Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Υπολογίστε το μπόνους που θα πάρετε αν είστε δημόσιοι υπάλληλοι και πιάσατε τους στόχους

Η πρόσθετη ανταμοιβή υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης

Μπόνους έως και 15% επί των ετήσιων αποδοχών μπορούν να λάβουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση των σχεδίων δράσης κάθε επιμέρους υπουργείου.

Με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, οι παροχές στους πολιτικούς υπαλλήλους και στο ένστολο προσωπικό του δημόσιου τομέα, οι οποίοι, λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής όπου εντάσσονται τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων.

Η πρόσθετη ανταμοιβή υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης, δεν συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά και δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Για παράδειγμα, αν ένας υπάλληλος λαμβάνει 18.000 ευρώ τον χρόνο μεικτό μισθό, τότε θεωρητικά μπορεί να λάβει ως επιβράβευση ποσό έως και 2.700 ευρώ.

Η συνολική δαπάνη για τις ανωτέρω ανταμοιβές δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000.000 ευρώ ανά έτος, ενώ σε περίπτωση επιλέξιμων υπαλλήλων που έχουν υπηρετήσει στην υπηρεσία για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους ή έχουν λάβει σχετική άδεια άνευ ή μειωμένων αποδοχών, η πρόσθετη ανταμοιβή καταβάλλεται αναλογικά.

Πώς υπολογίζεται η ανταμοιβή

Το ποσό της ανταμοιβής που προκύπτει για κάθε Υπουργείο ή/και Εποπτευόμενο Φορέα του υπολογίζεται με τον παρακάτω Συντελεστή Υπολογισμού Ανταμοιβής Υπουργείου: ΣΥΑΥ= (Χ1×2+Υ1×1,5+Ζ1×1)/(Χ2×2+Υ2×1,5+Ζ2×1) όπου για τον Συντελεστή ισχύουν τα εξής:

α) Το ποσοστό που προκύπτει από το πηλίκο του βαθμού δυσκολίας των επιτευχθέντων Οροσήμων των Ολοκληρωμένων Έργων κάθε Υπουργείου ή/και Εποπτευόμενου Φορέα προς το συνολικό άθροισμα των βαθμών δυσκολίας όλων των Οροσήμων των Έργων των Υπουργείων και Εποπτευόμενων Φορέων, ήτοι:

αα) Χ1: ο αριθμός των Οροσήμων που σχετίζονται με διαγωνιστικές διαδικασίες των έργων/ανάπτυξη εργαλείων κάθε Υπουργείου ή/και Εποπτευόμενου Φορέα ή με έργα κρατικών ενισχύσεων.

αβ) Υ1: ο αριθμός των θεσμικών Οροσήμων των έργων κάθε Υπουργείου ή/και Εποπτευόμενου Φορέα.

αγ) Ζ1: ο αριθμός των επιχειρησιακών Οροσήμων των έργων κάθε Υπουργείου ή/και Εποπτευόμενου Φορέα.

αδ) Χ2: ο συνολικός αριθμός των Οροσήμων που σχετίζονται με διαγωνιστικές διαδικασίες των έργων/ανάπτυξη εργαλείων όλων των Υπουργείων και Εποπτευόμενων Φορέων.

αε) Υ2: ο συνολικός αριθμός των θεσμικών Οροσήμων των έργων όλων των Υπουργείων και Εποπτευόμενων Φορέων.

αστ) Ζ2: ο συνολικός αριθμός των επιχειρησιακών Οροσήμων των έργων όλων των Υπουργείων και Εποπτευόμενων Φορέων.

β) Ο βαθμός δυσκολίας κάθε Έργου προκύπτει ως άθροισμα των επιμέρους βαθμών δυσκολίας των Οροσήμων. Ο Βαθμός δυσκολίας κάθε Οροσήμου προκύπτει από την αντιστοίχισή του με τον συντελεστή της κατηγορίας (Χ, Υ, Ζ) στην οποία εντάσσεται το Ορόσημο κάθε φορά, ήτοι:

Έκαστο είδος Οροσήμου πολλαπλασιάζεται βάσει του βαθμού δυσκολίας του με τους εξής συντελεστές:

βα) Χ: Ορόσημα που σχετίζονται με διαγωνιστικές διαδικασίες υψηλού προϋπολογισμού, με μεγάλο διοικητικό φόρτο λαμβάνουν συντελεστή 2,0 και είναι, ενδεικτικά, τα εξής:

i) Ένταξη έργου
ii) Οριστικοποίηση τευχών
iii) Έκδοση διακήρυξης
iv) Κατακύρωση αναδόχου
v) Ανάθεση σύμβασης
vi) Παραλαβή παραδοτέου έργου
vii) Ανάπτυξη πλατφόρμας-ηλεκτρονικού εργαλείου με ίδια μέσα
ββ) Υ: Θεσμικά Ορόσημα, τα οποία λαμβάνουν συντελεστή 1,5 και είναι, ενδεικτικά, τα εξής:
i) Σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής
ii) Κατάθεση νομοσχεδίου και ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης
iii) Σύνταξη έκθεσης επί της δημόσιας διαβούλευσης
iv) Έκδοση υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων
βγ) Ζ: Επιχειρησιακά Ορόσημα μεσαίου βαθμού δυσκολίας, με μεσαίο διοικητικό φόρτο λαμβάνουν συντελεστή 1,0 και είναι, ενδεικτικά, τα εξής:
i) Ένταξη Προγράμματος, έργου, μελέτης
ii) Σύναψη προγραμματικής συμφωνίας
iii) Οριστικοποίηση τεχνικών προδιαγραφών
iv) Κατακύρωση αναδόχου
v) Παροχή υπηρεσίας/προγράμματος

3. Το ποσό ανταμοιβής για τα Έργα κάθε Υπουργείου ή/και του Εποπτευόμενου Φορέα του προκύπτει από το γινόμενο του ΣΥΑΥ με την εκάστοτε διαθέσιμη συνολική ετήσια δαπάνη για τον σκοπό αυτό, ήτοι: ΠΑ= ΣΥΑΥ * συνολική ετήσια δαπάνη για τις ανταμοιβές.

4. Για τον υπολογισμό του Μέγιστου Αριθμού των Υπαλλήλων (ΜΑΥ) του εκάστοτε Υπουργείου ή/και του Εποπτευόμενου Φορέα του που δύνανται να λαμβάνουν ανταμοιβή ισχύει ο παρακάτω τύπος: ΜΑΥ = Συνολικό ποσό ανταμοιβής Υπουργείου/1.250. Το αποτέλεσμα στρογγυλοποιείται στον αμέσως μικρότερο ακέραιο αριθμό.

5. Για τον υπολογισμό της ανταμοιβής ανά Υπουργείο ή/και Εποπτευόμενο Φορέα του η Γενική Γραμματεία Συντονισμού παρέχει τα απαιτούμενα στοιχεία, ήτοι τον βαθμό δυσκολίας των επιτευχθέντων Οροσήμων των Ολοκληρωμένων Έργων κάθε Υπουργείου ή/και
Εποπτευόμενου Φορέα και τον βαθμό δυσκολίας όλων των Οροσήμων των Έργων των Υπουργείων ή/και Εποπτευόμενων Φορέων, στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες κάθε Υπουργείου ή/και Εποπτευόμενου Φορέα έως την 31η Ιανουαρίου εκάστου έτους και κοινοποιεί υποχρεωτικά στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Υπουργείου Οικονομικών.

Η συνολική δαπάνη για μπόνους δεν μπορεί να υπερβαίνει κάθε χρόνο τα 20 εκατ. ευρώ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντάξεις: «Βόμβα» – Δύο παρεμβάσεις του ΕΦΚΑ που φέρνουν τα πάνω κάτω – Διπλό μπόνους για όσους συνεχίζουν να εργάζονται

Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Μάρτιο



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ