Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε υπέγραψαν απόψε στον Λευκό Οίκο τη «Φάση 1» της «ιστορικής» – όπως την χαρακτήρισε ο Τραμπ – εμπορικής συμφωνίας των δύο χωρών, η οποία βάζει τέλος στην πρωτοφανή αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου.
«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.
Ο Τραμπ, πριν υπογράψει το κείμενο που διαπραγματεύονταν επί μήνες οι δύο πλευρές, προειδοποίησε ότι οι τιμωρητικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί στο Πεκίνο εδώ και περίπου δύο χρόνια, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της συμφωνίας.
«Διατηρούμε τους (τελωνειακούς) δασμούς, αλλά θα δεχόμουν να τους καταργήσω εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη Φάση 2», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ , υπογραμμίζοντας: «Θα τους διατηρήσω, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε κανένα χαρτί στα χέρια μας για να διαπραγματευτούμε».
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν προειδοποίησε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC πριν από την τελετή, ότι αν το Πεκίνο δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να αυξήσει τους δασμούς.
Κατά την τελετή υπογραφής, ο Λιου Χε διάβασε μια επιστολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε ότι η εμπορική συμφωνία είναι «καλή για όλον τον κόσμο». Στην επιστολή του ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία δείχνει πως οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και να βρουν λύσεις βασισμένες στον διάλογο.
Ο πρόεδρος Τραμπ επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί σύντομα την Κίνα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη Φάση 2 της συμφωνίας θα ξεκινήσουν «αμέσως». Οι δύο πλευρές πρόκειται να διαπραγματευτούν τους όρους μιας συμφωνίας που θα αφορά ευαίσθητα ζητήματα, όπως την κυβερνοασφάλεια.
Τι προβλέπει η πρώτη φάση
Από τη συμφωνία αυτή εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί η εκλογική βάση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, ιδίως οι αγρότες και οι βιομηχανίες, που ήταν τα παράπλευρα θύματα του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Η Κίνα δεσμεύτηκε ότι θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης 94 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα στο σύνολό της. Αυτές οι επιπρόσθετες αγορές αυτές βασίζονται στο επίπεδο των κινεζικών εισαγωγών του 2017, δηλαδή πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. Βασικός στόχος είναι να μειωθεί το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα, που ήταν μια από τις απαιτήσει τους Λευκού Οίκου. Αναλυτικά, η Κίνα θα δαπανήσει 77,7 δισεκ. δολάρια για πρόσθετες αγορές από τον κατασκευαστικό τομέα, 52,4 δισεκ. δολάρια στον τομέα της ενέργειας, 37,9 δισεκ. στις υπηρεσίες και 32 δισεκ. σε προϊόντα του αγροτικού τομέα.
Στα προϊόντα που δεσμεύτηκαν να αγοράσουν οι Κινέζοι από τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται βαριά μηχανήματα, φαρμακευτικά είδη, αυτοκίνητα, σίδηρος και χάλυβας αλλά επίσης και κρέας, δημητριακά και βαμβάκι.
Το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας περιλαμβάνει εξάλλου ρυθμίσεις σχετικές με τη μεταφορά τεχνολογίας και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, που ήταν επίσης μια από τις απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Τα δικαιώματα χρήσης της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι μεταξύ των υπηρεσιών που θα αγοράζει στο εξής το Πεκίνο.
Ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο άνοιγμα της κινεζικής αγοράς στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Ο «πόλεμος» ξεκίνησε την άνοιξη του 2018 με αφορμή τις «δόλιες», όπως τις χαρακτήριζε η Ουάσινγκτον, εμπορικές πρακτικές της Κίνας και οδήγησε στην αμοιβαία επιβολή δασμών ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αυτοί οι τιμωρητικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί σε κινεζικά προϊόντα συνολικού ύψους 370 δισεκ. δολαρίων θα διατηρηθούν μέχρι να υπογραφεί και η «Φάση 2» της Συμφωνίας. «Θα δεχόμουν να τους καταργήσω αν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη Φάση 2. Θα τους διατηρήσω, γιατί διαφορετικά δεν θα είχαμε στα χέρια μας κανένα χαρτί για να διαπραγματευτούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Η αμερικανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η συμφωνία θα δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία.
«Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των χωρών μας όμως αυτή η μέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις εμπορικές σχέσεις των δύο σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου», τόνισε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Ο Μνούτσιν εκτίμησε από την πλευρά του ότι «για πρώτη φορά έχουμε μια πλήρη συμφωνία» και «έναν μηχανισμό για να την εφαρμόσουμε».
Πηγή: Καθημερινή