Ο Μπόρις Τζόνσον ενημερώθηκε ότι το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ έχει στοχοποιηθεί με «πολλαπλές» ύποπτες μολύνσεις από το Pegasus. Πρόκειται για το εξελιγμένο λογισμικό για υποκλοπές, που μπορεί να μετατρέψει ένα τηλέφωνο σε συσκευή απομακρυσμένης ακρόασης.
Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, έκθεση του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανέφερε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως ύποπτα για ενορχήστρωση επιθέσεων spyware στη Ντάουνινγκ Στριτ το 2020 και το 2021.
Το Pegasus είναι λογισμικό υποκλοπών διατίθεται με άδεια χρήσης σε κυβερνήσεις σε πολλές χώρες στον κόσμο από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Έχει τη δυνατότητα να «μολύνει» τηλέφωνα με λειτουργικά συστήματα iOS ή Android.
Το Citizen Lab πρόσθεσε ότι υπήρξαν επίσης ύποπτες επιθέσεις στο Φόρεϊν Όφις την ίδια περίοδο, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις συνδέονταν με φορείς εκμετάλλευσης του Pegasus που εμπλέκονται με τα ΗΑΕ, καθώς και με την Ινδία, την Κύπρο και την Ιορδανία.
Οι ερευνητές, πάντως, δεν κατάφεραν να ταυτοποιήσουν συγκεκριμένα άτομα στη Ντάουνινγκ Στριτ και το Φόρεϊν Όφις που θεωρούνται ύποπτα για χακάρισμα.
Όπως ανακοίνωσε το Citizen Lab: «Επιβεβαιώνουμε ότι το 2020 και το 2021 παρατηρήσαμε και ενημερώσαμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλαπλές ύποπτες περιπτώσεις μολύνσεων από λογισμικό κατασκοπείας Pegasus στα επίσημα δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου». Αυτά περιελάμβαναν το γραφείο του πρωθυπουργού (Ντάουνινγκ Στριτ 10) [και] το Φόρεϊν Όφις…
«Η ύποπτη μόλυνση στο γραφείο του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου συνδέθηκε με έναν χειριστή Pegasus που συνδέουμε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Η NSO στη μαύρη λίστα
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε την NSO στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, λέγοντας ότι είχε στοιχεία ότι η εταιρεία είχε πουλήσει λογισμικό κατασκοπείας παρακολούθησης σε ξένες κυβερνήσεις που το είχαν χρησιμοποιήσει για «διεθνική καταστολή». Εκείνη την εποχή, ένας εκπρόσωπος της NSO είχε δηλώσει «απογοητευμένος από την απόφαση».
Οι ισχυρισμοί θα εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με πιθανή παραβίαση της εθνικής ασφάλειας στα ανώτατα κλιμάκια της βρετανικής κυβέρνησης.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου είπε για το θέμα: «Δεν σχολιάζουμε θέματα ασφάλειας». Εκπρόσωπος της NSO δήλωσε ότι η εταιρεία «συνεχίζει να στοχοποιείται από έναν αριθμό οργανώσεων υπεράσπισης με πολιτικά κίνητρα, όπως το Citizen Lab και η Amnesty, προκειμένου να παράγουν ανακριβείς και αβάσιμες αναφορές που βασίζονται σε ασαφείς και ελλιπείς πληροφορίες.
Έχουμε επανειλημμένα συνεργαστεί για κυβερνητικές έρευνες, όπου υπάρχουν αξιόπιστοι ισχυρισμοί. Ωστόσο, οι πληροφορίες που προέκυψαν σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς είναι και πάλι ψευδείς και δεν θα μπορούσαν να σχετίζονται με προϊόντα της NSO για τεχνολογικούς και συμβατικούς λόγους».
Τι έχει αποκαλύψει η έρευνα για την NSO
Η υπόθεση Pegasus αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας με επίκεντρο την NSO από διεθνή μέσα όπως ο Guardian, το Wire, η Le Monde και η Washington Post. Η έρευνα αποκάλυψε δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες το Pegasus της NSO χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις, από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Μεξικό, για να στοχοποιήσουν αντιφρονούντες και δημοσιογράφους.
Η NSO ελέγχεται από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και πουλά λογισμικό κατασκοπείας Pegasus σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Όταν αναπτυχθεί με επιτυχία εναντίον ενός στόχου, το Pegasus μολύνει το τηλέφωνο. Μπορεί να υποκλέψει τηλεφωνικές κλήσεις, να προβάλλει φωτογραφίες, να παρακολουθεί την τοποθεσία ενός ατόμου και να μετατρέπει ένα τηλέφωνο σε συσκευή απομακρυσμένης ακρόασης.
Μερικούς μήνες πριν, η έρευνα είχε διαπιστώσει ότι το κινητό τηλέφωνο του εν ενεργεία Γάλλου υπουργού, του Φρανσουά ντε Ρουγκί, παρουσίαζε ψηφιακά ίχνη δραστηριότητας που σχετίζονται με το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus. Τα στοιχεία του εμφανίστηκαν σε μια βάση δεδομένων που διέρρευσε, η οποία περιελάμβανε επίσης αριθμούς κινητών τηλεφώνων του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και τους περισσότερους από το 20μελές υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ.
Ως απάντηση, εκπρόσωπος του Ομίλου NSO είπε ότι ο Μακρόν και άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι στη λίστα «δεν ήταν και δεν ήταν ποτέ στόχοι του Pegasus».
Η κυβέρνηση Τζόνσον κατηγορήθηκε από βουλευτές τον περασμένο Νοέμβριο ότι έδωσε προτεραιότητα στις εμπορικές συμφωνίες έναντι της εθνικής ασφάλειας για τον χειρισμό των καταχρηστικών παρακολουθήσεων στο βρετανικό έδαφος από κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν το Pegasus.
Τον Νοέμβριο, σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Τζονσον, 10 βουλευτές καλούσαν την κυβέρνηση να τερματίσει τα προγράμματα κυβερνοασφάλειας με χώρες που είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησαν λογισμικό υποκλοπής της NSO για να στοχεύσουν αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και δικηγόρους, αλλά και να επιβάλει κυρώσεις στην NSO.
Ζήτησε επίσης την αναστολή όλων των βρετανικών αδειών χρήσης spyware και των συμβάσεων κυβερνοασφάλειας με κράτη του Κόλπου που εμπλέκονται σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Διαβάστε επίσης
Ο Μακρόν άλλαξε τηλέφωνο μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Pegasus
Έκτακτη υπουργική σύνοδος στη Γαλλία για την υπόθεση Pegasus