Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού είναι “καταδικασμένη να αποτύχει”, την ώρα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στην περιοχή για να αντιμετωπίσει την άνοδο και την επιρροή της Κίνας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
“Τα γεγονότα θα αποδείξουν ότι η λεγόμενη “στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού” είναι ουσιαστικά μια στρατηγική για τη δημιουργία διαιρέσεων, μια στρατηγική για την υποκίνηση της αντιπαράθεσης και μια στρατηγική για την καταστροφή της ειρήνης”, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση του Γουάνγκ με τον Πακιστανό ομόλογό του.
Στο πρώτο του ταξίδι στην Ασία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα ηγέτη της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ. Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα στο Τόκιο, ενώ την επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει σύνοδος κορυφής Quad με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία.
Ο Μπάιντεν σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει τη στρατηγική για τον Ινδο-Ειρηνικού σε μια εκδήλωση που θα περιλαμβάνει και εμφανίσεις άλλων ηγετών από την περιοχή. Το IPEF (Indo-Pacific Economic Framework) αποτελεί κλειδί για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην Ασία, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες για την εμπορική συμφωνία Trans-Pacific Partnership υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι πυλώνες του IPEF περιλαμβάνουν την καθαρή ενέργεια, την ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και τις υποδομές, καθώς και τη φορολογία και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι ΗΠΑ δεν έχουν απαριθμήσει τις αρχικές χώρες που θα συμμετάσχουν στη συμφωνία IPEF, αλλά δήλωσαν ότι οι περισσότερες αναμένεται να υπογράψουν τους επόμενους μήνες.
Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα περισσότερων από 50 γερουσιαστές των ΗΠΑ προέτρεψε σε επιστολή της τον Μπάιντεν να συμπεριλάβει και την Ταϊβάν ως εταίρο στο IPEF.
Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο, Κάθριν Τάι, συναντήθηκε με τον υπουργό Τζον Ντενγκ της Ταϊβάν στο περιθώριο μιας υπουργικής συνάντησης στην Μπανγκόκ την περασμένη εβδομάδα, όπου συζήτησαν τις ευκαιρίες εμβάθυνσης των οικονομικών τους σχέσεων, ακόμη και όταν ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι βαδίζει σε “λάθος δρόμο” με την υποστήριξή της προς το νησί.
Η στρατηγική των ΗΠΑ “είναι υπό τη σημαία της ελευθερίας και του ανοίγματος”, αλλά επιθυμούν να συμμαχήσουν και να δημιουργήσουν “μικρούς κύκλους” σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την Κίνα, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στην σημερινή ανακοίνωσή του.
Διαβάστε επίσης
Η γεωπολιτική στην Ευρασία είναι ένας αγώνας επιβίωσης
Αμυντικό Σύμφωνο Αυστραλίας-Ιαπωνίας