Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Υπόθεση Novartis: Ο Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ πρόδωσε την ιδιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων στη Βουλή

Οι αποκαλύψεις στην Βουλή κατά την συζήτηση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο διαδέχονται η μία την άλλη.  Μόνον που αποκαλύπτονται και πληροφορίες που δεν θα έπρεπε όπως η ιδιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Οι αποκαλύψεις πέντε ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών για την τοξική δράση του μηχανισμού του επονομαζόμενου Ρασπούτιν με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας αναβιώνουν στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μάλλον αμήχανα την στρατηγική Παπαγγελόπουλου και επιχειρεί να προσβάλλει την διαδικασία της έρευνας και όχι την ουσία των ισχυρών ενδείξεων που έχουν εως τώρα προκύψει.

Σχετικά άρθρα:

Βουλή: Χοντρά fake news από τη Θεοδώρα Αυγέρη

Παπαγγελόπουλος στη Βουλή: «Εκδικητική πολιτική δίωξη σε βάρος μου» 

Είναι ενδεικτικό ότι ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τον Άρειο Πάγο να ερευνήσει εάν και με ποιον τρόπο έχουν διαρρεύσει τα πρακτικά της προανακριτικής της Βουλής.

Αίσθηση δε προκάλεσε η αναφορά του κ. Λάππα για τους προστατευόμενους μάρτυρες καθώς πρόδωσε την ιδιότητά τους. Αποκάλυψε ότι αποτελούν πρώην και νυν στελέχη της Novartis.

«Η ανωνυμία δεν προστατεύει. Η επωνυμία προστατεύει. Μας έκανε εντύπωση η αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την προστασία θα αποφύγουν οι μάρτυρες τυχόν αγωγές. Σοβαρά; Τόλμησε να το πει αυτό; Δηλαδή ο καθένας φορώντας μια μάσκα μπορεί να λέει ότι θέλει για τον οποιοδήποτε και ο άλλος να μην μπορεί να αμυνθεί; Είναι επικίνδυνο το μονοπάτι που ανοίξατε»  εξήγησε ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Θανάσης Πλεύρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίξει την διεύρυνση του κατηγορητηρίου  αλλιώς θα δείξει πως «ή καλύπτει ή φοβάται».

Ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης εξήγησε ότι από επώνυμες καταθέσεις 5 εισαγγελικών λειτουργών και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Πρόσθεσε δε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως, εάν η πλειοψηφία επιθυμούσε την συγκομιδή πολιτικού οφέλους, θα ζητούσε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου και ως προς τα πρόσωπα με την προσθήκη του κ. Νίκου Παππά.

«Πρέπει να διερευνηθεί αν ο κ. Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε με δομημένο τρόπο κατά τον οποίο σε συνεργασία με δημοσιογράφους διοχέτευε δημοσιεύματα κατά πολιτικών αντιπάλων. Εν συνεχεία από τα δικής του εμπνεύσεως δημοσιεύματα προκαλούνταν δικαστικές έρευνες και νέα στοχοποίηση πολιτικών. Αν οι εισαγγελείς αρνούνταν να ερευνήσουν, τότε τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων ΜΜΕ στρέφονταν σε αυτούς και ξεκινούσε μπαράζ πειθαρχικών τους διώξεων»  είπε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής στηρίχθηκε σε αναφορές δύο εισαγγελέων και σήμερα ο κατάλογος των επώνυμων καταγγελιών έχει ανοίξει.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε τις καταγγελίες της κας Ελένης Ράικου πως ο κ. Παπαγγελόπουλος την πίεζε να κατασκευάσει το κατηγορητήριο κατά συγκεκριμένων πολιτικών για την υπόθεση Novartis.

Ανέφερε τις μεθοδεύσεις προκειμένου στην εισαγγελία Διαφθοράς να τοποθετηθούν εισαγγελείς ελεγχόμενοι από τον «μηχανισμό Ρασπούτιν».

Τόνισε πως ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είχε ενημερώσει την ηγεσία του ανώτατου δικαστηρίου αλλά και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου για την παραθεσμική δράση του κ. Παπαγγελόπουλου.

«Η κυρία Τσατάνη μας είπε ότι της τηλεφώνησε ο κ. Παπαγγελόπουλος και απαίτησε να παραδώσει τον φάκελο για τον Βγενόπουλο αν “θέλει να κάνει Χριστούγεννα”» είπε σε άλλο σημείο περιγράφοντας τις μεθοδεύσεις για να «καρατομηθεί» η εισαγγελέας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις του οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. «Τι καταγγέλλει; Παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου σε ανοικτές υποθέσεις. Οπως για παράδειγμα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών όπου ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε να ασκηθούν διώξεις στον Αλαφούζο και να παγώσουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Λέει ότι τον πήρε ο Παπαγγελόπουλος για να αποκρύψει πόρισμα για τραπεζικά στελέχη. Καταγγέλλει πως του τηλεφώνησε ο Παπαγγελόπουλος και του ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία δίωξης για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο» είπε.

Αναφέρθηκε και στην υπόθεση του κ. Σάμπυ Μιωνή:  «Μας είπε ο κ. Μιωνής ότι έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του κ. Νίκου Παππά.

Παππάς – Παππαγγελόπουλος και Μιωνής συζητούν τις ανοικτές δικαστικές υποθέσεις του τελευταίου. Καταγγέλλει ο κ. Μιωνής ότι αφού συμφώνησαν να κλείσουν οι δικαστικές διαφορές με τον εκδότη Γ. Φιλιππάκη, παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και ζήτησε να πληρωθούν λεφτά, να δωθούν λεφτά στον Φιλιππάκη. Αυτά στην συνέχεια προσδιορίζονται στα 350 χιλ ευρώ. Τι δουλειά έχει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με όλα αυτά; Στην συνέχεια υπογράφεται και ιδιωτικό συμφωνητικό. Τι λέει αυτό; Οτι τα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κλείσουν τις ανοικτές υποθέσεις, να αρχειοθετηθούν κακουργήματα. Εχει σχέση με αυτά ο Παπαγγελόπουλος ή ο Μαξίμου; Ο κ. Φιλιππάκης μας λέει ότι δύο μήνες μετά απο όλα αυτά έγινε συνάντηση στο γραφείο του κ. Παππά με Μιωνή, Φιλιππάκη, Παπαγγελόπουλο για να δουν την τήρηση των δεσμεύσεων του εκατέρωθεν συμβιβασμού! Αν δηλαδή η ερευνούσα εισαγγελική αρχή θα αρχειοθετήσει την υπόθεση. Αναπληρωτής υπουργός δικαιοσύνης είναι δυνατόν να συζητά αυτά τα θέματα;

Εάν ήθελε η ΝΔ με αυτό το υλικό θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και με τον κ. Παππά. Αλλά εμείς λέμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία τα βάζουμε. Θα μας βόλευε να βάλουμε τον κ. Παππά αλλά με την βαρύτητα που έχει ο ρόλος μας δεν στέλνουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα. Εσείς τα κάνατε αυτά».

Τέλος, υποστήριξε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να στηρίξει την διεύρυνση του κατηγορητηρίου προκειμένου να επεκταθεί η έρευνα καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δείξει πως «ή καλύπτει ή φοβάται».

Ο κ. Σπύρος Λάππας υποστήριξε ότι η διερεύνηση της σκευωρίας Novartis αποτελεί «φιάσκο και κατήφορο». Ανέφερε ότι οι διαδικασίες της προανακριτικής «κουρελιάζουν την νομιμότητα. Φέρατε μια πρόταση παρουσιάζοντας αυτούσια αποσπάσματα πρακτικών. Παραβιάζεται η μυστικότητα και εγείρονται λόγοι ακυρότητας». «Εμείς θα ζητήσουμε απο τον Αρειο Πάγο να διερευνηθεί ποιοι και με ποιο τρόπο διέρρευσαν τα πρακτικά της προανακριτικής. Πώς ο Μιωνής βρήκε τα πρακτικά;» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Πρόσθεσε δε πως του προκαλεί «θλίψη και αποτροπιασμό» το ενδεχόμενο να αντιπροσωπεύουν το Δικαστικό Σώμα, ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Π. Αθανασίου, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελ. Ράικου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής και οι εισαγγελείς Γ. Τσατάνη και Ε. Κυβέλου.

Τι είπε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για «υπόθεση με ρίζες και ουρές στις πολιτικές διεργασίες της τελευταίας δεκαετίας».

«Η υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου της ηγετικής ομάδας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανατέθηκε στο πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα που δομήθηκε, οργανώθηκε και έδρασε στο χώρο της δικαιοσύνης απόλυτα αντιθεσμικά, στηριζόμενο στην αντίληψη της σχολής Ρασπούτιν και τις σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της δικαιοσύνης.

Εκτός από τους κατάλληλους ανθρώπους στις κρίσιμες θέσεις, τις μεθοδεύσεις και τα παραθεσμικά συστήματα, χρειαζόταν και ένας “δράκος” για την προπαγάνδα τους.

Επιλέχθηκε να είναι οι δέκα πολιτικοί αντίπαλοι, οι οποίοι συνδύαζαν απόλυτα και τον στόχο της εκλογικής επιτυχίας στις τότε επερχόμενες εκλογές. Υπενθυμίζω την γραμμή και την επισήμανση στην κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να μπουν κάποιοι και φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές» είπε εισαγωγικά.

Πρόσθεσε σε άλλο σημείο:

«Είναι δυνατό να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στις καταγγελίες ανώτερων και ανώτατων εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών; Δύο αντεισαγγελείς εφετών, ένας εισαγγελέας εφετών και ένας Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταθέτουν ενόρκως “σημεία και τέρατα” στην αρμόδια Επιτροπή. Και θα κάνουμε πως δεν τους ακούμε; Όταν κάποιοι αρκέστηκαν αποκλειστικά σε ανώνυμες καταθέσεις “κουκουλοφόρων” μαρτύρων για να κινήσουν διώξεις εις βάρος δέκα πολιτικών αντιπάλων, είναι δυνατόν η Βουλή να μη αποδώσει τη δέουσα σημασία στις καταθέσεις επώνυμων μαρτύρων και δη εισαγγελικών λειτουργών; Μπορούμε να αδρανήσουμε;

Ακόμη ποιος μπορεί να αγνοήσει την κατάθεση του ιδιώτη κ. Μιωνή;

Τα έγγραφα που εκείνος προσκόμισε, από την στιγμή μάλιστα που επιβεβαιώθηκαν τόσο οι συναντήσεις, στις οποίες αναφέρεται, αλλά και η γνησιότητα των εγγράφων που προσκόμισε; Μπορούμε να αγνοήσουμε τον ιδιαίτερο και δεινό συμβολισμό, που εμπεριέχει η διενέργεια των διαπραγματεύσεων μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγα μέτρα από το γραφείο του Πρωθυπουργού;

Και αν το πράξουμε αυτό, αν τα αγνοήσουμε όλα αυτά, τι μήνυμα θα δώσουμε στην ελληνική κοινωνία; Φέρεται ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης να δίνει εγγυήσεις, ότι θα επιβάλει τη θέλησή του όχι μόνο στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και σε έξι ακόμα διαφορετικούς δικαστικούς λειτουργούς, που χειρίζονταν ποινική αντιδικία ανάμεσα σε δύο ιδιώτες που ο ένας είναι φίλος του».

Νίκος Καραθανασόπουλος ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε υποκριτικά τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την διερεύνηση του σκανδάλου Novartis θα μείνει στην ιστορία ως επιτροπή φάρσα» είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ για να εξηγήσει «το κουκούλωσε και τώρα εκφράζει το πόνο να το ερευνήσουμε. Οταν είχατε την πλειοψηφία, γιατί δεν το κάνατε;».

Επίθεση εξαπέλυσε και στην ΝΔ χαρακτηρίζοντας «μπαρμπούτσαλα» την πρόθεσή της να αποκαλύψει τους «κουκουλοφόρους μάρτυρες» προσθέτοντας πως «είναι όμως απαράδεκτη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να τους προστατεύει». «Τι έρευνα μπορεί να γίνει αν διατηρείς την ανωνυμία τους; Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε καν αν μπήκαν νόμιμα σε καθεστώς προστασίας, αν είχαν ιδιοτελή συμφέροντα για όσα είπαν. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την αξιοπιστία τους» τόνισε για να εξηγήσει «η ανωνυμία δεν προστατεύει. Η επωνυμία προστατεύει. Μας έκανε εντύπωση η αποστροφή του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι με την προστασία θα αποφύγουν τυχόν αγωγές. Σοβαρά; Τόλμησε να το πει αυτό; Δηλαδή ο καθένας φορώντας μια μάσκα μπορεί να λέει ότι θέλει για τον οποιοδήποτε και ο άλλος να μην μπορεί να αμυνθεί; Είναι επικίνδυνο το μονοπάτι που ανοίξατε».

Πάντως, ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι από την έρευνα έχουν προκύψει μια σειρά σημαντικών ζητημάτων και εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την ποιότητα των περίφημων αμερικανικών εκθέσεων. «Είναι αυτό δικαστική συνδρομή; Οι άτυπες συναντήσεις σε καφετέριες και μπαρ; Γιατί επιλέχθηκε η άτυπη και όχι η επίσημη δικαστική συνδρομή;» είπε για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Ακούσαμε σημεία και τέρατα για τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Για απειλές, εκβιασμούς και συγκαλύψεις. Για εξυπηρετήσεις . Αλισβερίσια και εξυπηρετήσεις. Αλήθεια αυτή είναι η εικόνα στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης;». Τέλος υποστήριξε πως η διεύρυνση του κατηγορητηρίου με προσθήκη νέων υποθέσεων οδηγεί στην συγκάλυψη και όχι αποκάλυψη της αλήθειας.

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ ότι συγκαλύπτει την υπόθεση ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει παραδικαστικό κύκλωμα. Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Να σημειωθεί ότι υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου αναμένεται να ψηφίσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα καταψηφίσει ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 θα απέχουν από την ψηφοφορία.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ