Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ύπνος: μύθοι και πραγματικότητα

Normal
0

false
false
false

EL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν κάποιο παροδικό ή χρόνιο πρόβλημα στον ύπνο τους, και προσπαθούν να το ξεπεράσουν σύμφωνα με όσα «έχουν ακούσει». Δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα, υπάρχουν αρκετοί σύγχρονοι μύθοι γύρω από το θέμα του ύπνου, οι οποίοι καταρρίπτονται με τη βοήθεια της επιστήμης.

Αναπλήρωση ύπνου

Η αναπλήρωση ύπνου είναι εφικτή, αλλά μπορεί να γίνει σε διάστημα μιας ημέρας και όχι παραπάνω. Εάν λοιπόν θεωρείτε πως μπορείτε το Σαββατοκύριακο να αναπληρώσετε το χαμένο ύπνο όλης της εβδομάδας, τότε κάνετε λάθος, και το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποσυγχρονίσετε ακόμα περισσότερο τον οργανισμό σας.

Διακοπή του ύπνου

Σύμφωνα με το NationalSleepFoundation, αν για κάποιο λόγο ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα και αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ξανακοιμηθούμε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας, να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε, και σύντομα η διάθεση για ύπνο θα επανέλθει.

Το 8ωρο

Ο μύθος του οκταώρου που θεωρείται ένα καλό χρονικό διάστημα για ύπνο για τους ενήλικες, τείνει πλέον να καταρριφθεί. Επιστήμονες τονίζουν πως η ανάγκη για ύπνο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να «ακούμε» τον οργανισμό μας και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του.

Ροχαλητό και… ερμηνείες

Είναι αλήθεια πως το 40% των ανθρώπων θα ροχαλίσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι το ροχαλητό είναι κάτι το φυσιολογικό και άρα μπορεί να αγνοηθεί. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό, καθώς το ροχαλητό αποτελεί σημάδι αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Νύστα και οδήγηση

Αν νυστάξουμε την ώρα που οδηγούμε, οι περισσότεροι βάζουμε δυνατά μουσική και κατεβάζουμε τα παράθυρα για να μας χτυπήσει ο αέρας. Ωστόσο το μόνο που καταφέρνουμε είναι να… ξεκουφάνουμε τους εαυτούς μας και να… πουντιάσουμε, καθώς έχει αποδειχτεί πως τίποτα δεν μπορεί να καταπολεμήσει την υπνηλία, εκτός από τον ύπνο!

Εμμονή με την αϋπνία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αϋπνίας, αποκτούν ενός είδους εμμονή μετρώντας τις ώρες και τα λεπτά που καταφέρνουν τελικά να κοιμηθούν. Με αυτόν τον τρόπο επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους, δημιουργώντας άγχος γύρω από μία κατάσταση που – από τη βάση της – πρέπει να αντιμετωπιστεί με ηρεμία.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ