Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024

Υπουργείο Εργασίας: Πώς θα επαληθεύεται η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας (άρθρο 79, παράγραφος 5, εδάφιο στ), καταγράφονται τα κριτήρια που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να διαπιστώσουν, εάν ένας υπάλληλος είναι διευθυντικό στέλεχος και μπορεί να εξαιρεθεί από τη νομοθεσία για το ωράριο.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη ότι η ιδιότητα του διευθυντικού στελέχους πρέπει να συμφωνείται ρητά στη σύμβαση εργασίας και να δηλώνεται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να οδηγούνται σε διαφανείς και αντικειμενικές κρίσεις, ενώ οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι αποκτούν σαφή εικόνα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των στελεχών των επιχειρήσεων κάθε βαθμίδας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ως εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική θεωρούνται όσοι:

α. ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή

β. εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους ή

γ. είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη, ή

δ. είναι μέτοχοι ή εταίροι, κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη.

Επίσης, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, διευθυντικά στελέχη θεωρούνται όσοι εργαζόμενοι προΐστανται διευθύνσεων, μονάδων ή τμημάτων ή άλλων αυτοτελών μονάδων της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, η οποία τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της, εφόσον αμείβονται με αποδοχές, όχι μικρότερες από το εξαπλάσιο του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.

Τέλος, ως στελέχη εποπτείας, διευθύνσεως ή εμπιστοσύνης, χαρακτηρίζονται και όσοι αμείβονται με το οκταπλάσιο τουλάχιστον του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού.

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να προκύπτουν από ρητούς όρους της σύμβασης εργασίας και να δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τις παραπάνω ιδιότητες δεν επιτρέπεται να εργάζονται υπερωριακά χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις και χωρίς να λαμβάνουν συμπληρωματική αμοιβή για υπερωρία και υπερεργασία, αποζημίωση εκτός έδρας, καθώς και προσαύξηση νυχτερινής εργασίας ή εργασίας κατά τις Κυριακές και αργίες.

Αλλαγές στη διαδικασία υποβολής των εντύπων αρμοδιότητας ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ

Με την ίδια υπουργική απόφαση, τροποποιείται η απόφαση «Επανακαθορισμός όρων ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων αρμοδιότητας Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» (Β΄ 3520/19-9-2019) του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

– Από την 29η/11/2021, για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας, παύει να υφίσταται η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» την υπερεργασία των εργαζομένων τους, που ούτως ή άλλως εντασσόταν και εντάσσεται στο νόμιμο ωράριο. Διατηρείται, ωστόσο, η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών.

– Από την ίδια ημερομηνία, οι εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων και τουριστικών λεωφορείων, καθώς και υπεραστικά και αστικά ΚΤΕΛ που απασχολούν οδηγούς λεωφορείων, που διέπονται από τους κανονισμούς (Ε.Κ.) 561/2006 και (Ε.Κ.) 165/2014, υποχρεούνται:

α) να καταχωρούν στο έντυπο Ε4 (συμπληρωματικός ωραρίου) στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων αυτών, εντός 15 ημερών, μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας,

β) να καταχωρούν στο έντυπο Ε8 (αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης) στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τη νόμιμη κατά τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων αυτών, εντός 15 ημερών, μετά το τέλος κάθε εβδομαδιαίας περιόδου εργασίας.

– Σε ό,τι αφορά στην υποβολή των εντύπων που αφορούν εργαζόμενους, για τα οποία η προθεσμία υποβολής τους στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» έληξε πριν τις 19/6/2021, επιτρέπεται μόνο η χειρόγραφη εκπρόθεσμη υποβολή τους, αλλά με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία περί εκπρόθεσμης υποβολής κυρώσεων, όπου αυτή προβλέπεται.

– Η υποβολή των εντύπων E3, E5, E6 και Ε7, που αφορούν εργαζόμενους, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 19/6/2021 έως και 29/11/2021, επιτρέπεται για μια μόνο φορά και κατ’εξαίρεση με ηλεκτρονική υποβολή στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» από τις 29/11/2021 έως και τις 20/12/2021. Ευνόητο είναι ότι για την εκπρόθεσμη αυτή υποβολή έχουν εφαρμογή οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις.

– Η υποβολή των εντύπων E3, E5, E6 και Ε7, που αφορούν εργαζόμενους, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα από 30/11/2021 και μετά, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και άπαξ.

– Σε ό,τι αφορά στην υποβολή των εντύπων E3.1, E3.2 και Ε3.3, που αφορούν ωφελούμενους/πρακτική άσκηση/μαθητεία, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα, επιτρέπεται η ηλεκτρονική υποβολή τους άνευ κυρώσεων.

– Σε ό,τι αφορά στην υποβολή των εντύπων E3.4 και E3.5 που αφορούν ωφελούμενους/πρακτική άσκηση/μαθητεία, τα οποία κατέστησαν εκπρόθεσμα, επιτρέπεται η ηλεκτρονική υποβολή τους, αλλά με ανάλογη εφαρμογή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

HNC Coin: Το πρώτο ελληνικό κρυπτονόμισμα δεν έχει πια για CEO τον Βαγγέλη Τσάπα

Xτύπησε το κουδουνάκι η ΕlvalHalcor



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ