Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Zoφερή σε κάθε περίπτωση η «επόμενη μέρα» της Ελλάδας, σύμφωνα με τους Financial Times

Τρία είναι τα βασικά σενάρια για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με την εκτίμηση των Financial Times. Η εφημερίδα εξετάζει την επόμενη μέρα, βασιζόμενη στις δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης, αλλά και στα σενάρια που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Στο πρώτο σενάριο θριαμβεύει το «ναι» στο δημοψήφισμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτείται.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι στους κόλπους της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, έχουν δηλώσει ότι θα παραιτηθούν εάν οι ψηφοφόροι επιλέξουν «ναι». Στην Αθήνα υπήρξε έντονη φημολογία ότι και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα παραιτηθεί.

Οι FT, πιστεύουν ότι αν υπάρξει ένας μετριοπαθής συνασπισμός μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα μπορούσε να ενωθεί με τα τρία κόμματα στο κοινοβούλιο και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. (Μερικοί έχουν προτείνει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον πιο έμπειρο πολιτικό στην ιεραρχία του ΣΥΡΙΖΑ, ως πιθανό ηγέτη αυτού του μετριοπαθούς συνασπισμού). Η εφημερίδα, φέρνει το παράδειγμα του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος ανέλαβε ως επικεφαλής ενός συνασπισμού πολυκομματικής κυβέρνησης στα τέλη του 2011 και συμφώνησε το δεύτερο πακέτο διάσωσης με τους δανειστές.

Το δεύτερο σενάριο λέει ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν «ναι» τότε ο πρωθυπουργός θα συμφωνήσει με τους όρους των πιστωτών. Αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αξιωματούχων της Ευρωζώνης, έχει δημοσίως δηλώσει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα, αφού τους κατηγόρησε ότι «εκβιάζουν» τους Έλληνες ψηφοφόρους σε εθνικό τηλεοπτικό διάγγελμά του την Τετάρτη.

Το ερώτημα  για τους FT, είναι αν οι πιστωτές θα είναι ανοικτοί για να συνομιλήσουν με τον κ Τσίπρα, μετά από την πικρή ρήξη της περασμένης εβδομάδας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατέστησε σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί αξιόπιστος στην εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης, καθώς το έχει αποκηρύξει δημοσίως. Οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών συμμερίζονται αυτήν την άποψη.

Το τρίτο σενάριο θέλει την χώρα να ψηφίζει «όχι». Σε αυτή τη περίπτωση, η εφημερίδα πιστεύει ότι θα επέλθει ρήξη καθώς όπως γράφει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τον Φρανσουά Ολάντ, τον Γάλλο πρόεδρο, μέχρι το Ματέο Ρέντζι, τον Ιταλό πρωθυπουργό και τον Zαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουν καταστήσει σαφές ότι θα θεωρήσουν το «όχι» ως ρήξη με την Ευρώπη και επιλογή εξόδου από το ευρώ.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται, οι Σαπέν και Μοσκοβισί να πιέσουν για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλά πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης λειτουργούν υπό την υπόθεση εργασίας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξαναξεκινήσουν στην περίπτωση που θα υπάρξει «όχι» στο δημοψήφισμα κι ότι η 20η Ιουλίου θα φτάσει χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Τότε, το λογικό επακόλουθο θα είναι το Grexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ