Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Υπόθεση Πάτρας – Ανδρέας Πισπιρίγκος: «Ήθελα να πάρω εγώ την Ίριδα το μοιραίο βράδυ, αλλά η Ρούλα δεν με άφησε…»

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για το τι ακριβώς συνέβη το κρίσιμο 24ωρο μεταξύ 20ής και 21ης Μαρτίου 2021 υπήρξε -στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς που αποκαλύπτει η «Μ»- ο Ανδρέας Πισπιρίγκος, πατέρας της καταδικασθείσας σε ισόβια για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, Ρούλας Πισπιρίγκου.

Της Τζένης Μάρκου


Ολόκληρη η μαρτυρία του Ανδρέα Πισπιρίγκου, ο οποίος παραξενεύτηκε από τον ξαφνικό θάνατο της Ίριδας

«Μα καλά, αφήσατε τόσες ώρες το παιδί ατάιστο; Δεν του κάνατε ΚΑΡΠΑ στην κούνια;»


Ενώπιον των Αρχών, στις 20 Ιουνίου 2022, υποστήριξε ότι το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021 πήγε από το σπίτι της οδού Μπιζανίου γιατί είχε μάθει από τη Δήμητρα ότι υπήρξε τσακωμός του ζευγαριού και ο Μάνος είχε χτυπήσει την κόρη του. «Το μόνο που θυμάμαι σαν περιστατικό είναι όταν ένα Σάββατο η Δήμητρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ο Μάνος, ενώ τσακωνόταν με τη Ρούλα, τη χτύπησε. Αυτό μου το είπε η Δήμητρα μία μέρα πριν πεθάνει η Ίριδα. Δεν ξέρω ποια μέρα είχε γίνει ο τσακωμός αυτός όμως μεταξύ τους. Εγώ, αμέσως μόλις το έμαθα, πήγα από το σπίτι της Ρούλας στην οδό Μπιζανίου στην Πάτρα. Εκεί ήταν η Ρούλα, η Δήμητρα, η μαμά τους η Ελένη Λεγάτου, ο νυν σύζυγός της, ο Γιώργος Γεωργίου και τα δύο μου εγγόνια, η Τζωρτζίνα και η Ίριδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες της «Μ», εκτός από την κατηγορουμένη, την αδελφή της, τη μαμά της, τον πατριό της και τον πατέρα της, το βράδυ της μοιραίας νύχτας ήταν ακόμη ένα πρόσωπο στο σπίτι της Μπιζανίου. Ο Γιάννης Λεγάτος αποκαλούμενος και θείος Τζόνι. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου, η οποία τον Οκτώβριο του 2022 θυμήθηκε την παρουσία του.
Στην τότε κατάθεσή της στην ανακρίτρια η Δήμητρα Πισπιρίγκου είχε αναφέρει ότι «στο σπίτι εκτός από αυτούς που αναφέρω πιο πάνω ήταν και ο θείος της, ο οποίος όσο κρατούσε την Ίριδα αγκαλιά είχε καταλάβει ότι τα χεράκια της ήταν παγωμένα συνεχώς, παρ’ όλο που τα έβαζε στη σόμπα για να ζεσταθούν. Μου το είπε μετά την κατάθεσή μου στο Ανθρωποκτονιών. Με ρώτησε γενικά τι είπα και μου είπε για τα χεράκια του παιδιού που ήταν παγωμένα». Το περίεργο είναι ότι κανείς άλλος, πλην της Δήμητρας Πισπιρίγκου, δεν θυμάται την παρουσία του θείου Τζόνι, στον οποίο απέδωσε τη διαπίστωση ότι η Ίριδα είχε παγωμένα χεράκια το βράδυ του Σαββάτου, προσπαθώντας προφανώς να δικαιολογήσει τυχόν πρόβλημα υγείας -που ήταν ανύπαρκτο- του βρέφους!

«Ήθελα να την πάρω μαζί μου»

«Εκεί εγώ είδα και πρώτη φορά την Ίριδα και θυμάμαι που το μωρό με έψαχνε συνεχώς. Εγώ τότε, από τη χαρά μου που είδα το εγγόνι μου και επειδή έβλεπα πολύ χάλια τη Ρούλα με αυτό που είχε γίνει, της είπα να με αφήσει να πάρω για εκείνο το βράδυ την Ίριδα στο δικό μου σπίτι, αλλά η Ρούλα δεν ήθελε. Δεν επέμεινα και μετά από λίγο έφυγα για να τους αφήσω να ηρεμήσουν. Από το σπίτι της Ρούλας έφυγα γύρω στις 19.30», συνέχισε ο πατέρας της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Στη συνέχεια ο Ανδρέας Πισπιρίγκος είπε στις αστυνομικές Αρχές ότι «το επόμενο πρωί με πήρε τηλέφωνο η Δήμητρα και μου είπε ότι η Ίριδα μάλλον είχε καταλήξει και ότι εκείνη τη στιγμή την πήγαινε το ΕΚΑΒ στο ‘‘Καραμανδάνειο’’. Η ώρα που με είχε καλέσει πρέπει να ήταν κατά τις 12.00, μπορεί και λίγο αργότερα, δεν θυμάμαι ακριβώς. Εγώ τα έχασα τότε. Ξεκίνησα αμέσως για το ‘‘Καραμανδάνειο’’ και όταν έφτασα, έμαθα ότι η Ίριδα είχε πεθάνει. Αυτό που συνέβαινε ήταν αναπάντεχο. Όσο ήμασταν στο νοσοκομείο είχε έρθει και ένα αυτοκίνητο της Αστυνομίας και ζήτησαν από τη Δήμητρα να πάει για κατάθεση στο τμήμα. Της είπα μάλιστα να την πήγαινα εγώ, όταν θα φεύγαμε από το νοσοκομείο, αλλά αυτή μου είπε ότι θα πήγαινε μόνη της. Αργότερα, όταν πια είχαμε φύγει από το νοσοκομείο, με πήρε η Δήμητρα τηλέφωνο και μου είπε ότι πηγαίνει στην Αστυνομία. Μου είπε συγκεκριμένα ότι εκείνη την ώρα πήγαινε για να καταθέσει και είχε πάρει μαζί της και ένα πανάκι που βρήκε η Ρούλα στην κούνια της Ίριδας μόλις γύρισαν από το νοσοκομείο. Το πανάκι αυτό είχε πάνω λίγο σάλιο και λίγο αίμα και γι’ αυτό αποφάσισαν να το δώσουν στην Αστυνομία».

«Αργότερα κάτσαμε και συζητήσαμε με τη Δήμητρα για το τι ακριβώς έγινε και πώς βρήκαν την Ίριδα νεκρή στην κούνια της. Η Δήμητρα μου είπε ότι το βράδυ του Σαββάτου έκατσαν μέχρι αργά γιατί δεν ήθελε να κοιμηθεί η Τζωρτζίνα και χοροπηδούσε, όπως μου είπε χαρακτηριστικά. Την Ίριδα πρέπει να την είχαν βάλει για ύπνο γύρω στις 23.30. Οι κόρες μου λοιπόν με την Τζωρτζίνα κοιμήθηκαν κατά τις 02.30 το βράδυ του Σαββάτου που ξημέρωνε Κυριακή. Τότε, στις 02.30 δηλαδή που πήγαν για ύπνο, δεν ξέρω αν πήγε κανείς να δει την Ίριδα αν ήταν καλά. Το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 07.30, η Ρούλα ξύπνησε γιατί άκουσε ένα μικρό κλάμα της Ίριδας, σαν ‘‘νιαούρισμα’’ που λέμε. Σηκώθηκε και πήγε στο δωμάτιο και έδωσε στην Ίριδα την πιπίλα της. Τότε που την είδε ήταν καλά. Της έβαλε λοιπόν την πιπίλα της και την άφησε να ξανακοιμηθεί. Το ίδιο έκανε και η Ρούλα, γύρισε πάλι στο κρεβάτι και κοιμήθηκε, ενώ μαζί της συνέχισε να κοιμάται και η Δήμητρα. Μετά από αυτό, η Ρούλα ξύπνησε κατά τις 11.00 με 11.30 και πήγε να δει το μωρό και κατάλαβε ότι δεν ήταν καλά. Έβαλε μια φωνή και ξύπνησε και η Δήμητρα. Γι’ αυτό που σας είπα μόλις, ότι δηλαδή ξύπνησε πρώτα η Ρούλα και πήγε να δει την Ίριδα και έβαλε τις φωνές, δεν είμαι απολύτως σίγουρος. Μπορεί να έγινε και το αντίθετο, να πήγε δηλαδή η Δήμητρα να δει το μωρό και να ξύπνησε με τη φωνή της τη Ρούλα που κοιμόταν ακόμα. Πάντως, αυτό που μου είπε η Δήμητρα για την Ίριδα ήταν ότι το ένα της ποδαράκι ήταν παγωμένο. Όταν κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, την πήραν από το δωμάτιο και την πήγαν στην κουζίνα, όπου την έβαλαν στο πάτωμα. Εκεί η Ρούλα ξεκίνησε να κάνει ΚΑΡΠΑ στο μωρό και η Δήμητρα πήρε τηλέφωνο τον Μάνο και το ΕΚΑΒ», υποστήριξε.

Ατάιστο το βρέφος;

Όπως ανέφερε, ξαφνιάστηκε από το γεγονός ότι το βρέφος έμεινε νηστικό τόσες ώρες. «Όταν μου τα είπε αυτά η Δήμητρα, τη ρώτησα πώς είναι δυνατόν να άφησαν το μωρό χωρίς να φάει για τόσο πολλές ώρες. Μου φάνηκε πολύ μεγάλο το διάστημα από τότε που είχε φάει τελευταία φορά, που ήταν προφανώς πριν κοιμηθεί το βράδυ στις 23.30, μέχρι και την επόμενη μέρα το πρωί στις 11.00 που πήγαν να δουν πώς είναι. Και περισσότερο της είπα ότι δεν είναι λογικό αυτό, αφού η Ρούλα σηκώθηκε στις 07.30 και του έδωσε την πιπίλα, σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Επίσης, το άλλο που τους είπα ήταν πώς γίνεται εκείνη τη στιγμή που είδαν ότι το μωρό δεν ήταν καλά, να φεύγουν και να πηγαίνουν στην κουζίνα για να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Αφού είδαν στην κούνια ότι δεν ήταν καλά, έπρεπε εκεί επί τόπου να πέσουν κάτω και να του κάνουν ΚΑΡΠΑ. Αυτά είπα στη Δήμητρα, γιατί μου προκάλεσαν εντύπωση».
Μάλιστα, όταν ο ίδιος ρώτησε τη Ρούλα τι συνέβη εκείνη την ημέρα, η ίδια αρνήθηκε να του πει καθώς ο πατέρας της είχε ενημερωθεί ήδη από την αδελφή της, τη Δήμητρα. «Όταν ρώτησα τη Ρούλα να μου πει κι αυτή τι είχε γίνει, μου απάντησε ότι μου τα είχε ήδη πει η Δήμητρα και δεν μου τα ξαναείπε».

Ίριδα

Πρώτη φορά άκουσε για αγενεσία φλεβόκομβου

«Μετά από κάποιο διάστημα, δεν θυμάμαι πόσος καιρός ήταν, όταν βγήκε η ιατροδικαστική έκθεση της Ίριδας, έμαθα ότι είχε πεθάνει από απουσία του φλεβόκομβου της καρδιάς της. Μου φάνηκε λογικό αυτό το εύρημα σαν αιτία θανάτου λόγω του ότι ήταν πολύ ξαφνικός και κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Βέβαια, πρώτη φορά άκουγα γι’ αυτό το πράγμα, όσα ξέρω τα έμαθα μετά από διάφορες συζητήσεις που έχω κάνει. Αυτό που άκουσα πάντως είναι ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο. Επειδή με ρωτάτε, σας λέω ότι γνωστό ιστορικό καρδιοπάθειας στην οικογένειά μας δεν είχαμε ποτέ», υποστήριξε

Ίριδα

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπόθεση Πάτρας: Η μαρτυρία-φωτιά της Ελένης Λεγάτου που «καίει» Ρούλα και Δήμητρα Πισπιρίγκου

Υπόθεση Πάτρας: Οι αντιφάσεις (της Δήμητρας) για τις κακώσεις της Ίριδας και την κλήση στο ΕΚΑΒ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ