Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός
Δύο παράλληλες έρευνες οι οποίες έχουν ως στόχο να επιφέρουν καίρια πλήγματα στην φοροδιαφυγή διενεργούνται από τις δικαστικές Αρχές και το ΣΔΟΕ. Στο μικροσκόπιο των (αυτοτελών) ερευνών μπαίνουν δικηγόροι και διοικητές Νοσοκομείων.
Στο στόχαστρο του επίκουρου Οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Γιάννη Δραγάτση έχουν μπει περίπου 1.000 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο colpo- grosso των «ανύπαρκτων γραμματίων προείσπραξης».
Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η εν εξελίξει έρευνα αναμένεται να προκαλέσει εκκωφαντικό θόρυβο όταν ολοκληρωθεί καθώς από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία και ποσά τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.
Με την παραγγελία η οποία έχει σταλεί στα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά πλήρη ενημέρωση για «τα στοιχεία ταυτότητος των δικηγόρων που δεν έχουν υποβάλλει γραμμάτια προείσπραξης για τη συζήτηση ποινικών ή αστικών υποθέσεων από 1-7-2010 και μετά, προκειμένου εν συνεχεία να παραγγείλουμε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως προς διακρίβωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής ή άλλου τινός».
Μέχρι στιγμής στις αρμόδιες υπηρεσίες Οικονομικού Εγκλήματος έχουν αποσταλεί περίπου 1.000 ονόματα δικηγόρων για τους οποίους προέκυψε ότι παρίστατο σε ακροατήρια χωρίς να υποβάλλουν τα απαραίτητα γραμμάτια προείσπραξης.
Το «κόλπο»
Από τα στοιχεία τα οποία αποτελούν ήδη μέρος της εισαγγελικής έρευνας του κ. Δραγάτση προκύπτει ότι την τελευταία τριετία, δηλαδή από τη στιγμή που οι υπηρεσίες των δικηγόρων υπάχθηκαν στον Φ.Π.Α. με τον κανονικό συντελεστή, αρκετοί συνήγοροι υπεράσπισης αλλά και πολιτικής αγωγής, οι οποίοι ήταν παρόντες στη διεξαγωγή δικών ανά την επικράτεια, αμελούσαν να κόψουν το απαραίτητο γραμμάτιο προείσπραξης της δικηγορικής αμοιβής.
Ως γνωστόν το γραμμάτιο προείσπραξης αποτελεί την προείσπραξη της δικηγορικής αμοιβής και μπορεί να κυμανθεί από το ποσό των 100 ευρώ μέχρι και 2.500 ευρώ εφόσον αφορά υπόθεση η οποία εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο. Όμως όπως προκύπτει από την έρευνα αρκετοί δικηγόροι, επικαλούμενοι αργοπορία στην ώρα έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας, έλεγαν στην έδρα του δικαστηρίου ότι θα προβούν στην υποβολή του γραμματίου την επόμενη ημέρα, χωρίς αυτό να συμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν να εισπράττουν τα χρήματα από τους εντολείς τους αποφεύγοντας να αποδώσουν το προβλεπόμενο μέρισμα στα ταμεία των δικηγόρων, αποφεύγοντας να καταβάλλουν ΦΠΑ και φοροδιαφεύγοντας καθώς πρόκειται για αμοιβές οι οποίες δεν φαίνονταν πουθενά.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη έρευνα αναμένεται να εκταθεί χρονικά μέχρι το σημείο που ο έλεγχος θα περικυκλώσει όλους τους δικηγόρους που ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη τακτική.
Το πιο εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι σύμφωνα με την ενημέρωση η οποία φτάνει στα εισαγγελικά γραφεία, μέχρι στιγμής εκατοντάδες δικηγόροι έχουν φροντίσει να επισκεφτούν τις γραμματείες των δικαστηρίων και να καταβάλλουν τα χρηματικά ποσά για τα γραμμάτια που δεν έκοψαν, λέγοντας ότι «ξεχάστηκαν» ή ότι «δεν πρόλαβαν».
Ποιοι ελέγχονται
Ωστόσο η όψιμη «μεταμέλεια» την οποία επιδεικνύουν αρκετοί από τους δικηγόρους οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες που έχουν σταλεί στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, δεν είναι ικανή να απαλείψει τα όποια αδικήματα εντοπίζονται βάσει της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισαγγελείς προχωρούν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων, με τα αποτελέσματα –σε ορισμένες περιπτώσεις- να είναι εντυπωσιακά.
Είναι ενδεικτικό ότι έχουν εντοπιστεί περί τις 150 περιπτώσεις δικηγόρων οι οποίοι παρότι ασχολούνται κυρίως με αυτόφωρα, δηλαδή υποθέσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποφέρουν μεγάλη χρηματική αμοιβή, εντούτοις έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Από τις πληροφορίες προκύπτει όμως οι έλεγχοι και η διασταύρωση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών έχουν οδηγήσει και σε περιπτώσεις ορισμένων αποκαλούμενων «μεγαλοδικηγόρων» οι οποίοι –το προσεχές διάστημα- θα κληθούν από το ΣΔΟΕ να δικαιολογήσουν τα ποσά που βρέθηκαν. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα τότε θα διωχθούν για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις και στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας άνδρες του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν πολλαπλούς ελέγχους σε γνωστά δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και της περιφέρειας συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Από την πλευρά του πάντως ο δικηγορικός κόσμος κάνει λόγο για «στοχοποίηση» σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο που οι περισσότεροι εντολείς αδυνατούν να πληρώσουν. Μέλη του ΔΣΑ αλλά και του ΔΣΠ χαρακτήρισαν «μεμονωμένες» τις όποιες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι δεν είναι «οι μαχόμενοι δικηγόροι εκείνοι οι οποίοι έριξαν το πλοίο της ελληνικής οικονομίας στα βράχια».
Έλεγχος για τους διοικητές των Νοσοκομείων
Την ίδια στιγμή παράλληλη έρευνα βάζει στο μικροσκόπιο της και τους διοικητές όλων των Νοσοκομείων της χώρας την τελευταία τριετία. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιείται από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλλε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ήδη οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ έχουν τους καταλόγους με τα πρόσωπα τα οποία τοποθετήθηκαν ως επικεφαλής των Νοσοκομείων της χώρας και αναμένεται να προχωρήσουν σε έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων και άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Και σε αυτή την περίπτωση η έρευνα αναμένεται να έχει εύλογη χρονική έκταση καθώς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα η διαδικασία αποστολής των απαραίτητων στοιχείων από τα πιστωτικά ιδρύματα.