Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Υπόθεση “χρυσές θυρίδες”: Η επιχειρηματίας-θύμα αποκαλύπτει: «Με έκλεψαν και ζητούσαν και τα ρέστα»

Ξεσπά κατά υπαλλήλων συστημικής τράπεζας η επιχειρηματίας Μ.Γ., μια από τις τέσσερις επιφανείς γυναίκες οι οποίες είχαν νοικιάσει  τις «χρυσοφόρες» θυρίδες, που όπως αποκαλύφθηκε στα μέσα Νοέμβριου παραβίασαν άγνωστοι δράστες. Οι διαρρήκτες πήραν χρήματα, χρυσές λίρες και κοσμήματα αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Του Νίκου Νικολετάκη

Η γνωστή επιχειρηματίας, η εταιρεία της οποίας ειδικεύεται στα (προσωπικά και εταιρικά)πολυτελή δώρα, μίλησε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για τη διάρρηξη και την αντιμετώπιση που είχε από την τράπεζα. Όπως μας είπε, ήταν η πρώτη που πήγε στο υποκατάστημα της εν λόγω τράπεζας στο Ψυχικό, όπου και διαπίστωσε ότι από τη θυρίδα της έλειπαν χρήματα και κοσμήματα. «Όταν την άνοιξα και έλειπαν όλα μου τα χρήματα και κοσμήματα, έχασα το έδαφος από τα πόδια μου. Μου πήραν 45.000 ευρώ, κοσμήματα πολύ μεγάλης αξίας, εκ των οποίων πολλά είναι δώρα από τον πατέρα μου και τον σύζυγό μου, τα οποία είναι αναντικατάστατα. Έπαθα σοκ», ανέφερε εμφανώς αναστατωμένη ακόμη!

Υπόνοιες…

Όπως αποκαλύπτει η Μ.Γ, όταν κατήγγειλε την κλοπή στην τράπεζα η αντιμετώπιση που είχε από τους αρμόδιους της προκάλεσε ένα δεύτερο σοκ: «Από την τράπεζα μου είπαν ότι τους δυσφημίζω. Συζητούσαν αν χρήματα και κοσμήματα εκλάπησαν από άλλους ή τα πήρα εγώ! Φοβερά πράγματα. Αντιμετώπισα ψυχολογικό πόλεμο!». Και προσθέτει: «Αμέσως το κατήγγειλα στην αστυνομία και υπέβαλα μήνυση. Μάλιστα, ο κλειδαράς που ήρθε στην τράπεζα είπε ότι έχει παραβιαστεί η κλειδαριά».

Όπως περιγράφει, έως ότου η ίδια ανακαλύψει την κλοπή κανείς δεν γνώριζε τι είχε συμβεί στις θυρίδες. «Εγώ πήγα την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και οι άλλοι ένοικοι των θυρίδων ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, πέντε μέρες μετά, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι ήταν άλλες τρεις θυρίδες παραβιασμένες».

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της διάρρηξης ήταν ότι οι τέσσερις θυρίδες ήταν σε σχήμα «Τ».  Αποτελούσαν, μάλιστα, ένα τμήμα φωριαμού με επτά συνολικά θυρίδες ο οποίος μεταφέρθηκε από κοντινό υποκατάστημα της τράπεζας που έκλεισε στα τέλη του 2019.

Αποσιώπηση

«Με είχαν ρωτήσει πριν τη μεταφορά αν θέλω να πάρω τα πράγματα από τη θυρίδα και τους είπα όχι. Όταν τα πήγαν τα πράγματα στο άλλο υποκατάστημα ήταν όλα εντάξει», λέει η επιχειρηματίας και προσθέτει: «Η  τράπεζα προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα αλλά δεν θα το πετύχει. Οι αστυνομικοί έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα, με καλούν συνεχώς από την Ασφάλεια. Πιστεύω ότι κάτι θα βρεθεί. ∆εν νομίζω να μείνει έτσι…», αναφέρει το θυμα.

Από την πλευρά του, ο Βασίλης ∆ημητρίου, δικηγόρος του θύματος της κλοπής επισημαίνει: «∆ύο τα κλειδιά, μία η γλώσσα, και φαινόταν παραβιασμένη η γλώσσα της θυρίδας. Οι περισσότεροι των υπαλλήλων ένιωθαν σαστισμένοι. ∆εν νομίζω ότι κάποιος τυχαία θα πήγαινε να χτυπήσει τέσσερις θυρίδες που υπήρχαν αντικείμενα αξίας και χρήματα. Θεωρώ ότι αυτοί που το έκαναν, κάποια πληροφόρηση θα την είχαν».

«Ανακρίβειες»

Στέλεχος της τράπεζας που γνωρίζει από πρώτο χέρι στοιχεία της διάρρηξης «μαμούθ» μας είπε ότι έχει παραβιαστεί η «γλώσσα» και στις τέσσερις θυρίδες. «Αυτά τα περί χρήσης πασπαρτού κ.λπ. είναι μεγάλες ανακρίβειες», επισημαίνει. 

Όπως μας λέει, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το πότε ακριβώς έγινε η αρπαγή του περιεχομένου των θυρίδων. «Τα δημοσιεύματα ότι η διάρρηξη έγινε την περίοδο κοντά στον ∆εκαπενταύγουστο δεν έχουν βάση», διευκρινίζει. «Η παραβίαση θυρίδας έγινε αντιληπτή στις 13 Νοεμβρίου. Αμέσως η τράπεζα ενημέρωσε το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Αττικής και ενεργοποίησε όλες τις εσωτερικές της διαδικασίες (νομικές υπηρεσίες, ασφάλεια, εσωτερικός έλεγχος). Στο κατάστημα έσπευσαν την ίδια ημέρα αστυνομικοί και έκαναν μια πρώτη αυτοψία και αναζήτηση αποτυπωμάτων παρουσία του πελάτη». 

Όπως αναφέρει το τραπεζικό στέλεχος η άμεση ενημέρωση των αστυνομικών αρχών και η στενή συνεργασία με τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί ότι ακόμα τρεις θυρίδες έφεραν ίχνη παραβίασης. «Οι μισθωτές των θυρίδων εκλήθησαν από τους υπεύθυνους του καταστήματος και έσπευσαν επιτόπου την ίδια μέρα. Ενημερώθηκαν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια και τους ζητήθηκαν πληροφορίες χρήσιμες για την έρευνα», αναφέρει. Παρουσία των αστυνομικών ελέγχθηκαν την ίδια μέρα, μία προς μία, όλες οι θυρίδες και επιβεβαιώθηκε ότι δεν έχει παραβιασθεί καμία άλλη», λέει.

«Πληροφόρηση»

Στο επίκεντρο των ερευνών μπαίνουν οι κλειδαριές της κάθε θυρίδας, οι άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στον συγκεκριμένο χώρο αλλά και ποιοι χειρίζονται τις κάμερες.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο δύο γυναικών θυμάτων, Αλέξη Κούγια, είναι μια κλοπή που «αποκλείεται» να έγινε χωρίς να υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση. «Οι εντολείς μου είναι από τις γνωστότερες οικογένειες τη Ελλάδος και της Βενεζουέλας. Το περιεχόμενο των θυρίδων ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ σε αξία, μαζί με τα κοσμήματα. Αυτό που με κάνει αισιόδοξο είναι η άμεση αντίδραση της τράπεζας και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με την Αστυνομία σε λίγες ημέρες θα φτάσουμε στην αποκάλυψη των δραστών», είπε ο κ. Κούγιας. 

«Οι εντολείς μου είναι σε σοκ γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει αυτό που έγινε σε μια τόσο αξιόπιστη τράπεζα και σε ένα θησαυροφυλάκιο από τα πλέον ασφαλή όλων των τραπεζών. Ενημερώθηκαν, μάλιστα, με καθυστέρηση πέντε ημερών.» 

Όπως επισήμανε ο κ. Κούγιας, ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας, του είπε ότι πίστευαν πως μέχρι τις 18 Νοέμβριου που ενημέρωσαν τους εντολείς του θα είχαν ανακαλύψει τους δράστες. 

«Οι πελάτισσές μου ευελπιστούν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα (τα οποία θα διεκδικήσουμε μάλιστα, καθώς υπάρχει νομικό προηγούμενο) και κυρίως τα κοσμήματα που είναι μοναδικά», υπογράμμισε ο δικηγόρος. 

Ο δικηγόρος μιας εκ των τεσσάρων γυναικών θυμάτων Γιάννης Μαρακάκης, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να καταθέσει συμπληρωματική λίστα των κοσμημάτων της εντολέως του, ενώ κάτι ανάλογο θα πράξουν και τα υπόλοιπα θύματα. Όπως σχολίασε στην «ΜΠΑΜ», η διάρρηξη των θυρίδων ήταν αριστοτεχνική. 

«Οι διαρρήκτες ήταν πάρα πολύ έμπειροι, δεν άφησαν καταστροφή πίσω τους και εξωτερικά δεν φαινόταν τίποτα». Ο ίδιος χαρακτηρίζει κρίσιμο το κενό των πέντε ημερών μέχρι να ειδοποιηθεί η πελάτισσά του και οι άλλες δύο. «Η σύμβαση μίσθωσης μιας θυρίδας προβλέπει ότι η τράπεζα δεν έχει ευθύνη σε περίπτωση καταστροφής και κλοπής και αυτό είναι σαφές από την αρχή. Ωστόσο, όταν ένας συναλλασσόμενος απευθύνεται σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να φυλάξει την περιουσία του, μικρή ή μεγάλη, προφανώς το κάνει γιατί έχει ένα μίνιμουμ πίστης σε αυτό το ίδρυμα που λέγεται τράπεζα, φύλαξη, ασφάλεια. Εάν υπήρχε συνέργεια υπαλλήλου της τράπεζας με τους δράστες ή εάν υπήρχε υπερβολική ανοχή, τότε είναι δεδομένη η ευθύνη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος σ΄ αυτούς που έχασαν τις περιουσίες τους», τονίζει. 

Αναφερόμενος στα κοσμήματα που έχασε η πελάτισσά του, ο κ. Μαρακάκης, σημείωσε πως επρόκειτο για κειμήλια πολλών δεκαετιών στα οποία έχει γίνει αξιολόγηση. «∆υστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρή φύλαξη. Ο υπάλληλος αφήνει τον εκμισθωτή της θυρίδας να βάλει-βγάλει τα πράγματά του και φεύγει από τον χώρο του θησαυροφυλακίου. Πολλές φορές φεύγει και από το υπόγειο. Συνεπώς, υπάρχει το περιθώριο σε κάποιον επαγγελματία διαρρήκτη να κάνει και το κακό», επισημαίνει ο κ. Μαρακάκης και προσθέτει:«Περιμένουμε και τις προθέσεις της τράπεζας, βέβαια, γιατί είναι ένα σοβαρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με καλή διοίκηση».

Το who is who των θυμάτων


Χρ. Τζωρτζάκη (1)

έκλεψαν

Ανάµεσα στα τέσσερις γυναίκες – θύµατα κλοπής από τις θυρίδες, είναι και η κυρία Χριστοΐδη (Κρις) Τζωρτζάκη, ανιψιά του δισεκατοµµυριούχου Παναγιώτη Κωνσταντίνου από τη Βενεζουέλα.Ο οµογενής έγινε ευρύτερα γνωστός στη χώρα µας όταν άνοιξε το Athens Metro Mall στον Άγιο ∆ηµήτριο, επένδυση ύψους 75.000.000 ευρώ. Ο όµιλος Κωνσταντίνου το 2010 εξαγόρασε την ελληνική αλυσίδα οικιακού εξοπλισµού «∆ιάφανο», ενώ δραστηριότητα αναπτύσσει και στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης. Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο του οµίλου περιλαµβάνει 75 πολυκαταστήµατα στη Βενεζουέλα, 12 στην Κόστα Ρίκα, συγκρότηµά γίγας 200.000 τ.µ. (µε νοσοκοµείο, ξενοδοχείο, εµπορικό κέντρο, γραφεία), πολυκατάστηµα σε εµπορικό κέντρο και αποθηκευτικό κέντρο στον Παναµά, αποθηκευτικούς χώρους και mall στις ΗΠΑ, logistics center και πολυκαταστήµατα σε Πουέρτο Ρίκο, ∆οµινικανή ∆ηµοκρατία και Ονδούρα.

Κάτια Αγάθου (2)

έκλεψαν

Η τρίτη θυρίδα που παραβιάστηκε, ανήκει στην κυρία Κάτια Αγάθου, τέως σύζυγο του Mr AUDI, Βασίλη Μανδύλα. Η οικογένεια Μανδύλα (τα αδέλφια Βασίλης, Λάνα, και Θωµάς) είναι ο επίσηµος αντιπρόσωπος της VW/Audi στην Ελλάδα. Αντιπροσωπεύουν ακόµη τη Skoda, την Bentley και την Ducati.  Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης έφθανε τα 300 εκατ. ευρώ το 2018 και τα κέρδη το 1,4 εκατ. ευρώ. Τα µέλη της οικογένειας Μανδύλα διατηρούν χαµηλό προφίλ και αποφεύγουν την µεγάλη έκθεση στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης. 

Η Λάνα Μανδύλα έγραψε και εξέδωσε το 2013 ένα βιβλίο µε τίτλο «Για τον πατέρα µου», προς τιµή του Γιάννη Μανδύλα. Ο νεαρός Μακεδόνας µετανάστευσε το 1933 στο Λάγος της Νιγηρίας. Ο «Chief John», όπως έγινε γνωστός, ίδρυσε µια αυτοκρατορία. 

Αθ. Μελισσουργού

Το τέταρτο θύµα κλοπής είναι η κυρία Αθηνά Μελισσουργού. Είναι η µητέρα της Μίνας Μεταξίδη-Μελισσουργού, αντιδηµάρχου Ψυχικού-Φιλοθέης-Νέου Ψυχικού.Σπούδασε ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήµιο του Kingston, στο Λονδίνο και από τον Μάιο του 2015 έως και τον Σεπτέµβριο του 2017 εργάστηκε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, στο Αθλητικό Τµήµα και στην Ακαδηµία Ποδοσφαίρου της Juventus. Από τον Οκτώβριο του 2017 έως και σήµερα εργάζεται στο «The Ranch» ως Sales & Operations Manager. Ακόµα, ασχολείται µε το κτήµα «Πύργος Μελισσουργού» που ανήκει στην ίδια οικογένεια από το 1836. Ο πανέµορφος και άριστα διατηρηµένος Πύργος στοΛαγονήσι χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Είναι µία από τις παλαιότερες και πιο ιστορικές ιδιωτικές κατοικίες στην Ελλάδα. Το κτήµα περιλαµβάνει 60 στρέµµατα ιδιόκτητης γης µε διάφορα κτίσµατα, στάβλους και βοηθητικούς χώρους.

Οι έρευνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές «βλέπουν» στην υπόθεση, αρκετά κοινά στοιχεία με παλιότερη διάρρηξη θυρίδων σε κεντρικό κατάστημα τράπεζας της Θεσσαλονίκης. 

Οι αναλυτές της Ασφάλειας αισιοδοξούν ότι τα αποτελέσματα από την ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων, τις «συζητήσεις» με τους ενοίκους των θυρίδων και όσους είχαν πρόσβαση στο υπόγειο θα βγάλουν κάτι καλό. Οι δράστες, μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι δεν έχουν διοχετεύσει μέρος των κλεμμένων κοσμημάτων στα υπόγεια δίκτυα των κλεπταποδόχων. 

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο στον σχεδιασμό της αρπαγής του περιεχομένου των τεσσάρων θυρίδων να εμπλέκονται άτομα που σχετίζονται με το παράρτημα της τράπεζας που έκλεισε ή και ιδιώτες

 

Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πού στρέφονται οι έρευνες για την κλοπή “μαμούθ” από τις θυρίδες τράπεζας- Ποια είναι τα τέσσερα θύματα

Ποιοι σήκωσαν στον αέρα τις θυρίδες τράπεζας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ