Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Ζητείται σκιά

«Κάποιος κάθεται στη σκιά σήμερα επειδή κάποιος άλλος φύτεψε ένα δέντρο πολύ καιρό πριν». H εν λόγω ρήση η οποία αποδίδεται στον Ουόρεν Έντουαρντ Μπάφετ, τον Αμερικανό ολιγάρχη, επενδυτή και φιλάνθρωπο με καταγωγή από την Όμαχα της Νεμπράσκα, αναζητεί ευήκοα ώτα στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

δέντρα

Κάθε πέρυσι και καλύτερα, θα μπορούσε να αναλογιστεί ο ιστορικός του μέλλοντος παρατηρώντας -αποστασιοποιημένα- τις καλοκαιρινές, πύρινες, τραγωδίες τις οποίες βιώνει σε ετήσια βάση η χώρα μας. Είναι πασίδηλο, πανθομολογούμενο ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά ότι στραβά αρμενίζουμε. Ολόστραβα! Αυτή τη φορά οι πύρινες γλώσσες κατάπιαν μέρος του αστικού ιστού. Σπίτια και επιχειρήσεις μετατράπηκαν σε παρανάλωμα του πυρός, μια εργαζόμενη γυναίκα έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή της. Απανθρακώθηκε! Τα φληναφήματα περί κλιματικής αλλαγής κ.τ.λ. δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογία για την παταγώδη αποτυχία του κρατικού μηχανισμού.

Η τραγωδία δεν επιδέχεται επικοινωνιακούς χειρισμούς, αλλά ούτε μικροπολιτική κριτική. Εάν αποφασίσουμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές δέντρα για να σκιάζονται, οφείλουμε, όλοι μαζί, να σηκώσουμε τα μανίκια, να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να εκπονήσουμε ένα σοβαρό σχέδιο όχι καταστολής, αλλά πρόληψης. Οι κατά καιρούς φανφάρες οι οποίες παρουσιάζονται στους πολίτες μέσω των ΜΜΕ εξυπηρετώντας τις… ανάγκες της κυβέρνησης (καθ’ υπόδειξιν, φυσικά, ακριβοπληρωμένων επικοινωνιολόγων) αποδεικνύονται στάχτη σαν εκείνη που κατέπνιξε την Αττική.

Είναι απαράδεκτο εν έτει 2024, στην εποχή της τεχνολογίας, να μην έχουμε θωρακιστεί -ακόμη- ως χώρα με σύγχρονα μέσα επιτήρησης και δασοπυρόσβεσης. Αποδεικνύεται τραγικό, για να μην πω εγκληματικό, λάθος η κατάργηση του σώματος των δασοπυροσβεστών. Αποδεικνύονται, επίσης, ανεπαρκείς οι αυστηροποιήσεις νόμων για τους εμπρηστές των δασών, καθώς οι έρευνες και οι μελέτες δείχνουν ότι η εξιχνίαση τείνει να γίνει ανέφικτη, ενώ είναι ελάχιστοι εκείνοι οι οποίοι καταδικάζονται αμετάκλητα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το ζητούμενο λοιπόν είναι οι σοβαρές όχι μόνο προτάσεις, αλλά πολιτικές και ενέργειες προκειμένου να σωθεί οτιδήποτε σώζεται. Για να έχουμε σκιά. Όχι για εμάς. Για τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας.

– ΥΓ.: Θα μπορούσαμε κάλλιστα να γίνουμε σοφότεροι από το παράδειγμα της γειτονικής Βουλγαρίας. Εκεί δεν υπάρχει βουνό (και δεν είναι λίγα) που να μη διαθέτει αντιπυρικές ζώνες, με εύκολη πρόσβαση στα πυροσβεστικά οχήματα. Στη γείτονα χώρα κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου οι συγκεκριμένες ζώνες καθαρίζονται με επιμέλεια από εργαζομένους στους δήμους που έχουν προσληφθεί για τον συγκεκριμένο λόγο. Να σημειώσω ότι οι δήμοι έχουν διόλου ευκαταφρόνητα έσοδα από τις ζώνες στάθμευσης, τα δημοτικά τέλη, την έκδοση διπλωμάτων, τα τέλη κυκλοφορίας, την είσπραξη κλήσεων – προστίμων, την εκμετάλλευση εκατοντάδων πάρκων, την είσπραξη νερού, ρεύματος, αερίου, τηλεφώνων κ.τ.λ.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λειτουργός της Δικαιοσύνης και οι καταγγελίες

Υπόθεση Πάτρας: Ου ψευδομαρτυρήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ