Για τις μυστικές έρευνες των βελγικών αρχών αλλά και τη στάση που τήρησε η πελάτισσά του, Ελένη Χρονοπούλου, η οποία κατήγγειλε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Γεωργούλη για βιασμό και κακοποίηση, μίλησε ο δικηγόρος της, Σπήλιος Σπηλιάκος.
«Η ίδια έκανε αναλυτικότατη δήλωση. Σε ό,τι μας αφορά αναμένουμε τις ενέργειες των αρχών. Πράγματι οι βελγικές αρχές τη χειρίζονται υπό άκρα μυστικότητα. Εξ’ όσων έχω πληροφορηθεί οι χρόνοι είναι συνήθεις για τη βελγική δικαιοσύνη. Δεν καθυστέρησε η βελγική δικαιοσύνη. Δοθείσης της ενδελεχούς εξέτασης οι χρόνοι είναι συνήθεις», δήλωσε χαρακτηριστικά
Διαβάστε το άρθρο του Πέτρου Κουσουλού: Τσουνάμι Γεωργούλη: Και άλλη καταγγελία για βιασμό τέσσερις μήνες μετά το περιστατικό με Χρονοπούλου- Η αλήθεια για το τι συνέβη με την ελληνίδα δικηγόρο
Το χρονικό της υπόθεσης Γεωργούλη
Όλα ξεκίνησαν το 2020 όταν και έγινε η καταγγελία σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη, η οποία αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, «βαριά ποινικά αδικήματα». Βάσει των ίδιων πηγών από τις Βρυξέλλες η καταγγελία που έγινε ήταν επώνυμη -και ως προς την καταγγέλλουσα και ως προς τον φερόμενο ως δράστη- από τον χρόνο πλησίον της πράξης.
Ο Αλέξης Γεωργούλης φέρεται να ενημέρωσε την Κουμουνδούρου πριν από τις ανακοινώσεις της προέδρου της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα και χωρίς δεύτερες σκέψεις ζητήθηκε η παραίτησή του. Μάλιστα, η απόφαση έγινε γνωστή, τόσο από το γραφείο Τύπου του κόμματος όσο και από την ανακοίνωση της ευρωομάδας. Πληροφορίες που μετέδωσε χθες το OPEN ανέφεραν πως ο ευρωβουλευτής υποστηρίζει πως έλαβε γνώση των καταγγελιών τη Μεγάλη Πέμπτη. Πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα ανέφεραν πως το αίτημα για την άρση της ασυλίας είναι η κατάληξη της μακράς προανακριτικής διαδικασίας των βελγικών Αρχών και παραπέμφθηκε ήδη στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.
Ωστόσο, περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές και η Ευρωβουλή δεν δημοσιοποιεί ούτε σχολιάζει περαιτέρω τις υποθέσεις που προωθούνται για εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή. Η Επιτροπή πρόκειται να καλέσει και τον ίδιο τον Αλέξη Γεωργούλη για να ακούσουν και την δική του θέση. Στην συνέχεια θα αποφανθεί και θα υπάρξει μία έκθεση από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων, που θα ενημερώσει την πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα, για το εάν είναι υπέρ ή όχι της άρσης του Ευρωβουλευτή. Κατόπιν η υπόθεση θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να αποφασιστεί από το σύνολο των ευρωβουλευτών εάν λένε «ναι» ή «όχι» στην άρση της ασυλίας. Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από δύο έως και τρεις μήνες.
Η πρώτη αντίδραση της καταγγέλλουσας
Η Ελένη Χρονοπούλου με ανάρτησή της στο Facebook, πριν από λίγο, αναφέρθηκε στην καταγγελία που έκανε σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη.
«Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.
Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης», ανέφερε αρχικά στη μακροσκελή ανάρτησή της και συνέχισε: «Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.
Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».