάντας για την έκδοση στο Κιγκάλι ορισμένων εκ των δεκάδων υπόπτων Χούτου που έχουν καταφύγει στο γαλλικό έδαφος.

Οι γαλλικές αρχές απέφευγαν να δικάσουν υπόπτους στη Γαλλία βάσει του κανόνα οικουμενικής δικαιοδοσίας, που τούς επιτρέπει να δικάζουν ανθρώπους για σοβαρά εγκλήματα, τα οποία διέπραξαν εκτός της χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές έχουν συνδέσει αυτό το δισταγμό των γαλλικών αρχών, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τους δεσμούς της Γαλλίας με την κυβέρνηση που βρισκόταν στην εξουσία στη Ρουάντα όταν άρχισαν οι δολοφονίες, η πλειοψηφία των μελών της οποίας προερχόταν από τη φυλή των Χούτου.

Η Ρουάντα κατηγορεί τη Γαλλία ότι εκπαίδευσε τις πολιτοφυλακές των Χούτου που πρωτοστάτησαν στις σφαγές, κάτι το οποίο έχει επανειλημμένα αρνηθεί το Παρίσι.

Το Κιγκάλι διέκοψε τις σχέσεις με τη Γαλλία από το 2006 ως το 2009. Οι σχέσεις αποκαταστάθηκαν επί Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Γαλλία διέπραξε «σοβαρά λάθη» σε σχέση με τη γενοκτονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ