Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Υποχρεωτική η συμμετοχή του Πρύτανη στις συνεδριάσεις του Ιδρύματος

Το “παρόν” στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα πρέπει να δηλώνουν οι πρυτάνεις, καθώς με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αποφάσεις που λαμβάνονται δίχως την παρουσία τους είναι μη νόμιμες.

Αυτό έκρινε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή καθηγητή, αν και αναμένεται και νέα κρίση στην επταμελή επιτροπή, η οποία έχει προσδιοριστεί για τον Οκτώβριο. Η προσφυγή είχε κατατεθεί από καθηγητή, ο οποίος ζητά την ακύρωση της από 20.5.2014 απόφασης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή συναδέλφων του στο αξίωμα του Πρύτανη, ενώ ο ίδιος δεν επιλεγεί.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην υπ΄ αριθμ. 2357/2014 απόφασή τους ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ (νόμος 4009/2011) αναφέρει ότι στις αρμοδιότητες του πρύτανη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του, χωρίς ψήφο, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του Ιδρύματος. Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, θα πρέπει ο πρύτανεις να καλείται στις συνεδριάσεις συμπεριλαμβανομένων και αυτών που «λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής νέου πρύτανη».

Κατόπιν αυτών, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η επίμαχη απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος του ΑΠΘ, η οποία εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί σχετική πρόσκληση προς τον εν ενεργεία πρύτανη του Ιδρύματος είναι μη νόμιμη και θα έπρεπε να ακυρωθεί».

Αντίστοιχη απόφαση έχει ληφθεί και για προσφυγή στο ΣτΕ του εν ενεργεία πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωάννης Μεσσήνης και ζητά να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος με την οποία αποφασίστηκε να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρύτανη γιατί ο κ. Μεσσήνης συνταξιοδοτείται στις 31.8.2014 λόγω ορίου ηλικίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ