Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθεί και τρίτο δάνειο στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο MNI.
Μάλιστα ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε βρεθεί πολύ κοντά στην έξοδο από το ευρώ, πέρυσι το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε το «Grexit» είναι μια απαίσια λέξη. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αργήσει η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αλλά δε φάνηκε καθόλου ανοιχτός σε νέο κούρεμα του χρέους.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι οι γερμανικές τράπεζες βοηθούν τους πλούσιους Έλληνες να φοροδιαφεύγουν και είπε ότι αν οι αρχές του ζητήσουν στοιχεία για Έλληνες φοροφυγάδες, θα τα δώσει αμέσως.[/quote_text]
«Ο Αντώνης Σαμαράς κάνει εξαιρετική δουλειά – είμαστε αδέλφια», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα κινείται στην σωστή κατεύθυνση». Έστειλε, επίσης, μήνυμα ελπίδας στους Έλληνες, οι οποίοι, όπως λέει, «έχουν πολύ κουράγιο».
«Έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ότι τα εναπομείναντα σημεία του προγράμματος θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι σε μερικά χρόνια από τώρα θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα και αναφέρει ότι ο ίδιος δεν θα ήταν αντίθετος σε ένα τρίτο δάνειο, μέχρι να καταστεί και πάλι δυνατή η χρηματοδότηση από τις αγορές.
«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε λάβει τις αποφάσεις που έλαβε – και ήταν πολύ εντυπωσιακό αυτό, πρέπει να πω – η έξοδος δεν θα ήταν απλώς μια πιθανότητα, αλλά η πραγματικότητα», δήλωσε, εξηγώντας ότι μετά το ασαφές αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών στην Ελλάδα, υπήρχαν φόβοι ότι η χώρα δεν θα συμφωνούσε στις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας που απαιτούνταν προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες δόσεις από το πακέτο διάσωσης.
Ο κ. Γιούνκερ χαρακτηρίζει ακόμη απαισιόδοξες τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δηλώνει μάλιστα ότι εάν οι ελληνικές αρχές ζητήσουν λίστα με τους Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες του Λουξεμβούργου, εκείνος θα την δώσει και τονίζει ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη θα πρέπει να κάνει το ίδιο.