Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις για το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

Ενεργοποιείται αύριο Τρίτη, 2 Μαΐου, η πλατφόρμα του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», για την υποβολή αίτησης από νοικοκυριά και αγρότες για τη χορήγηση επιδότησης.

Την έναρξη προανήγγειλε πριν από λίγα 24ωρα από το Οικονομικό Forum των Δελφών ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, εντάσσοντας το πρόγραμμα στις δράσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, ώστε η «πράσινη» μετάβαση να συνδυαστεί με την ενεργειακή δημοκρατία και με τη διείσδυση των ΑΠΕ στους τελικούς καταναλωτές, για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.

Εκτιμάται ότι με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος θα επιδοτηθούν περίπου 40.000 νοικοκυριά και αγρότες, για την εγκατάσταση ενός συστήματος που θα τους επιτρέψει να μειώσουν κατακόρυφα τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού τους.

Όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση των νοικοκυριών το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να συνδυάζεται υποχρεωτικά με την μπαταρία, κάτι που είναι προαιρετικό για τα συστήματα τα οποία προορίζονται για αγροτικές παροχές.

Κριτήριο ένταξης θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα κατάθεσης της αίτησης για επιδότηση, προϋπόθεση για την οποία είναι να έχει προηγηθεί σύμβασης σύνδεσης του συστήματος στο δίκτυο. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, ήδη πάνω από 3.500 νοικοκυριά έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Το «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» προβλέπει πλαφόν στην ισχύ του οικιακού συστήματος, η οποία έχει καθορισθεί στα 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης). Η μπαταρία που (υποχρεωτικά για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για μία ώρα, με μέγιστο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).

Το ύψος ενίσχυσης
Το μέγιστο ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται σε 75%, η οποία εξαρτάται από το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του αιτούντα. Επίσης, έχει προβλεφθεί ένα επιπλέον bonus 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Πιο συγκεκριμένα:

– Στην περίπτωση των ευάλωτων νοικοκυριών (οι οποίοι είναι οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).

– Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται και πάλι κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

– Για ατομικό εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000, η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Το φωτοβολταϊκό κατά 30% (αν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).

– Στην περίπτωση των αγροτών, επιδοτείται κατά 90% η μπαταρία (ανεξαρτήτως χωρητικότητας) και κατά 40% το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος).



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ