Πολιτικό άσυλο στη Γαλλία θα ζητήσει ο Ρώσος ζωγράφος, ο οποίος δημιούργησε έναν πίνακα που απεικόνιζε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ με γυναικεία εσώρουχα.
Ο εν λόγω πίνακας κατασχέθηκε προ ημερών από την αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης.
Ο 45χρονος Κονσταντίν Αλτούνιν είναι ο δημιουργός των σκανδαλιστικών πινάκων που εκτέθηκαν σε μια γκαλερί στην Αγία Πετρούπολη, πριν την καθαίρεσή τους και την κατάσχεση τεσσάρων από αυτούς την Τρίτη από ένοπλους αστυνομικούς. Ο πιο κραυγαλέος από τους πίνακες ήταν εκείνος με τίτλο «Τραβεστί», ο οποίος απεικόνιζε τους Πούτιν και Μεντβέντεφ με προκλητικά νυχτικά και στηθόδεσμους.
Μετά την αιφνιδιαστική επιδρομή των αστυνομικών στο «Μουσείο της Εξουσίας», ο ζωγράφος εγκατέλειψε αμέσως τη Ρωσία για τη Γαλλία, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγο και τη μόλις δίχρονη κόρη του.
«Χθες, Τετάρτη, πήγα στην νομαρχία για να καταθέσω αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου», δήλωσε ο Αλτούνιν σήμερα από το Παρίσι, σε τηλεφωνική του επαφή με το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Οι άνθρωποι που οργάνωσαν την έκθεσή μου οδηγήθηκαν στο τμήμα. Όταν το πληροφορήθηκα, αποφάσισα να αγοράσω ένα εισιτήριο και να εγκαταλείψω αμέσως τη χώρα. Χρειάστηκε να δανεισθώ χρήματα» γι’ αυτό, δήλωσε ο ίδιος.
Ο Αλτούνιν διηγήθηκε πως αποφάσισε να ζωγραφίσει τον Πούτιν και τον Μεντβιέντεφ ως «Τραβεστί» τον Δεκέμβριο του 2011, όταν οι δύο πολιτικοί —τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος αντίστοιχα— αποφάσισαν να αλλάξουν ρόλους.
«Είναι μία αθώα ειρωνεία. Τους ζωγράφισα όταν άρχισαν να αλλάζουν θέσεις. Ήταν άκρως διασκεδαστικό και αντέδρασα φυσιολογικά επιλέγοντας ένα κλασσικό θέμα (δύο γυναίκες που χτενίζουν η μία την άλλη)», είπε.
«Πίστευα πως και οι αρχές μας είχαν αίσθηση του χιούμορ», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί Αλεξέι Ντανσκόι, οι πίνακες κατασχέθηκαν με πρωτοβουλία το τοπικού βουλευτή Βιτάλι Μιλόνοφ -αρχιτέκτονα του διαβόητου νόμου κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας»- ο οποίος επίσης απεικονιζόταν σε έναν άλλο πίνακα μπροστά σ’ ένα ουράνιο τόξο, το σύμβολο των ομοφυλοφίλων.
Σύμφωνα με τον Αλτούνιν, ο πίνακας αυτός ήταν παραγγελία των διοργανωτών: «για να πω την αλήθεια, ούτε που γνώριζα ποιος ήταν αυτός».