Αναστάτωση έχει προκληθεί, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο, στη Ζαπορίζια καθώς οι Ρώσοι έχουν δώσει εντολή εκκένωσης πόλεων και οικισμών που βρίσκονται κοντά στον τεράστιο πυρηνικό σταθμό της περιοχής.
Με βάση την ίδια πηγή, η Ρωσία έχει καλέσει τους πολίτες 18 οικισμών που ελέγχει στην περιοχή να φύγουν εν μέσω των φημών για επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση. Ανάμεσα στις περιοχές που καλούνται σε εκκένωση είναι και το Ενέρχονταρ κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Ο Ουκρανός δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, έκανε λόγο για μποτιλιαρίσματα καθώς χιλιάδες αυτοκίνητα αποχωρούν από την περιοχή. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μεγάλες ουρές αναμονής είχαν σχηματιστεί στο σημείο ελέγχου του Τσονγκάρ, στον δρόμο που ενώνει τη Μελιτόπολη με την Κριμαία.
Η απομάκρυνση των εργαζομένων από τον πυρηνικό σταθμό, που τελεί υπό ρωσική κατοχή και του οποίου οι έξι αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας, δεν προβλέπεται προς το παρόν, δήλωσε χθες ο Γιούρι Τσερνιτσούκ, διευθυντής της μονάδας, διορισμένος από τις ρωσικές αρχές.
Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να απομακρύνουν περίπου 70.000 ανθρώπους από κοινότητες στην περιοχή της Ζαπορίζια, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο της διοίκησης κατοχής, τον Αντρέι Κοζένκο.
«Σοβαρός κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος»
Στο μεταξύ, εχθές, εν μέσω αυτής της κατάστασης ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε για κίνδυνο «σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος».
«Η κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη και πιθανώς επικίνδυνη», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι σε ανακοίνωση της IAEA.
«Αυτή η μεγάλη πυρηνική εγκατάσταση πρέπει να προστατευθεί. Θα συνεχίσω να πιέζω προκειμένου όλες οι πλευρές να δεσμευτούν στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου και η IAEA θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να διασφαλιστεί η πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου», πρόσθεσε.
Οι ειδικοί του Οργανισμού, που βρίσκονται στην περιοχή, παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση για να «εντοπίσουν κάθε πιθανό αντίκτυπο στην πυρηνική ασφάλεια», διευκρίνισε ο Γκρόσι.
Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό από τον Μάρτιο του 2022, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, που σε αυτή την περιοχή χωρίζει τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ανά τακτά διαστήματα έχει αποτελέσει στόχο πολλών πληγμάτων, κάτι που δημιουργεί φόβους για καταστροφή.