Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Είμαστε προσηλωμένοι στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα

Τη βούληση του Λιβάνου να συνεχιστούν οι ιστορικοί δεσμοί του με την Ελλάδα και να βελτιωθούν έτι περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις, εξέφρασε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ σε κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Ο Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου εδώ και 14 μήνες, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη στην Αθήνα, καθώς και την αισιοδοξία του ότι θα πραγματοποιηθούν εφεξής περισσότερες συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. “Έχουμε την τριμερή, προσβλέπω και σε περαιτέρω συναντήσεις” ανέφερε.

Μάλιστα, ανέδειξε τη γεωγραφική εγγύτητα μεταξύ του Λιβάνου και της Ελλάδας και αναφέρθηκε στη “σημαντική βοήθεια και υλικό” που παρείχε η Ελλάδα μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε πως έχει ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, συζήτηση για τα θαλάσσια σύνορα, θα γίνουν κάποιες τροπολογίες, πολύ λίγες, στη συμφωνία η οποία υπογράφθηκε το 2007. “Επί της αρχής συμφωνήσαμε και θα πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε το κείμενο, να νομιμοποιηθεί και η νέα συμφωνία και έχουμε επίσης και το ζήτημα της Συρίας για τα σύνορα, και ίσως εδώ να συμμετάσχει και η Κύπρος και η Ελλάδα” σημείωσε.

Αναφερθείς στη συμφωνία του Λιβάνου με το Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, είπε πως συνήφθη παρότι οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημες σχέσεις. “Οι σχέσεις μας κινούνται μέσω του συστήματος του ΟΗΕ”, ανέφερε και υπογράμμισε ότι οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ εστέφθησαν με επιτυχία. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα μόλις αναλάβει νέος πρωθυπουργός και νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ να ξεκινήσει μια προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς με τα χερσαία σύνορα με το Ισραήλ.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είπε ότι ο Λίβανος την κατήγγειλε παρότι είναι φίλη με τη Ρωσία. “Είμαστε μια μικρή χώρα και είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και αξιώνουμε το Διεθνές Δίκαιο να αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τις σχέσεις μεταξύ χωρών. Και ο διάλογος θα πρέπει να είναι βασική αρχή που διέπει τις σχέσεις των χωρών” σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, εξέφρασε τη λύπη του “για αυτό που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία” και προσέθεσε πως η Μόσχα θα έπρεπε να είχε επιχειρήσει με ειρηνικό τρόπο να λύσει τη διαφορά. Ωστόσο, προσέθεσε, ο Λίβανος δεν τάσσεται υπέρ της απομόνωσης της Ρωσίας, εντός της παραμονής της στο σύστημα του ΟΗΕ.

Εν συνεχεία, ο Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού που αντιμετωπίζει ο Λίβανος. “Έχουμε σήμερα στον Λίβανο 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, και αυτός είναι ένας υπερβολικός αριθμός για μια τέτοια μικρή χώρα, με 4 εκατ. πληθυσμό και περίπου 1 εκατ. (Λιβανέζων) στη Διασπορά. Εν τω μεταξύ, επιδοτούμε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί. Για παράδειγμα, το ψωμί καταναλώνεται περισσότερους από τους Σύρους παρά από τους Λιβανέζους. Τα 2 εκατ. των Σύρων καταναλώνουν το 40% του άρτου, που επιδοτείται. Αυτοί οι άνθρωποι είναι 11 χρόνια στο Λίβανο, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία” ανέφερε. Προσέθεσε πως αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες βασίζονται περισσότερο στα χρήματα που λαμβάνουν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και σε χρήματα που έρχονται από την ΕΕ, προκειμένου να παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδ. Σπυρόπουλος: «Η κυβέρνηση δεν θέλει να μαθευτεί η αλήθεια για τις παρακολουθήσεις»

Άδωνις Γεωργιάδης: Κατέθεσε μήνυση κατά του Πάρη Κουρτζίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ