Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2025

«Υπέρ των προσωρινών διαταγών αλλά με τάχιστη εκδίκαση των υποθέσεων»

Υπέρ του θεσμού των προσωρινών διαταγών, με τις οποίες επαναπροσλαμβάνονται στη θέση τους συμβασιούχοι ή άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, ως μέτρο δικαστικής προστασίας, αλλά με ταυτόχρονη τάχιστη εκδίκαση των κυρίως υποθέσεων ώστε να μην γίνεται κατάχρηση (να μετατρέπεται σε μόνιμο δηλαδή) ένα προσωρινό δικαστικό μέτρο, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ο κ.Αθανασίου είχε πεί προ ημερών πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην κατάχρηση των προσωρινών διαταγών (με τέτοιες παραμένουν στη θέση τους περί τους 6.000 συμβασιούχοι ή άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι με εκκρεμότητες στη δικαιοσύνη) και πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εκδίκασης τω ν υποθέσεων. Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία κατάργησης και υφιστάμενων προσωρινών διαταγών μέσω της επίσπευσης εκδίκασης των υποθέσεων , αφού αυτές ισχύουν συνήθως μέχρι να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα και η κύρια προσφυγή.

Ο κ.Αθανασίου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΔΣΑ, επισήμανε ότι παρερμηνεύθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τους απολυμένους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή, καθόσον ο ίδιος τάσσεται υπέρ του θεσμού της προσωρινής διαταγής αλλά συγχρόνως κρίνει αναγκαίο να επισπεύδεται η εκδίκαση των υποθέσεων στο πλαίσιο των οποίων έχει υπάρξει έκδοση τέτοιων διαταγών, πρόταση η οποία άπτεται του γενικότερου ζητήματος της επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.

Μείωση των παραστάσεων – φεύγουν οι δικηγόροι από το επάγγελμα

Ο κ.Αθανασίου , που επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως υπουργός, στον ΔΣΑ, συνοδευόταν από τον γ.γ του υπουργείου Νικόλα Κανελλόπουλο, ενώ το απόγευμα είχε συναντηθεί και με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, στην οποία άλλωστε είχε διατέλεσει πρόεδρος επί σειρά ετών.

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλος, έθεσε εκ νέου το ζήτημα του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογικής μεταχείρισης των Δικηγόρων, που, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση των παραστάσεων σε δικαστήρια και συμβόλαια, ενόψει της οικονομικής κρίσης, οδηγούν ολοένα και περισσότερους συναδέλφους στην έξοδο από το επάγγελμα.

Ο κ. Αδαμόπουλος απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης είπε πως επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο καίριο φαινόμενα πολυνομίας, ανομίας και διαφθοράς που πλήττουν το δημόσιο βίο και εντείνουν ένα διαρκώς διογκούμενο κύμα απαξίωσης του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και προσέθεσε ότι δεν έχει ο δικηγορικός κόσμος παρά να ευελπιστεί σε μια αγαστή συνεργασία προς όφελος της Δικαιοσύνης και της προάσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών. Σε μια εποχή που το δικηγορικό σώμα στοχοποιείται και βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα σύνολο δήθεν μεταρρυθμίσεων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια τη διαφύλαξη της θεσμικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, βρίσκεται παράλληλα υπό επεξεργασία μια ιστορική διαδικασία αναμόρφωσης του Κώδικα περί Δικηγόρων, σημείωσε ο κ. Αδαμόπουλος. Οι δικηγόροι της χώρας, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, προσέρχονται στο διεξαγόμενο δημόσιο διάλογο καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε αρμόδιο θεσμικό επίπεδο, με απόλυτο σεβασμό της ιδιότητάς τους ως συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και του εν γένει προβλεπόμενου θεσμικού τους ρόλου και ευελπιστούν ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει να μην υπονομευθεί από τη δράση εξωθεσμικών παραγόντων. Ακόμη, ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι οι κατά καιρούς αντιδράσεις της δικηγορικής κοινότητας στην προώθηση μέτρων όλων ασύμβατων με την ιδιαίτερη φύση του δικηγορικού λειτουργήματος επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως δήθεν αντιδραστική προσπάθεια διατήρησης κεκτημένων. Και απευθυνόμενος στον κ. Αθανασίου, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ ότι γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια για τη δικηγορία, τη διαρκή και σημαντική συνεισφορά της στα δημόσια έσοδα, αλλά και τα διαρκή πλήγματα που επιχειρήθηκαν εσχάτως εναντίον της.

Όχι στον ΦΠΑ

Παράλληλα, ο κ. Αδαμόπουλος επεσήμανε ότι η επιβολή ΦΠΑ, η επιχειρηθείσα προσπάθεια απαξίωσης των νόμιμων αμοιβών, η αύξηση των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών σε βαθμό που τις καθιστά δυσβάστακτες, ιδίως για τους νέους συναδέλφους, αγνοώντας τη δυσμένεια της οικονομικής συγκυρίας και την εξ αυτής αναπόφευκτη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, αποτέλεσαν ενέργειες αποσπασματικές και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που επέτειναν τα αδιέξοδα στα οποία έχει εισέλθει τελευταία η δικηγορία, με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της Πολιτείας. Επίσης, προσέθεσε ο κ. Αδαμόπουλος, ότι η πολυδιαφημισθείσα προσπάθεια δήθεν απελευθέρωσης του δικηγορικού επαγγέλματος, ενός επαγγέλματος σαφέστατα «ορθάνοιχτου» επί σειρά ετών, αποτέλεσε την αφορμή για να εισχωρήσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Ως χαρακτηριστικό μάλιστα ανέφερε τις δικηγορικές εταιρείες. Παράλληλα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου του Κράτους, είναι αδιανόητο να αντιμετωπίζεται ο δικηγόρος συλλήβδην ως κατά τεκμήριο προνομιούχος και φοροφυγάς. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ο κ. Αδαμόπουλος στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ως πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (15.1.2011) είχε ταχθεί κατά του ανοίγματος του δικηγορικού επαγγέλματος, ενώ και πάλι με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΔΕ είχε επισημάνει, πριν δυο χρόνια, ότι η έκδοση των συναινετικών διαζυγίων δεν μπορεί να ανατεθεί στους συμβολαιογράφους. Και κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΣΑ ότι ο κ. Αθανασίου ως τέως δικαστικός λειτουργός, με γνώση των δεδομένων και της ειδικότερης κατάστασης που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, γεννά προσδοκίες στο σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θα παραμείνει αδρανής απέναντι σε διεκδικήσεις πάγιες, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών και η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των δικαστηρίων, αλλά και επιπλέον πως δεν θα υποκύψει σε πιέσεις που επιθυμούν την απαξίωση του δικηγορικού σώματος και την παράβλεψη του θεσμικού του ρόλου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ