Την αντίδραση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κυβέρνηση, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής.
Σε σχόλιό τους, χαρακτηρίζουν άστοχη και επιπόλαιη την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως σημειώνουν σπεύδει να σχολιάσει μια συμφωνία πριν ακόμα υπογραφεί.
“Η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού” αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι και συνιστούν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για τη συγκεκριμένη τράπεζα.
Ειδικότερα, οι κύκλοι του του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέφεραν για την ανάρτηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να καταγγείλει μια συμφωνία πριν ακόμα αυτή υπογραφεί. Όταν θα τη διαβάσει θα αντιληφθεί ότι η σημερινή του ανάρτηση ήταν απολύτως άστοχη και επιπόλαια. Η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά το δημόσιο συμφέρον και η πολιτικής της αυτή θα καταγραφεί και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για την Τράπεζα Αττικής. Διότι η λεηλασία που προχώρησε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια από τις βασικές αιτίες που η Τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού με τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών να είχαν τεθεί σε κίνδυνο».
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε:
«Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα! Το Δημόσιο κατέχει το 72,5% της ΑTTICA Bank, έχοντας καταβάλει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της και συγκεκριμένα:
-153 εκατομμύρια στην πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα τέλη του 2021 και
-329 εκατομμύρια μέσω του ΤΧΣ & 39,8 εκατομμύρια μέσω του eΕΦΚΑ στη δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 23/12/2022.
Οι ιδιώτες της Thrivest και της Παγκρήτιας Τράπεζας έχουν καταβάλει μόλις 33,8 εκατομμύρια και 29,9 εκατομμύρια αντίστοιχα, καλύπτοντας το 21% της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται η ολοκλήρωση “αδιαφανούς” συμφωνίας, βάσει της οποίας ενώ το Δημόσιο -δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι- θα μετάσχει με επιπλέον 350 εκατομμύρια σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τελικά θα βρεθεί – σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των warrants – να κατέχει μόλις το 33% της Τράπεζας Αττικής.
Αντιθέτως, οι ιδιώτες, οι οποίοι θα μετάσχουν με 300 εκατομμύρια ευρώ, θα καταλήξουν με τουλάχιστον το 51% της τράπεζας!
Πάμε να το κάνουμε πιο κατανοητό.
Το Δημόσιο θα διαθέτει το 33% της Τράπεζας Αττικής έχοντας υποστεί ζημία 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ιδιώτες με μόλις 300 εκατομμύρια, θα βρεθούν με το 51% των μετοχών της Τράπεζας! Ιδιωτικός τραπεζικός πυλώνας με επένδυση του Δημοσίου.
Η συνταγή που ακολουθήθηκε είναι γνωστή. Το ίδιο συνέβη στην τράπεζα Πειραιώς με 2,4 δισ.€ ζημία για το Δημόσιο, το ίδιο και στη ΔΕΗ με 800 εκατ.€ ζημία.
Η κυβέρνηση επιμένει να «επενδύει» τα χρήματά μας και τα τελικά οφέλη να τα καρπώνονται ιδιώτες.
Καταλύεται για μια ακόμη φορά η βασική αρχή που θέλει το Δημόσιο, όταν επενδύει, να έχει και τα ανάλογα σε αξία οφέλη για να μην στοιχειοθετείται το αδίκημα απιστίας.
ΥΓ: Η σύγχρονη Αριστερά δεν υπακούει σε συμφέροντα. Ο δρόμος που οδηγεί στο αίτημα της κοινωνίας για Αλλαγή, είναι ο δρόμος της σύγκρουσης -με όποιο κόστος- με τα συμφέροντα που πλήττουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Καλώ το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί αναλόγως και να «περπατήσουμε» μαζί σε αυτόν τον δρόμο. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος της σύγκλισης».