Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Υπασπιστής του Άκη ο “αχυράνθρωπος” του Πάλλη

Γράφει ο Πέτρος Κουσουλός

Υπασπιστής του κατάδικου πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Άκη Τσοχατζόπουλου, ήταν ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων του σκανδάλου της FBB ο οποίος φαίνεται να ενήργησε ως «αχυράνθρωπος» του φυγόδικου Αναστάσιου Πάλλη στην ενθυλάκωση του δανείου των 5.8 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τον Δημήτρη Καλλιμάνη ο οποίος μέχρι και σήμερα παραμένει ασύλληπτος καθώς τη… νύχτα των μεγάλων συλλήψεων κατόρθωσε να εξαφανιστεί, χρησιμοποιώντας –σύμφωνα με τις Αρχές- την εκ των έσω πληροφόρηση που είχε ο Αναστάσιος Πάλλης.

Ο κ. Καλλιμάνης με τη μακρά θητεία στο πλευρό του πρώην υπουργού, είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας ΑΑΜ HOLDINGS και σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους ο «μπροστινός» του φυγόδικου επιχειρηματία στην υπόθεση της τράπεζας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 13 Μαρτίου 2013 η διοίκηση της FBB είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εταιρίας που εκπροσωπούσε ο Καλλιμάνης, εναντίον της EuroInvest Enterprises (συμφερόντων Πάλλη) καθώς και του διευθυντή επιχειρηματικής Πίστεως Κωνσταντίνου Μήτσιου ο οποίος έχει ήδη κληθεί σε απολογία από την ειδική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση.

Δείτε τη μήνυση

-minisiΦΒΒ spider

Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο Καλλιμάνης ζήτησε (στις 31 Μαΐου 2012) δάνειο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά δύο πλοίων και μετοχών. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η AAM ήταν μια νέα offshore εταιρεία χωρίς προηγούμενη συνεργασία με την τράπεζα, ενώ και η εγγυήτρια εταιρεία, δηλαδή η Euro Invest (συμφερόντων Α. Πάλλη), χορήγησε στην τράπεζα υποσχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον φυγόδικο κατηγορούμενο, με την οποία δεσμευόταν ότι εντός 45 ημερών θα συμφωνούσε στην προσημείωση ακινήτου της αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Το δάνειο τελικά εκταμιεύθηκε στις 13 Ιουνίου 2012 από τον Κ. Μήτσιο, καταστρατηγώντας τους θεμελιώδεις κανόνες πιστοληπτικής ικανότητας. Στη μήνυση, η FBB κατηγορεί τον Μήτσιο για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, ενώ για ηθική αυτουργία κατηγορεί τους νόμιμους εκπροσώπους των ΑΑΜ Holdings και Euro Invest, δηλαδή τους Πάλλη και Καλλιμάνη.

Η συγκεκριμένη νομική κίνηση είχε γίνει κατ’ εντολή του προφυλακισμένου εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη. Είχαν προηγηθεί οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν κατατεθεί το Σεπτέμβριο του 2012 και εκδικάσθηκαν τον Αύγουστο διασφαλίζοντας το ελληνικό Δημόσιο. Οι Αρχές έκριναν ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις ήταν προσχηματικές. Ωστόσο η ωρίμανση της υπόθεσης της FBB αλλά και η ανάδειξη της πολυσχιδούς εγκληματικής δράσης του Α. Πάλλη οδηγούν, πλέον, στο συμπέρασμα ότι υπήρξε εξαπάτηση της πλευράς του εφοπλιστή ο οποίος επέστρεψε και το σύνολο των δανείων για τα οποία κατηγορείται.

Το ereportaz.gr σήμερα στο «φως» της δημοσιότητας στοιχεία-ντοκουμέντα τα οποία αποκαλύπτουν τις επαφές «τρίτου τύπου» μεταξύ του Καλλιμάνη και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για στοιχεία προερχόμενα από τη δικογραφία της «μίζας» η οποία είχε ως αποτέλεσμα την 20ετη καταδίκη του πρώην υπουργού. Πλέον οι Αρχές εμφανίζονται έτοιμες να ερευνήσουν το τρίγωνο μεταξύ Πάλλη-Καλλιμάνη και Τσοχατζόπουλο που έχει ως κοινό παρονομαστή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Ελληνικό στρατό.

Οι καταγραφές στο ημερολόγιο και οι business με το Δημόσιο

Το όνομα του Δημήτρη Καλλιμάνη καταγράφεται ουκ ολίγες φορές στο ημερολόγιο του πρώην υπουργού. Οι περισσότερες καταγραφές αφορούν συναντήσεις μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και του πρώην υπασπιστή του. Χαρακτηριστική είναι η σημείωση της 21ης Ιουνίου 2007 όπου καταγράφεται συνάντηση μεταξύ του «ωραίου Μπρουμέλ» του ΠΑΣΟΚ και του Καλλιμάνη «εκτός».

Δείτε το έγγραφο

Imerologio Aki-Kallimanis spider

Ο εκπρόσωπος της ΑΑΜ και κατηγορούμενος για την υπόθεση της FBB υπήρξε ο πιστός υπασπιστής του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ έβγαλε από επάνω του τη στολή του στρατιωτικού ακολουθώντας τον πρώην υπουργό και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο πλούσιο βιογραφικό του καταγράφεται και η παρουσία του στη θέση του αντιπροέδρου και του γενικού διευθυντή της εταιρίας Private Consulting ΑΕ η οποία έκανε “χρυσές δουλειές” στην Ελλάδα της ύφεσης αναλαμβάνοντας την διεκπεραίωση φακέλων αγροτών για τα φωτοβολταϊκά.

Βασική μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρίας ήταν η κυρία Βίκυ Μαρκίδου, η οποία υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λύνει μια σειρά από ερωτήματα τα οποία προκύπτουν για τις σχέσεις του Α. Πάλλη με τον στρατό, εκτός της πενταετούς θητείας του εκεί. Παράλληλα νέα τροπή παίρνει και η υπόθεση των 2.4 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν με έμβασμα στην Lamda Private Bank συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη την ημέρα χορήγησης του δανείου στην ΑΑΜ του Δημήτρη Καλλιμάνη. Οι δικαστικές Αρχές διερευνούν την κατάληξη του ποσού που ενδέχεται να “ξεπλύθηκε” χάρη στην αρωγή προσώπων που βρίσκονται κοντά στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Τατούλης “φόρτωσε” τον Πάλλη στον Ρέστη

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται, την ίδια στιγμή, η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης της FBB που είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης ο οποίος σε ένδειξη καλής θέλησης επέστρεψε στο ελληνικό Δημόσιο το σύνολο των δανείων για τα οποία κατηγορείται.

Οι πρόσφατες έρευνες στην κατοικία και το Μουσείο του Πάλλη έχουν καταδείξει μέρος της αξιόποινης συμπεριφοράς του αλλά και την «κάλυψη» που πιθανότατα είχε από τις Αρχές. Δικαστικοί κύκλοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για την εξαφάνισή του, ενώ η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, είναι ενήμερη για το γεγονός ότι επί μια επταετία δικογραφία που τον καθιστά κατηγορούμενο, εκείνη του σκανδάλου του ΟΤΕ, βρίσκεται τελματωμένη στο 9ο ανακριτικό γραφείο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και μήνυση την οποία είχε καταθέσει –τον Απρίλιο του 2013- ο Βίκτωρ Ρέστης και πέντε εταιρίες συμφερόντων του εναντίον του Πάλλη και μιας δικηγόρου. Στο πολυσέλιδο δικόγραφο για το οποίο γίνεται προκαταρκτική εξέταση κατηγορούσε τον Πάλλη για υπεξαίρεση 17.3 εκάτ ευρώ, μνημόνευε την υπόθεση της FBB αλλά και την απάτη με την εταιρία ΙΜS που οδήγησε στην αρπαγή του Βρετανού Έντουαρντ Στέισι Πρινγκλ.

Η μήνυση αναφέρει ότι η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη των εκατομμυρίων ευρώ που του υπεξαίρεσε ο φυγόδικος επιχειρηματίας είναι το δάνειο των 5.8 εκατ. Ευρώ, τον Μάιο του 2012. Επιπλέον ανέφερε ότι η πρώτη γνωριμία του με τον Πάλλη έγινε τον Αύγουστο του 2006 όταν του τον σύστησε (στο εξοχικό του) ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης! 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ