Ραγδαία αύξηση παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη ζήτηση για υιοθεσία ζώων συντροφιάς. Το θέμα αποκάλυψε αρχικά εκπρόσωπος φιλοζωϊκής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία διαπίστωσε ξαφνικά ότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από κόσμο για να υιοθετήσουν σκυλιά –εδώ και τώρα!
Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ
«Εκεί που χτυπούσε σπάνια το τηλέφωνο για υιοθεσίες, μέσα σε λίγες μέρες δεχτήκαμε όσα αιτήματα δεχόμαστε συνολικά όλο τον χρόνο», λέει στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» η Εύη Καλαϊτζίδου από τη Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Οργάνωση «Νοιάζομαι». «Έχουμε, για παράδειγμα, τον Ντεξ που είναι πίτμπουλ και περιμένει για υιοθεσία δύο χρόνια! Μέσα σε τρεις ημέρες είχαμε τέσσερις ενδιαφερόμενους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Καλαϊτζίδου.
∆ιαδικασίες
Σύμφωνα με την ίδια, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν μάλιστα να γίνουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες υιοθεσίας και να παραλάβουν άμεσα το ζωάκι. «Κάτι τέτοιο φυσικά δεν γίνεται γιατί ακολουθούμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες οι οποίες διαρκούν τουλάχιστον μια εβδομάδα. Στην υιοθεσία πρέπει να γνωρίσεις το ζώο. Θα το κάνεις μια βόλτα για να δεις και συ αλλά και το σκυλί αν “ταιριάζετε”, να μιλήσεις με τον εκπαιδευτή του. Μετά θα δώσουμε ραντεβού στον κτηνίατρο για τις εξετάσεις, θα περαστεί στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη και θα γίνει έλεγχος για το σπίτι που θα μείνει το ζωάκι. Όταν γίνουν όλα αυτά, τότε προχωρά η διαδικασία», λέει η υπεύθυνη της φιλοζωικής.
Όπως μας είπε, οι ενδιαφερόμενοι της ζητούν κυρίως μικρόσωμα σκυλάκια σε αντίθεση με αυτά που υπάρχουν στο καταφύγιο. «Επειδή είναι ενήλικα και μεγαλόσωμα μένουν στα αζήτητα, καθώς επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι είναι δύσκολα στο χειρισμό και πιάνουν …χώρο στο διαμέρισμα. Αυτά τα σκυλιά, όμως, είναι πιο ήρεμα από τα μικρόσωμα που γαβγίζουν συνέχεια και δεν θέλουν πια τόσο πολύ χώρο», σημειώνει.
Από τότε, πάντως, που μίλησε σε ΜΜΕ και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε ανεύθυνες υιοθεσίες, το ενδιαφέρον έχει μειωθεί κάπως. Καθυστερεί, μάλιστα, να απαντήσει σε αιτήματα για να δει αν όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για κάποιο ζωάκι το θέλουν πραγματικά.
Μικρόσωμα
Από τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο «Αγάπη» στη Θεσσαλονίκη η Ιζαμπέλα Μποτωνάκη μας είπε ότι έχει όντως αυξηθεί η ζήτηση.
«Ζητούν μικρόσωμα σκυλάκια είτε για υιοθεσία είτε απλά για να τα κάνουν… βόλτα και να τα επιστρέψουν στο καταφύγιο. Ιδιαίτερα μετά τις 21.00 οπότε είναι πιο αυστηρά τα μέτρα», σημείωσε. «Έχουμε δώσει σκυλάκια να τα κάνουν βόλτα αλλά μόνο σε άτομα που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε, π.χ. σε φοιτητές που μας έχουν βοηθήσει.»
Η ίδια μας λέει ότι παρά το μεγάλο ενδιαφέρον δεν επιτρέπει υιοθεσίες στην περίοδο της καραντίνας. «Υπάρχει μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σπίτι των ενδιαφερόμενων τους λέμε να επικοινωνήσουν μαζί μας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων».
Όπως σημειώνει, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με αυτούς που έχουν ζώα σε εξοχικά και σπίτια σε άλλο δήμο. Αναγκαστικά γράφουν ψέματα για να πανε να τα φροντίσουν (πχ. κάποιος έγραψε ότι έχει ελιές, άλλος ότι φροντίζει τη μητέρα του). «Υπάρχουν όμως κι αυτοί που δεν ρισκάρουν να μετακινηθούν για να τα φροντίσουν πλέον και πολλά μπορεί να πεθάνουν από ασιτία», μας λέει.
Μιλώντας με εκπροσώπους συλλόγων στην Αττική μας είπαν ότι υπάρχει μεν ενδιαφέρον από κόσμο αλλά όχι τόσο μεγάλο όσο στη Θεσσαλονίκη. «Όποιος θέλει να υιοθετήσει εδώ και τώρα ένα ζώο μπορεί εύκολα να το κάνει, καθώς υπάρχουν πολλές αγγελίες στο Facebook και όχι μόνο, μας λέει η Τζέλλα Παγώνη, Γραμματέας του «Συλλόγου Προστασίας Αδέσποτων Ζώων» (Σ.Π.Α.Ζ.),που έχει έδρα τη Γλυφάδα. «Στον δικό μας σύλλογο ξέρουν ότι τηρούμε αυστηρά μέτρα για να επιτρέψουμε μια υιοθεσία. Όσοι επικοινωνούν με μας τους ζητάμε να μας ξανακαλέσουν όταν τελειώσουν τα περιοριστικά μέτρα». Η ίδια από συνομιλίες και επαφές με άλλους φιλόζωους μας λέει ότι όντως υπάρχει ένα αυξημένο ενδιαφέρον καθώς αρκετοί θέλουν ένα ζωάκι να τους κρατά συντροφιά στην καραντίνα.
«Όμως αυτός δεν είναι ο σωστός λόγος για να υιοθετήσει κάποιος ένα αδέσποτο», συμπληρώνει η κ. Παγώνη. Αναφερόμενη στους ελέγχους για την τήρηση της καραντίνας μας είπε ότι θα ήταν ευχής έργον να γίνονταν με τον σωστό τρόπο αλλά οι αστυνομικοί δεν είναι εκπαιδευμένοι γι’ αυτό. Π.χ. Θα έπρεπε, όταν βλέπουν κάποιον με ένα σκυλάκι στον δρόμο εκτός από το να δουν αν έχει στείλει το σωστό μήνυμα, να ελέγξουν αν το ζώο είναι τσιπαρισμένο.
Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον στην πρώτη καραντίνα, οπότε έγιναν αρκετές υιοθεσίες, μας είπε η κ. Τίνα Κασιδόκωστα από τη φιλοζωϊκή ομάδα Βούλας. Τώρα δεν έχει κάποια ζώα κατάλληλα για υιοθεσία, πράγμα που γνωρίζουν οι φιλόζωοι της περιοχής μέσα από τις αναρτήσεις στα social media.
Σε μια τουλάχιστον φιλοζωική οργάνωση τα αιτήματα υιοθεσίας αδέσποτων των πρώτων ημερών από την εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας ισοδυναμούσε με το σύνολο των αιτημάτων ενός έτους!
Τι γίνεται, όμως, στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας; Η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας μας λέει πως από τις μέχρι στιγμής επικοινωνίες που είχε με άλλες ζωοφιλικές οργανώσεις και καταφύγια δεν της έχουν αναφέρει ότι υπάρχει αύξηση στη ζήτηση. «Ίσως γιατί όποιος θέλει ένα ζώο συντροφιάς στην επαρχία μπορεί να το βρει πιο εύκολα, χωρίς να απευθυνθεί στις ζωοφιλικές οργανώσεις», συμπληρώνει.
O Ρέινο ακόμα περιμένει υιοθεσία
Η Ελίζαμπεθ Ηλιάκης υπεύθυνη του The Souda Shelter Project στα Χανιά, φιλοξενεί τον Ρέινο, τον σκυλάκο που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο μετά τον βασανισμό του από τον«ιδιοκτήτη» του πριν από έναν μήνα. Αν και της τον έχουν ζητήσει δεν τον έχει δώσει για υιοθεσία. «Οι περισσότερες που μου τον έχουν ζητήσει είναι γυναίκες μικρόσωμες που δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν έναν τόσο ογκώδη, δυνατό και υπερκινητικό σκύλο.
Έχω πολλές αιτήσεις από το εξωτερικό, θα θελα όμως να μείνει ο Ρέινο στην Ελλάδα». Όσον αφορά τη ζήτηση για σκυλάκια αυτήν την περίοδο, μας λέει ότι παραμένει σταθερή.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί