Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πουλήσει ιστορικά κτήρια και μνημεία για να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημοσιονομικό της έλλειμμα, γράφει η Daily Mail.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ανάμεσα στα 50 αξιοθέατα που η Ιταλία βγάζει στο… σφυρί είναι ένα στοιχειωμένο κάστρο, το παλάτι ενός Καρδινάλιου και ένα νησί στην ενετική λιμνοθάλασσα.
Όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα, «η κίνηση αυτή υπενθυμίζει την περίπτωση της Ελλάδας όταν το 2012 αναγκάστηκε να πουλήσει κάποια όμορφα νησιά της σε ξένους αγοραστές , για να ελαφρυνθεί από τα τεράστια χρέη της».
Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει ότι οι αυτοί οι «θησαυροί» θα αγοραστούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα μετατραπούν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μουσεία, φέρνοντας νέες θέσεις εργασίας και διεθνείς επενδύσεις στη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Φαμπρίτζιο Σακομάνι, έχει θέσει ως στόχο το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από το «ξεπούλημα».
Η κίνηση αυτή εγκρίθηκε ως μέρος ενός διατάγματος έκτακτης ανάγκης με στόχο την διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας μέσα στο 3% για να αποφύγει έτσι διορθωτικά μέτρα από τις Βρυξέλλες .
Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, προγραμματίζει περαιτέρω μέτρα λιτότητας ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Ο Ρούπερτ Φότσετ, εμπειρογνώμονας ιταλικής ιδιοκτησίας είπε ότι το σχέδιο αυτό γίνεται με βάση την «επιχειρηματική λογική».
Η ιδέα τέθηκε για πρώτη φορά πέρυσι από τον Μάριο Μόντι, τον τεχνοκράτη που ανέλαβε ως πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2011, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφτασε το δημόσιο χρέος σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Στο σχέδιο του «Θανάτου του Δημόσιου Χρέους» αναφέρονταν αρχικά 350 ακίνητα, αλλά αξιωματούχοι τώρα θεωρούν ότι κάποια περιουσιακά στοιχεία , όπως είναι στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις είναι ακατάλληλα για εμπορική αγορά.
Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του ιταλικοί Δημοσίου περιλαμβάνεται το Κάστρο Ορσίνι, που βρίσκεται περίπου 60 μίλια από τη Ρώμη.
Το μεσαιωνικό φρούριο χτίστηκε για τον Πάπα Νικόλαο Γ’ τη δεκαετία του 1270 και έχει τίμημα 15 εκατ. ευρώ. Λέγεται ότι είναι στοιχειωμένο, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τα μέσα του 19ου αιώνα έως το 1989, όπου έκτοτε λειτουργεί σε αυτό μόνο μία γκαλερί τέχνης.
Στη Βενετία ανάμεσα στις περιουσίες που προσφέρονται είναι το νησί Σαν Τζιάκομο. Σε αυτό κατοικούσαν μοναχοί και μοναχές από τον 11ο αιώνα, πριν το 1800 γίνει στρατιωτική βάση.
Από τότε που εγκαταλείφθηκε το 1961, ερειπώθηκε , αλλά θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης για τους διεθνείς επενδυτές ως ένα πολυτελές θέρετρο.
Άλλος εθνικός θησαυρός που ξεπουλιέται είναι το παλάτι του 18ου αιώνα, Βίλα Μιραμπέλο.
Βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο και χτίστηκε τον 18ο αιώνα από τον Καρδινάλιο Ντουρίνι και Ιεροεξεταστή της Μάλτας.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, οι περιουσίες του ιταλικού Δημοσίου θα διατεθούν στην αγορά μέσω ενός κρατικού ταμείου, το οποίο στη συνέχεια θα προωθήσει τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο, ενώ οι αγοραστές φαίνεται πως έχουν ήδη βρεθεί.