Η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Ζελένσκι μίλησε σε Ρώσους δημοσιογράφους σε μια βιντεοκλήση διάρκειας 90 λεπτών, σε μια συνέντευξη που οι ρωσικές αρχές είχαν προληπτικά προειδοποιήσει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μην αναφέρουν. Ο Ζελένσκι μίλησε στα ρωσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας είχε προκαλέσει την καταστροφή ρωσόφωνων πόλεων στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η ζημιά είναι χειρότερη από τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.
“Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το πετύχουμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο”, είπε ο Ζελένσκι.
Η ουκρανική κυβέρνηση συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία στις τρέχουσες συνομιλίες με τη Ρωσία, ωστόσο αρνείται να συζητήσει άλλες ρωσικές απαιτήσεις, όπως η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, ανέφερε επίσης ο Ζελένσκι.
Μιλώντας περισσότερο από ένα μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι είπε ότι καμία ειρηνευτική συμφωνία δεν είναι δυνατή χωρίς κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση στρατευμάτων.
Απέκλεισε παράλληλα το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία με τη βία, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και ανέφερε ότι θέλει να καταλήξει σε έναν “συμβιβασμό” για την περιοχή του ανατολικού Ντονμπάς, που κρατείται από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία από το 2014.
“Ανθρωπιστική καταστροφή”
Ο Ζελένσκι επικεντρώθηκε στη μοίρα της Μαριούπολης, που βρίσκεται υπό πολιορκία για εβδομάδες. Κάποτε μια πόλη 400.000 κατοίκων, η Μαριούπολη έχει υποστεί έναν παρατεταμένο ρωσικό βομβαρδισμό.
“Όλες οι είσοδοι και έξοδοι από την πόλη είναι αποκλεισμένες”, είπε ο Ζελένσκι. “Το λιμάνι είναι ναρκοθετημένο. Είναι αδιαµφισβήτητη η ανθρωπιστική καταστροφή μέσα στην πόλη, γιατί είναι αδύνατο να πάνε εκεί τρόφιμα, φάρμακα και νερό”, υπογράμμισε.
“Δεν ξέρω καν ποιον αντιμετώπισε ποτέ έτσι ο ρωσικός στρατός”, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι ακόμα και σε σύγκριση με τις συγκρούσεις στην Τσετσενία, ο όγκος της καταστροφής “δεν μπορεί να συγκριθεί”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι η Ουκρανία περιόρισε τα δικαιώματα των Ρωσόφωνων, λέγοντας ότι ήταν η εισβολή της Ρωσίας που εξαφάνισε τις ρωσόφωνες πόλεις “από προσώπου γης”.
Απέρριψε τέλος ως “αστείο” τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουκρανία είχε πυρηνικά ή χημικά όπλα.
Διαβάστε επίσης
Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Τετάρτη ή Πέμπτη η ομιλία του στην ελληνική Βουλή
Μητσοτάκης: Πρόσκληση σε Ζελένσκι να μιλήσει στην ελληνική Βουλή