Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Ζαν Μαρκ Μανιάτης: Ο Έλληνας κομμωτής των σταρ που έκανε την σόουμπιζ να παραμιλά

Ο Ζαν Μαρκ Μανιάτης ήταν αναμφίβολα ο καλλιτέχνης κομμωτής των σταρ. Από τα «χέρια» του πέρασαν πολύ μεγάλες προσωπικότητες, όπως η Σοφί Μαρσό, η Μιρέιγ Νταρκ, η Μiou-Miou, ο Αλέν Ντελόν, αλλά και ο Αμερικανός τραγουδιστής Πρινς.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΑΓΚΑΝΑ


“Έφυγε “ στα 80 του για το μεγάλο «ταξίδι» το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς στη Γενεύη της Ελβετίας


Ο λόγος για τον Ζαν Μαρκ Μανιάτη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών το ξημέρωμα της Πρωτοχρονιάς στη Γενεύη της Ελβετίας, αλλά άφησε πίσω του μια συναρπαστική πορεία ζωής που θα εμπνέει όλους τους νέους κομμωτές. Μία ιστορία που περιείχε όλα εκείνα τα συστατικά που έκαναν τον φιλόδοξο νεαρό έναν από τους καλύτερους κομμωτές της υφηλίου!

Ο ελληνικής καταγωγής Ζαν Μαρκ Μανιάτης γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1942 στη Γαλλία. Στα 17 του χρόνια έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματά του ως κομμωτής στα περιοδικά «ELLE» και «Marie Claire». Άνοιξε το πρώτο δικό του κομμωτήριο το 1970 στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού και τα επόμενα 20 χρόνια ήταν υπεύθυνος για τα μαλλιά των celebrities, ενώ δημιουργούσε επίσης τις κομμώσεις για τις επιδείξεις μόδας του Καρλ Λάγκερφελντ, της Σόνια Ρίκιελ, του Αντρέ Κουρέζ και άλλων. «Ήταν ένα ίνδαλμα στο χώρο του», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλεξάντρ Πρότι, ο διευθυντής των τεσσάρων κομμωτηρίων υψηλής τεχνικής του εκλιπόντος.

Μανιάτης

Επιβλητικά χτενίσματα

Το στοιχείο που τον έκανε επιτυχημένο ήταν η αίσθηση της μόδας. Ο Ζαν Μαρκ Μανιάτης είχε σφυρηλατήσει το στυλ του σε φωτογραφίσεις, επιβλητικά χτενίσματα, δουλεμένα φυσικά με την ακρίβεια ενός… χρυσοχόου. Με τις αδελφές Carita, που συνεργάζονταν τακτικά με το περιοδικό «ELLE», έμαθε να σχεδιάζει ένα χτένισμα με βάση ένα ρούχο, μια συλλογή. Η μόδα τoν διασκέδαζε πολύ περισσότερο από το σχολείο, όπου βαριόταν απίστευτα. Όπως πολλά παιδιά, ο μικρός Ζαν Μαρκ δεν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Σκεφτόταν να γίνει ηθοποιός, να κάνει μια καριέρα ως… αρχιεπίσκοπος ή να πάει σε σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών. Ένα βράδυ, συναντά τον ξάδερφό του Ζαν Ιβ που εργάζεται στο «Antonio», ένα μεγάλο κομμωτήριο στη λεωφόρο George-V, στο Παρίσι. Η κομψότητα των πελατών, το στυλ των κομμωτών και των βοηθών τους, η μυρωδιά των σαμπουάν και των λακ, αυτές των βερνικιών, η χάρη των χεριών πάνω στα οποία ακουμπούν οι μανικιουρίστες, τον μαγεύουν. Στα 13 του αποφασίζει να γίνει κομμωτής. Στη σχολή Rue Darboy έμαθε να χειρίζεται ψαλίδια σε ζωντανά μοντέλα, ενώ τον ελεύθερο χρόνο του κάνει την εξάσκησή του σε ένα μικρό κουρείο που διατηρεί ένας θείος του στο Pantin.

Το στυλ του

Ο μικρός Ζαν Μαρκ έχει μόνο μία επιθυμία: να δουλέψει πολύ! Το πρώτο του αφεντικό, τον σύστησε ως έναν «νεαρό που τα πάει καλά» στον φίλο του Ζακ Ντεσάνζ. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο τελευταίος ήταν ένα από τα τρία μεγάλα ονόματα της παριζιάνικης κομμωτικής, μαζί με τον Alexandre και την Carita.

Στα 15 του ο Μανιάτης έγινε βοηθός του. «Την πρώτη φορά που πήγα στη rue Franklin-Roosevelt, φοβήθηκα μέχρι θανάτου. Ήταν ένας μοντέρνος κομμωτής που με τρόμαζε. Εγώ, εκείνη την εποχή, περνούσα την ώρα μου παρατηρώντας τον και προσπάθησα να αναπαράγω τα χτενίσματά του. Ήταν ένα στυλ που δεν είχε τίποτα ακαδημαϊκό, τίποτα που να θυμίζει κάποια σχολή». Λίγο αργότερα, χτυπά την πόρτα της Thérèse Chardin, μιας εκκεντρικής κομμώτριας η οποία τον προσλαμβάνει. Όπως και τον ξάδελφό του, Ζαν Ιβ.

Το 1962, τα δύο αγόρια άνοιξαν το δικό τους σαλόνι: Το «Elrhodes». Είναι 19 χρόνων και ο ξάδερφός του στα 27. Βρισκόμαστε στα χρόνια του yé-yé. Για έξι χρόνια, όλα τα αστέρια της εποχής θα παρελαύνουν στη λεωφόρο Μότσαρτ του Παρισίου. Η ηθοποιός Dany Saval, από τις πρώτες πελάτισσες, ενώ ο Jean-Claude Brialy έρχεται να κόψει τα μαλλιά του παίρνοντας μαζί του τη Monica Vitti, τη Françoise Hardy και την Jane Fonda. Μερικές μέρες μετά, η ουρά για ένα κούρεμα από τον Ζαν Μαρκ φτάνει μέχρι το δρόμο! Δεν του έφτανε όμως μόνο αυτό. Για να τελειοποιήσει το στυλ του, ο Μανιάτης έφυγε για πρακτική στο Λονδίνο, στο Vidal Sassoon, το πιο «in» κομμωτήριο σε όλη τη Μάγχη.

Μπαίνει στο Paris Planning, ένα πρακτορείο μοντέλων του οποίου είναι ο μοναδικός κομμωτής συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους φωτογράφους, τον Helmut Newton, τον Jean-Loup Sieff και τον Marc Hispard.

Μανιάτης

Καινοτομίες

Στα κομμωτήριά του δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί, επιβάλλοντας με τα χρόνια, αλλά και το απαράμιλλο θράσος του. ιδιαίτερα στυλ, όπως τα μεγάλα κρόσσια, τον «ασβό», το άγριο κόψιμο, το στυλ ανδρόγυνο, το ξανθό λαμπραντόρ, το φανταχτερό κόκκινο, το μπλε τζιν… Χρώματα με τα οποία δούλεψε αρκετά χρόνια η L’Oréal. Η συνεργασία του μάλιστα με τον συγκεκριμένο όμιλο καλλυντικών δεν σταμάτησε ποτέ. Παράλληλα, το 1987, εντάχθηκε στην Agnès b., όντας ένα από τα αστέρια που φιγουράριζαν στον πρώτο κατάλογο του Club des Créateurs de Beauté.

Ο Ζαν Μαρκ Μανιάτης κατάφερε στη διάρκεια της ζωής του να αποκτήσει τέσσερα σαλόνια κομμωτικής στο Παρίσι και 30 στην Ιαπωνία.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών, έφυγε από τη ζωή έπειτα από μακρά ασθένεια, όπως είπε ο γιος του Έλιοτ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνα Καινούργιου: Συγκινήθηκε στον «αέρα» για την απόκτηση παιδιού

Ποιοι γαλαζοαίματοι θα δώσουν το “παρών” στην κηδεία του Κωνσταντίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ