Σε σοβαρές καταγγελίες κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, προχώρησε η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Όπως είχε γράψει από εχτές το ereportaz η κατάθεση της κας Ράικου αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον.
Σε αντίθεση με τον Ιωάννη Αγγελή ο οποίος έδωσε κατάθεση 19 σελίδων αλλά δεν κατονόμασε τον πρώην υπουργό, η κα Ράικου έπραξε αυτό που οφείλει να κάνει ένας ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός. Να αποκαλύψει τα πάντα με όνομα και επώνυμο! Άλλωστε η “άρνηση Αγγελή” να αποκαλύψει το όνομα του Ρασπούτιν είχε προκαλέσει θυμηδία σε δικαστικούς κύκλους καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για “κρυφτούλι” το οποίο παίζεται γύρω από τόσο σοβαρές καταγγελίες!
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελένη Ράικου έδωσε στοιχεία και προφορικά ανέπτυξε τα περί σειράς παρεμβάσεων στο έργο της όχι μόνον ως προς την υπόθεση της Novartis αλλά και σε σχέση με άλλες υποθέσεις. Άλλωστε τον Οκτώβριο του 2018, μέσω κύκλων, ήταν εκείνη που είχε δώσει το προσωνύμιο “Ρασπούτιν” στο πρώην κυβερνητικό στέλεχος. Τότε, τον είχε χαρακτηρίσει ως υποκινητή συγκεκριμένων διαρροών, αλλά και ως τον κυβερνητικό παράγοντα που έχει ασκήσει αφόρητες πιέσεις προκειμένου να ασκηθούν διώξεις χωρίς επαρκή στοιχεία ή να αρχειοθετηθούν άλλες. Μέσω κύκλων είχε μιλήσει για «διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, όταν, εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος νταβατζή, της υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης, κι όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”».
Η εισαγγελική λειτουργός σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε στους δικούς της χειρισμούς για την υπόθεση της Novartis που είχαν αποδώσει σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό κεντρικού λογαριασμού της φαρμακοβιομηχανίας απ΄όπου είχαν βρεθεί λογαριασμοί με δωροδοκίες γιατρών και άλλων, όχι όμως πολιτικών. Η κατάθεση Ράικου αποδεικνύεται ως εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία των ερευνών όχι μόνον στη δικαιοσύνη αλλά και στη Βουλή που έχει ανοικτό το θέμα της Προνακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η κατάθεση της είναι βέβαιον ότι θα σταλεί στη Βουλή ενώ επιβαρύνει εξαιρετικά τη θέση Παπαγγελόπουλου τον οποίο φέρει ως εκείνον που μεθόδευε διάφορες υποθέσεις.
Πριν από την κυρία Ράικου είχε καταθέσει ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατέθεσε και υπόμνημα στους αντεισαγγελείς σχετικά με τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση Novartis.