Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Υπάρχει σχέδιο για την καταπολέµηση της ακρίβειας

Με μία σειρά από μέτρα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει την ακρίβεια, η οποία είναι εισαγόμενη και έχει να κάνει με τις πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και στα μεταφορικά. Τα μέτρα που θα θεσμοθετηθούν τις επόμενες ημέρες είναι κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και στενευμένες ενισχύσεις.

Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

▶ Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα για το 2022.

▶ Επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% και για το 2022. ∆εν αποκλείεται επιπρόσθετη μείωση κατά 1,1%.

▶ Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

▶ ∆ιεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στο ρεύμα, έτσι ώστε περισσότεροι πολίτες να επωφεληθούν.

▶ Μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες έως 50%.

▶ Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων και περιοχές.

▶ Επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

▶ Μειώσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Το debate για την ακρίβεια έχει ανάψει για τα καλά μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και σήμερα στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» μιλούν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καλπάκης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Χρειάζεται να δράσουµε όλοι µας υπέρ του καταναλωτή και όχι πανικός

Οι αυξήσεις στις τιµές των αγαθών είναι ένα παγκόσµιο φαινόµενο που συµβαίνει λόγω ακριβώς της ανισορροπίας σε προσφορά και ζήτηση που προκάλεσε η πανδηµία στην οικονοµία. ∆ηλαδή, η προσφορά δεν µπορεί να καλύψει τη διπλή ισχυρή ζήτηση η οποία προέρχεται αφενός από το άνοιγµα των αγορών µετά από πολλούς µήνες περιορισµών, αφετέρου από το γεγονός ότι αυτήν την περίοδο αρχίζουν και οι παραγγελίες για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ένα και µόνο στοιχείο αρκεί για να συνειδητοποιήσει ο καθένας τι συµβαίνει σήµερα στην παγκόσµια αγορά: Πριν από οκτώ µήνες, για να φέρει κάποιος ένα κοντέινερ από την Κίνα στην Ελλάδα πλήρωνε 1.300 ευρώ. Σήµερα θα πληρώσει 13.000 ευρώ, δηλαδή 10 φορές περισσότερο. Και το µεταφορικό αποτελεί ένα κοµµάτι µόνο του συνολικού κόστους.

Όλοι οι διεθνείς οργανισµοί, οι κεντρικές τράπεζες, τα κέντρα οικονοµικής ανάλυσης εκτιµούν ότι µετά µερικούς µήνες η παγκόσµια αγορά θα επανέλθει σε σηµείο ισορροπίας. ∆εν χρειάζεται, συνεπώς, να πανικοβαλλόµαστε.

Αυτό που, αναµφίβολα, χρειάζεται, όµως, είναι να δράσουµε όλοι µας υπέρ του καταναλωτή. Πέραν των συγκεκριµένων µέτρων στήριξης που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός στη ∆ΕΘ, ως υπουργείο Ανάπτυξης κάνουµε αυστηρούς και εις βάθος ελέγχους στην αγορά ώστε να µη διανοηθεί καν κάποιος ότι µπορεί να αδράξει την ευκαιρία της αύξησης για να βάλει «καπέλο» στις τιµές και να κερδίσει περισσότερα.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι µέχρι τέλους του 2021 ισχύει η διάταξη -µε βαριές κυρώσεις για τους παραβάτες- ότι δεν µπορεί να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους περισσότερο απ’ ό,τι ήταν πριν από τον κορωνοϊό. Θεωρώ, συνεπώς, ότι οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο ακριβώς των κανόνων ανταγωνισµού, θα απορροφήσουν όσο το δυνατόν µεγαλύτερο µέρος της αύξησης των τιµών.

Στέργιος Καλπάκης, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία:  Αµήχανοι και άβουλοι µπροστά στις ανατιµήσεις

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της για το κύμα ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία πίσω από τη δικαιολογία ότι φταίει η διεθνής συγκυρία. Δεν απαντά όμως για ποιο λόγο η Ελλάδα είναι η χώρα που καταγράφει την αρνητική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ούτε γιατί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν παρεμβαίνουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ούτε γιατί δεν σχεδιάζει παρεμβάσεις ουσιαστικής ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών την ώρα που άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ετοιμάζονται να ανακοινώσουν γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, αυξάνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Αυτοί που τόσο καιρό έλεγαν ότι οι αγορές αυτορρυθμίζονται, σήμερα που η ίδια η πραγματικότητα κατέρριψε τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, παρατηρούν αμήχανοι και άβουλοι τα νοικοκυριά να πνίγονται στις ανατιμήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα για το επικείμενο κύμα ακρίβειας. Στις 16 Ιουλίου καταθέσαμε επίκαιρη ερώτηση, αλλά καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε. Συνεπώς, κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορεί να πει ότι δεν ήξερε ή ότι αιφνιδιάστηκε.

Αλλά και σήμερα καταθέτουμε μία δέσμη ρεαλιστικών προτάσεων. Πρώτον, η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανατιμήσεις. Δεύτερον, απαιτούνται ρύθμιση της αγοράς και αυστηροί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών και της οικονομίας από φαινόμενα αισχροκέρδειας και χειραγώγησης τιμών. Επίσης είναι αναγκαίο ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους για ευάλωτους πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τέλος, όσον αφορά τη ΔΕΗ, που είναι ο εθνικός ενεργειακός πυλώνας, πρέπει να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια, ώστε να συμπαρασύρει συνολικά τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια προς τα κάτω και φυσικά να καταργηθούν τα προκλητικά μπόνους στα γαλάζια golden boys της επιχείρησης.

Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής: Οι αυξήσεις των τιµών και η αδράνεια της κυβέρνησης

Εδώ και τρεις μήνες η κυβέρνηση παρατηρεί το ράλι ανόδου των τιμών σε βασικά είδη κατανάλωσης και στα καύσιμα, χωρίς να έχει ελέγξει πιθανά φαινόμενα αισχροκέρδειας ή να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Ο ρόλος του «παρατηρητή» φτάνει στο αποκορύφωμά του όταν στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης προαναγγέλλουν μεγάλη αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο διάστημα…

Ο πολίτης αναρωτιέται αν η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι ή έχει ήδη κάνει κάτι ώστε να ανακόψει τη συνεχιζόμενη αύξηση που σε ορισμένα προϊόντα έχει ξεπεράσει το 10% και στα καύσιμα το 20%, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Προφανώς, η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για το διεθνές κύμα ανατιμήσεων, αλλά ελέγχεται για τα αντανακλαστικά της και την απουσία κινήσεων μετριασμού των όποιων επιπτώσεων. Ας δούμε γιατί.

Στις 15 Ιουνίου, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μου, ο υπουργός Ανάπτυξης -μέσω του γ.γ. Εμπορίου- με διαβεβαιώνει ότι η ΔΙΜΕΑ (το αρμόδιο όργανο για τον έλεγχο της αγοράς) «καθ’ όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, εφαρμόζοντας διατάξεις που αφορούν στην αισχροκέρδεια, πραγματοποιεί τακτικούς και πανελλαδικούς ελέγχους, επιβάλλοντας σε περιπτώσεις παραβάσεων τα νόμιμα».

Είναι όμως έτσι;

Ανατρέχοντας κάποιος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης θα διαπιστώσει ότι σε 15 Δελτία Τύπου που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου ως σήμερα από τη Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πουθενά δεν αναφέρονται έλεγχοι ή επιβολή προστίμων για την καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας!

Άρα, το υπουργείο ή δε διαπίστωσε αυξήσεις στις τιμές ή τις θεώρησε λογικές. Τίποτα από τα δύο, αφού δεν έλεγξε καθόλου τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες εδώ και τρεις μήνες, με τη ΔΙΜΕΑ να πραγματοποιεί ελέγχους μόνο για την πάταξη του παράνομου εμπορίου (όπως αναφέρουν τα σχετικά ΔΤ).

Με τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετείται καθημερινά για την πανδημία, αλλά να μην παρεμβαίνει για τις αυξήσεις τιμών που όλο το καλοκαίρι παρουσίαζαν σταθερή άνοδο.

Μετά την επικοινωνιακή κατακραυγή, η κυβέρνηση που διακήρυττε την ελευθερία της αγοράς και απέδιδε τις «παροδικές» αυξήσεις στις διεθνείς συνθήκες, προαναγγέλλει διορθωτικά μέτρα, παραπέμποντας στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μια κυβέρνηση που αρκέστηκε στον ρόλο του παρατηρητή και δεν παρενέβη έγκαιρα, όπως θα όφειλε.

Μια κυβέρνηση που δεν ενίσχυσε τις ελεγκτικές αρχές ώστε να πατάξει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, ούτε θωρακίζει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να καταπολεμήσει τις εναρμονισμένες πρακτικές

Μια κυβέρνηση που δεν ενεργοποίησε άμεσα μέτρα όπως τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και τη μείωση της έμμεσης φορολογίας, ώστε να θωρακίσει το εισόδημα της μεσαίας τάξης.

Μια κυβέρνηση που δρα και αντιδρά μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια, τα οποία καθόρισαν και την ετεροχρονισμένη αφύπνισή της, αφού οι όποιες λύσεις θα δοθούν μέσα από τις «εξαγγελίες» της ΔΕΘ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θ. Πλεύρης: Οι δείκτες για τη διαχείριση της πανδημίας από το ΕΣΥ, είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ