Τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο, που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι η γραμμή Μητσοτάκη την οποία θα αναδείξει στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου υπό τον Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Παρόντες στη συνάντηση, αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερντ (Μπομπ) Μενέντεζ και ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Η συνάντηση αυτή έρχεται λίγα μόλις 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα όπου θα εγκαινιαστεί ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ένα φλέγον ακόμη ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το θέμα της μετανάστευσης θα βρεθεί στην αντζέντα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα συμμετέχει σε πάνελ με τίτλο “Επανεκκινώντας τη Μετανάστευση: Κινούμενοι προς Ευκαιρίες”.
Στο ίδιο πάνελ συζήτησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρεθούν ακόμη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον, η πρωθυπουργός της Τυνησίας Νατζλά Μπούντεν και η Βερόνικα Εσκομπάρ μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η μετανάστευση αποτελεί ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς και ότι υπάρχει η ανάγκη στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, που προστατεύουν τα σύνορα της Ε.Ε.
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμη συναντήσεις με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης αντί για έργα εγκαινιάζει μακέτες και πανηγυρίζει
Κ. Μητσοτάκης: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα γίνει νέο τοπόσημο της πόλης (φωτό)