Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στη ρευστότητα της αγοράς, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει βελτιωθεί πολύ στο κομμάτι της απορροφητικότητας κονδυλίων αλλά έκανε λόγο για σημαντικό κενό χρηματοδότησης.
“Στο ΕΣΠΑ αυτή την ώρα, από δέκατοι όγδοοι που είμασταν στις απορροφήσεις πέρυσι, φέτος είμαστε τέταρτοι. Οι απορροφήσεις αυτή την ώρα συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών είναι 67,5%. Όμως εγώ που λέω το ένα, λέω και το άλλο τώρα. Να δείτε ότι σας μιλάω καθαρά. Ο στόχος απορροφήσεων που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την τρόικα συνολικότερα, είναι 4 δισ. Θα τον πιάσουμε. Στο πρώτο εξάμηνο είμασταν στο 169%. Αλλά, είναι 4 δισ. όταν η Oliver Wyman που μας έκανε την μελέτη ενόψει και της ιδρύσεως του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου λέει ότι αυτή την ώρα το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς είναι 15 με 18 δισ. ευρώ.”
Όπως σημειώνει, “τα λεφτά πάνε εκεί που πρέπει να πάνε με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπάρχουν έλεγχοι και διπλοί έλεγχοι και τα λοιπά αλλά από την άλλη ξαναλέω είναι 4 δισ. ετησίως και χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα. Γι΄ αυτό λέμε και στους Γερμανούς ή όποιον άλλο κάνει παρατηρήσεις, τι κάνετε με την απορροφητικότητα; Είμαστε αυτή τη στιγμή πάνω από την Γερμανία στην απορροφητικότητα. Ωστόσο αυτή την ώρα μετά την κρίση που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, το τραπεζικό μας σύστημα ήταν σακατεμένο, περάσαμε έντονα την κρίση, και γι΄ αυτό τον λόγο χρειάζεται και μια περίοδος προσαρμογής και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με συμπληρωματικά μέτρα. Ένα από τα μέτρα είναι η ίδρυση αυτού του Ταμείου για το οποίο παλέψαμε πραγματικά ένα χρόνο. Όταν το πρωτοείπα πέρυσι τον Ιούλιο στην τρόικα, μια που λέγαμε προηγουμένως για διαπραγματεύσεις, μου είπαν “ελάτε τώρα υπουργέ, τι κουβεντιάζετε;” υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ