Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Υποκλοπές: Τριανταπέντε κράτη αποφάσισαν «περισσότερη δράση» έναντι της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας

Ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει από την χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού προκαλεί παγκόσμια ανησυχία τόσο σε χώρες όσο και τεχνολογικούς κολοσσούς που αναλαμβάνουν δράση για να θωρακιστούν.

Με επικεφαλής τη Βρετανία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Google, Microsoft και Meta, υπογράφηκε την Τρίτη (06/02) κοινή δήλωση στην οποία αναγνωρίζεται η «ανάγκη για περισσότερη δράση» για την αντιμετώπιση της κακόβουλης χρήσης εργαλείων κατασκοπείας στο διαδίκτυο.

Η διακήρυξη υπογράφηκε από 35 κράτη σε διάσκεψη που διοργανώθηκε από τη Βρετανία και τη Γαλλία για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση τηλεφωνικών κλήσεων, την κλοπή φωτογραφιών και την εξ αποστάσεως λειτουργία καμερών και μικροφώνων.

Η συμφωνία αναφέρει ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά κατασκοπευτικού λογισμικού εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ότι διευρύνει τη «δυνητική δεξαμενή κρατικών και μη κρατικών φορέων με πρόσβαση» σε ισχυρά εργαλεία κατασκοπείας.

Η διακήρυξη καλεί τους υπογράφοντες να χρησιμοποιούν τα εργαλεία με νόμιμο και υπεύθυνο τρόπο, να εισάγουν περισσότερη εποπτεία και να δημιουργούν μεγαλύτερη διαφάνεια με τους εμπορικούς προμηθευτές κατασκοπευτικού λογισμικού.

Οι υπογράφοντες προειδοποίησαν ότι η μη επιβολή αυστηρότερων ελέγχων στο εν λόγω λογισμικό αυξάνει τον κίνδυνο κακόπιστων φορέων που ασκούν κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Οι εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού συχνά αναφέρουν ότι τα προϊόντα τους προορίζονται για χρήση από κυβερνήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά έχει επανειλημμένα διαπιστωθεί ότι έχει χρησιμοποιηθεί με σκοπό την παραβίαση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτών, προσώπων που σχετίζονται με αντιπολίτευση της εκάστοτε χώρας που χρησιμοποιήθηκαν και δημοσιογράφων.

Δυστυχώς, η χώρα μας έχει πρωταγωνιστήσει τα τελευταία χρόνια με την υπόθεση των υποκλοπών (Predator) να αποτελεί κηλίδα στο κράτους δικαίου και την Ελλάδα να βρίσκεται συνεχώς απολογούμενη.

Πριν το Predator, απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO όταν βρέθηκε να έχει μολύνει τα τηλέφωνα διαφόρων ανθρώπων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα μια νέα πολιτική περιορισμού όσων κάνουν κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Με δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοινώθηκε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εφαρμόσει περιορισμούς στο δικαίωμα στη βίζα για πρόσωπα που εμπλέκονται στην κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού.

Και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται σε κατάχρηση εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού αναφέρονται και στο λογισμικό Predator και εταιρείες όπως η Cytrox και η Intellexa.

Άλλωστε, ήδη από τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει επισήμως θέσει σε «μαύρη λίστα» αυτές τις εταιρείες, δηλαδή έχει προσθέσει στην Entity List που περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες, τις οργανώσεις και τα άτομα που θεωρούνται ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια η τα συμφέροντα εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο σε ρεπουμπλικανικό ν/σ που προβλέπει βοήθεια μόνο στο Ισραήλ

Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει ότι ο Μπάιντεν εξύβρισε χυδαία τον Νετανιάχου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ