Προβληματική χαρακτηρίζει η ουκρανική πλευρά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μεταλλεύματα.
Βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σχετικά με τη συμφωνία για τα μεταλλεύματα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουκρανία, καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά δεν θα ανάψει το «πράσινο φως».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ουκρανική πηγή που επικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, ο Ζελένσκι δεν είναι έτοιμος να δεχτεί τη συμφωνία για τα ορυκτά αξίας 500 δισ. δολαρίων, καθώς η Ουκρανία βλέπει «έναν αριθμό προβληματικών ζητημάτων» στο προσχέδιο της συμφωνίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει ότι η συμφωνία ήταν κοντά, αλλά μια πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε στο Sky News ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να υπογράψει.
Η ουκρανική πηγή είπε: «Η συμφωνία δεν είναι ακόμη έτοιμη να υπογραφεί, υπάρχουν ορισμένα προβληματικά ζητήματα και με την τρέχουσα μορφή του σχεδίου, ο πρόεδρος δεν είναι έτοιμος να την αποδεχτεί.«Σήμερα, τα προσχέδια δεν αντικατοπτρίζουν μια εταιρική σχέση στη συμφωνία και περιέχουν μόνο μονομερείς δεσμεύσεις της Ουκρανίας».
Να σημειωθεί ότι ο Ζελένσκι σε νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία την Παρασκευή, δήλωσε ότι ομάδες Αμερικανών και Ουκρανών διαπραγματευτών εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο συμφωνίας, σηματοδοτώντας μια επικείμενη συμφωνία.
«Πρόκειται για μια συμφωνία που μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις μας και το κλειδί είναι να επεξεργαστούμε τις λεπτομέρειες για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητά της», δήλωσε. «Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα – ένα δίκαιο αποτέλεσμα».
Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο το βράδυ της Παρασκευής: «Θα υπογράψουμε μια συμφωνία, ελπίζω στο επόμενο αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα». Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το Σάββατο, δήλωσαν στη Wall Street Journal άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις . Οι ακριβείς όροι δεν είναι ακόμη σαφείς, ωστόσο ο Τραμπ πίεζε για ορυκτά αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της στρατιωτικής υποστήριξης.