Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Υπόθεση Πάτρας: Ολα όσα έγιναν στο ακροατήριο το πρωϊνό της μεγάλης απόφασης

Το πρωινό της Παρασκευής 29ης Μαρτίου η αίθουσα του ΜΟΔ ήταν κατάμεστη. Ανέκφραστη και ψυχρή, φορώντας ένα μαύρο σακάκι, η κατηγορουμένη περίμενε την τελευταία συνάντηση με τους φυσικούς της δικαστές (τακτικούς και ενόρκους), την έδρα του δικαστηρίου για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας. Η αυλαία έπεσε με την πρόεδρο της έδρας να ανακοινώνει στην Πισπιρίγκου την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τροφός της Τζωρτζίνας επιχείρησε να αφαιρέσει τη ζωή της πρωτότοκης κόρης της στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας τον Απρίλιο του 2021, με αποτέλεσμα το παιδί να καταστεί τετραπληγικό. Αφού απέτυχε, ολοκλήρωσε το δολοφονικό σχέδιό της τον Ιανουάριο του 2022 μέσα στο Παίδων δηλητηριάζοντάς το με κεταμίνη.

Μετά από διαδικασία 14 μηνών, περίπου 100 συνεδριάσεις, την εξέταση περίπου 60 μαρτύρων, την αξιολόγηση των θέσεων της κατηγορουμένης και των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, το δικαστήριο έδωσε την ετυμηγορία του για όσα καταλογίζονται στην 35χρονη κατηγορουμένη.

Η άτυχη Τζωρτζίνα, η οποία πλέον είναι άγγελος στον ουρανό, θυσιάστηκε για την εμμονή που είχε η «μητέρα» της, Ρούλα Πισπιρίγκου, για τον Μάνο Δασκαλάκη. Ουσιαστικά μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δολοφόνησε η μητέρα το παιδί της για να εκδικηθεί τον άνδρα της.

«15 χρόνια είναι, σιγά…»

Η κατηγορουμένη φορούσε μαύρα ρούχα και σακάκι, ήταν ψυχρή και έδειχνε να μην έχει κανένα ίχνος ενοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Ανέκφραστη και αγχωμένη. Πριν ξεκινήσει η διαδικασία μιλούσε μόνο με την οικογένειά της και συγκεκριμένα την αδελφή της, Δήμητρα. Πριν βγει η απόφαση και ενώ περίμενε στην αίθουσα, η Ρούλα Πισπιρίγκου γύρισε στους συγγενείς της και είπε «15 χρόνια είναι, σιγά». Ο Μάνος Δασκαλάκης καθόταν στις πίσω θέσεις της αίθουσας του δικαστηρίου σκεπτικός, στενοχωρημένος, και αμίλητος παρακολουθούσε με προσήλωση την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών και περίμενε να δικαιωθεί η μνήμη της κόρης του! Ούτε μια στιγμή δεν κοίταξε ο ένας τον άλλον! Η κατηγορουμένη έδειχνε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης να έχει μια νευρικότητα.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε χαρακτηριστικά ότι «το δικαστήριο απορρίπτει ομόφωνα τα λοιπά εκκρεμή αιτήματα για κρείσσονες ερωτήσεις για τον σάκο αναζωογόνησης του ‘‘Αγλαΐα Κυριακού’’, των εγγράφων υπεράσπισης και διενέργειας περαιτέρω γονιδιακού ελέγχου, και κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την κατηγορουμένη για την κατ’ εξακολούθηση πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όπως κατηγορείται και συγκεκριμένα για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος της Γεωργίας Δασκαλάκη στις 11.4.2021 και για την τετελεσμένη ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος της Γεωργίας Δασκαλάκη στις 29.1.2022 τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».

Η πρόεδρος απευθύνθηκε εκείνη τη στιγμή στους συνηγόρους υπεράσπισης της κατηγορουμένης, με τον Αλέξη Κούγια να απαντάει: «Η θέση μας είναι ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα».

Διάλογοι

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε χαρακτηριστικά: «Το δικαστήριο επιβάλλει ομόφωνα στην κατηγορουμένη την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Δεν έχει αυτή η ποινή αναστολή, ούτε αναστέλλουσα δύναμη. Να αφαιρεθούν 18 μήνες, να καταβληθούν τα δικαστικά έξοδα και να δοθούν πίσω όλα αυτά που κατασχέθηκαν για την έρευνα».

Στη συνέχεια η πρόεδρος απευθύνθηκε και πάλι στους συνηγόρους υπεράσπισης της κατηγορουμένης. Η συνεργάτιδα του κ. Κούγια, Αναστασία Μπάκα, απάντησε: «Η πλευρά της κατηγορουμένης δεν προβάλλει ισχυρισμό».

Εκείνη τη στιγμή έγινε διακοπή, ο κ. Κούγιας έφυγε από την αίθουσα και μέχρι να τελειώσει η διαδικασία δεν προσήλθε ξανά. Ταυτόχρονα, η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου βγήκε από την αίθουσα για να πάει στην τουαλέτα με τη συνοδεία αστυνομικού και άργησε να επιστρέψει. Όταν επέστρεψε, η πρόεδρος είχε ξεκινήσει να αναγγέλλει την απόφαση.

Μόλις η πρόεδρος ανήγγειλε την απόφαση που καταδικάζει την Πισπιρίγκου σε ισόβια κάθειρξη, η μητέρα της έσκυψε το κεφάλι έχοντας τα χέρια στα μαλλιά της. Η Δήμητρα, η αδελφή της κατηγορουμένης, ήταν ανέκφραστη. Και οι υπόλοιποι συγγενείς έδειχναν να περιμένουν το αποτέλεσμα της απόφασης.

Ο Μάνος Δασκαλάκης παρακολουθούσε τη διαδικασία αμήχανος. Τον λόγο πήρε η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ζήτησε να απορριφθούν τα αιτήματα που είχε προβάλει η πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορουμένης.

Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα αποκτήματα περί διαβίβασης πρακτικών της δίκης κατά άρθρο 39 Π.Κ. και μετά από 14 μήνες συνεδριάσεων.

– «Έχετε δικαίωμα να ασκήσετε έφεση, να κριθείτε από ανώτερο δικαστήριο», είπε η πρόεδρος της έδρας στην κατηγορουμένη κοιτώντας την στα μάτια.

– «Έχω ασκήσει ήδη έφεση», απάντησε η Πισπιρίγκου με το ύφος ενός νάρκισσου εφήβου που δεν έγινε το δικό του.

Μετά το τέλος της διαδικασίας, και ενώ είχε εκδοθεί η απόφαση, η Δήμητρα Πισπιρίγκου πήρε αγκαλιά την κατηγορουμένη, της είπε κάτι και χαμογέλασε. Το ίδιο συνέβη και με τους υπόλοιπους συγγενείς – πλην της μητέρας της Πισπιρίγκου, η οποία ήταν έντονα στενοχωρημένη και έδειχνε προβληματισμένη. Έδειχναν όλοι τους ότι δεν είχαν συναίσθηση πού βρίσκονται, αλλά και για τα ειδεχθή εγκλήματα στα οποία καταδικάστηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου. Φαίνονταν να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι σύμφωνα με την ομόφωνη κρίση του ΜΟΔ η μικρή Τζωρτζίνα είχε δολοφονηθεί από τα χέρια της ίδιας της μάνας της!

Δημήτρης Γεωργακόπουλος – Δικηγόρος Μάνου Δασκαλάκη

«Ήταν μια απόφαση που ήρθε για να λυτρώσει. Πρώτα τη μνήμη της Τζωρτζίνας, αυτού του παιδιού που μαρτύρησε στα χέρια της γυναίκας που την έφερε στη ζωή. Λύτρωσε όμως και τον αγώνα του κ. Δασκαλάκη, που έχει καταδικαστεί στον ισόβιο πόνο ενός πατέρα που το παιδί του δολοφονήθηκε.

Η απόφαση δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο εκτός από ομόφωνη. Η κατηγορουμένη δεν έπεισε με τους ισχυρισμούς της, κατηγόρησε τους γιατρούς, είπε για γονίδιο που ακόμη δεν έχει ανακαλυφθεί και για δημοσιογράφους που ήθελαν με το ζόρι να ενοχοποιήσουν μια τυχαία, χαροκαμένη μάνα.

Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν κατάφερε να ανατρέψει την πραγματικότητα και τώρα είναι πλέον αντιμέτωπη με τις πραγματικές συνέπειες της πράξης της, που δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες από τα ισόβια δεσμά».

Γρηγόρης Λέων – Πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας

«Εκτιμώ ότι είναι μια δίκαιη απόφαση. Το δικαστήριο αποφάσισε προφανώς με βάση τη μία επιστημονική άποψη που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης, αλλά που ήταν και η πλέον αξιόπιστη μεταξύ των άλλων. Ήταν συμβατή με αυτά που έλεγα εγώ δημόσια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω για μένα. Προσωπικά δεν περίμενα την ετυμηγορία του δικαστηρίου για να αισθανθώ την όποιας μορφής ‘‘δικαίωση’’, για τον πολύ απλό λόγο ότι για μένα δικαίωση είναι πως έλεγα δημόσια την επιστημονική μου άποψη, γυρνούσα στο σπίτι μου και στην οικογένειά μου και κοιμόμουν ήσυχος. Αυτό για μένα ήταν το πιο σημαντικό. Οι ιατροδικαστές πάντα πρέπει να στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, να μην επηρεάζονται από άλλες καταστάσεις και όταν έχουμε πέντε στοιχεία δεν μπορεί ο ένας να τα ερμηνεύει ως ‘‘άσπρο’’ και ο άλλος ‘‘μαύρο’’. Προφανώς και μπορεί να υπάρξουν ιατροδικαστικές παρεκκλίσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να έχουμε αντίθετες απόψεις».

Δημήτρης Γαλεντέρης – Ιατροδικαστής

«Η ιατροδικαστική επιστήμη ήταν αυτή που εντέλει ανέδειξε τον μηχανισμό θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας και μέσω αυτής της επιστημονικής διαλεύκανσης των ευρημάτων και της σωστής ερμηνείας αυτών επήλθε και η καταδίκη, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, της εν λόγω μητέρας, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο».

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ