Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ζητούνται: Αίµα, ΜΕΘ & φάρµακα!

H «χρονιά των νοσοκομείων» που υποσχέθηκε ο Βασίλης Κικίλιας ξεκινά με ελλείψεις. Μπορεί ο υπουργός Υγείας να ετοιμάζεται με τα ΣΔΙΤ να αναμορφώσει τις εικόνες εγκατάλειψης και ντροπής που όλοι γνωρίζουμε στα Δημόσια νοσοκομεία, με τουαλέτες χωρίς πόρτες, σοβάδες που πέφτουν και στρατούς από ράντζα στους διαδρόμους, αλλά φαίνεται πως αυτή η χρονιά ξεκινά με… μεταχρονολογημένο ημερολόγιο.

Για την ώρα, παρά την υπογραφή του μνημονίου με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την δωρεά των κλινοσκεπασμάτων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τον εκσυγχρονισμό των χώρων υγιεινής των νοσοκομείων της Αττικής, αλλά και την συμφωνία για την παραχώρηση κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, που άνοιξαν για το 2020 τον «χορό» των ΣΔΙΤ η λέξη που περιγράφει καλύτερα το εσωτερικό των νοσοκομείων δεν είναι «εκσυγχρονισμός», αλλά «ελλείψεις».

Και οι δύο αρχίζουν από «ε», αλλά κάθε ομοιότητα σταματά εκεί! Άδεια από απόθεμα αίματος είναι τα ψυγεία των νοσοκομείων, ενώ άδειασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα φαρμακεία τους, από ογκολογικά σκευάσματα πρώτης γραμμής, όπως καταγγέλλει η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Καίτη Αποστολίδου, προσθέτοντας πως είναι ντροπή να μην υπάρχει ούτε απόθεμα κάνναβης κα άλλων οπιοειδών που δίνονται για τον πόνο,ένα απόθεμα ασφαλείας και ανθρωπιάς που η χώρα είναι υποχρεωμένη να τηρεί.

Κι αν για την έλλειψη αίματος μπορούν οι ιθύνοντες να ρίξουν ευθύνες στην έξαρση των ιώσεων που μειώνουν παροδικά τον αριθμό των αιμοδοτών, (καθώς δεν μπορείς να δώσεις αίμα αν είσαι άρρωστος) τι μπορούν να ισχυριστούν για τα ογκολογικά φάρμακα; Πως κόλλησαν γρίπη; Οι ελλείψεις στα ογκολογικά φάρμακα προκάλεσαν αναβολή ή ματαίωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων να προβαίνει σε έκτακτες εισαγωγές, όπως για παράδειγμα πλατίνας (κλασικό χημειοθεραπευτικό) που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ. «Αφού δεν έχουμε Αρχείο Νεοπλασιών, μπορούμε τουλάχιστον να δούμε πόσα ογκολογικά φάρμακα καταναλώθηκαν την τελευταία 3ετία, ώστε να ξέρει ο ΕΟΦ και ο ΙΦΕΤ πόσες παρτίδες φαρμάκων πρέπει να δεσμεύσουν μόλις βγουν στην αγορά. Αν υπάρξει προβλεπτικότητα, το πρόβλημα θα λυθεί», τονίζει η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Καίτη Αποστολίδου, προσθέτοντας πως οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται με σωστή διαχείριση και συντονισμό και πως δεν απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, αλλά έξυπνοι χειρισμοί.

Μεγάλο προβληματισμό γεννούν επίσης οι καταγγελίες οικογενειών ασθενών με καρκίνο από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών ΚΕΦΙ σύμφωνα με τις οποίες δικοί τους συγγενείς, όλοι τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου που εισήχθησαν στο Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο, αποβίωσαν μέσα στο πρώτο 24ωρο της εισαγωγής τους λόγω ανεπαρκούς φροντίδας.

Ελλείψεις εντός των συνόρων υπάρχουν (διαχρονικά) όχι μόνο στα φάρμακα αλλά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με δεκάδες κλίνες ΜΕΘ να παραμένουν κλειστές, την ώρα που το κύμα γρίπης κορυφώνεται προκαλώντας τον θάνατο 21 ασθενών κι ενώ εξαπλώνονται τα κρούσματα του κορονοϊού 2019-CoV παγκοσμίως, έχοντας ήδη καταγραφεί περιστατικά σε 24 χώρες. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, η ΜΕΘ δυναμικότητας 6 κλινών πλήρως εξοπλισμένη παραμένει κλειστή με αποτέλεσμα δύο ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό να παραμείνουν διασωληνωμένοι σε κοινό θάλαμο και να αποβιώσουν ενώ βρίσκονταν στο….περίμενε για μεταφορά σε άλλη πόλη.

Το γεγονός υποχρέωσε τον Βασίλη Κικίλια να συμφωνήσει με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών για την παραχώρηση 38 κλινών ΜΕΘ στον ΕΟΠΥΥ. Η συμφωνία τύπου ΣΔΙΤ παραχωρεί συνολικά 81 κλίνες ΜΕΘ πανελλαδικά, υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ ώστε αυτές να προσφέρονται για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών του ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία δική τους συμμετοχή στα νοσήλια και τη διαφορά νοσηλείας.

Η Ελλάδα είναι επίσης πανευρωπαϊκά ουραγός στις δημόσιες Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου

και στην οργάνωση της κατ’οίκον νοσηλείας. Όπως καταγγέλλουν ο πρόεδρος της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) Γιάννης Μπουκοβίνας και η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ Καίτη Αποστολίδου ουσιαστικά όλη η χώρα διαθέτει όλες κι όλες 9 κλίνες στην Δομή Γαλιλαία στα Σπάτα, με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει την δημιουργία Δομών τύπου hospice με τον όρο να κάνει τη διαχείριση το Ελληνικό κράτος.

Το σχέδιο έχει παγώσει από την Πολιτεία, όπως όλα τα…. μεγαλεπήβολα σχέδια, ενώ όπως έδειξε έρευνα του ΙΣΝ, το 37% των ασθενών που χρειάζονται φιλοξενία είναι καρκινοπαθείς, με τους υπόλοιπους να πάσχουν από άλλα χρόνια νοσήματα, όπως άνοια, νευρολογικές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων. «Στην Ελλάδα που έχουμε ιδιαίτερα δεμένη οικογένεια χρειάζεται κυρίως η ανάπτυξη της κατ’ οίκον νοσηλείας. Οι ασθενείς τελικού σταδίου θα μένουν για μικρό διάστημα στη Δομή Φιλοξενίας ή σε κλίνες που θα ανοίξουν με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στα θεραπευτήρια και θα παρέχονται με κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο μέχρι να οργανωθεί η φροντίδα τους και να επιστρέψουν (οι περισσότεροι) σπίτι τους. Είναι υπέρογκα τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται τα νοσοκομεία κρατώντας σε κοινούς θαλάμους ή ΜΕΘ ασθενείς τελικού σταδίου, που θα μπορούσαν να λάβουν αλλιώς την σωστή φροντίδα, απελυθερώνοντας αυτές τις πολύτιμες κλίνες γι άλλους αρρώστους που τις χρειάζονται», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Γιάννης Μπουκοβίνας.

Λύση πρέπει να βρεθεί επειγόντως και για τις ελλείψεις σε αίμα και πλάσμα που θέτουν σε κίνδυνο τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς με θαλασσαιμία και τους πολυτραυματίες. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, με τη διευθύντρια Αιμοδοσίας του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης Ελένη Χασαποπούλου-Ματάμη να επισημαίνει πως τα αποθέματα αίματος βρίσκονται στο 1/5 των συνηθισμένων αποθεμάτων αυτής της εποχής και με τους προέδρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλη Δήμο και του πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Βάνα Μυρίλλα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους μεταγγιζόμενους.

Οι ελλείψεις σε αίμα συμπαρασύρουν τις ελλείψεις σε πλάσμα και πρωτεϊνες πλάσματος (όπως οι ανοσοσφαιρίνες) που λαμβάνουν οι ασθενείς με ανοσοανεπάρκειες και αιμορροφιλία. Πρόκειται για φάρμακα που συνθέτονται από πλάσμα αίματος, το οποίο προέρχεται από χώρες με μεγάλο αριθμό αιμοδοτών όπως η Ελβετία και η Γερμανία. Στην αυστηρή διαδικασία συλλογής του αίματος συμμετέχουν χώρες με επάρκεια αιμοδοτών, αλλά δεν περιλαμβάνονται Έλληνες αιμοδότες και όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τέτοια φάρμακα από άλλες χώρες μοιραία δημιουργούνται ελλείψεις στην Ελληνική αγορά.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ