Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Ζωή Ράπτη: 1 στους 4 Έλληνες με συμπτώματα κατάθλιψης – Αύξηση κατέγραψε η ψύχωση

Προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και η ανάπτυξη κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τονίζει η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Ένας στους τέσσερις Έλληνες στην περίοδο της πανδημίας παρουσίασε καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ αύξηση κατέγραψε και η ψύχωση. Ετησίως καταγράφονται περίπου 3.500 νέα περιστατικά νεαρών ατόμων που εμφανίζουν ψυχωσικά φαινόμενα. Στη χώρα μας, η πανδημία ανέδειξε τη χρόνια υποχρηματοδότηση του τομέα της ψυχικής υγείας και την άμεση ανάγκη να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές και να δημιουργηθούν νέες μονάδες και νέες υπηρεσίες, σχολιάζει η Ζωή Ράπτη, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Ανέλαβε το δύσκολο χαρτοφυλάκιο της ψυχικής υγείας, εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κλήθηκε να δράσει γρήγορα και αποτελεσματικά για τα τρέχοντα, αλλά και να σχεδιάσει μακροπρόθεσμα.

Η κυρία Ράπτη τονίζει ότι προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ και η ανάπτυξη κοινοτικών δομών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς οι αιτίες που προκαλούν τις ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται από τις διεθνείς συγκυρίες. Θεωρεί ότι «το διακύβευμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο για τους πολίτες και αφορά μία επιλογή: είτε για ένα μέλλον με προοπτική, ανάπτυξη, ενίσχυση της υγείας και αποκαταστάσεις των μισθολογικών αδικιών είτε τη διολίσθηση σε εποχές ανασφάλειας που κάθε νοήμων άνθρωπος θα ήθελε να ξεχάσει».

3.500 νέα περιστατικά ψύχωσης κάθε χρόνο

«Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν την ψυχική διαταραχή που γνώρισε την μεγαλύτερη αύξηση στα χρόνια της πανδημίας και ακολουθούν οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη. Από έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα φαίνεται πως ένας στους τέσσερις Έλληνες στην περίοδο της πανδημίας παρουσίασε καταθλιπτικά συμπτώματα, με τους υγειονομικούς να σηκώνουν ένα από τα βαρύτερα ψυχικά φορτία. Επίσης, αύξηση κατέγραψε και η ψύχωση, για την οποία αυτές τις μέρες στην χώρα μας εγκαινιάζουμε τις πρώτες Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση» αναφέρει η υφυπουργός Υγείας.

Συγκεκριμένα για τις νέες μονάδες, διευκρινίζει: «Πρόκειται για μια καινοτόμο δομή, η οποία απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, που παρουσιάζουν ψυχωσικά φαινόμενα, τα οποία πυροδοτούνται μετά από κάποιο στρεσογόνο γεγονός. Στην πατρίδα μας καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 3.500 νέα περιστατικά νεαρών ατόμων που εμφανίζουν ψυχωσικά φαινόμενα και η αιτία μπορεί να είναι μία ερωτική απογοήτευση, οι πανελλαδικές εξετάσεις ή ο στρατός. Αυτοί οι νέοι μέχρι πρότινος μπορούσαν να απευθυνθούν μόνο στα δημόσια ψυχιατρεία, τα οποία είναι ακατάλληλοι χώροι για τέτοιου είδους περιστατικά. Οι νέοι με ψυχωσικά συμπτώματα χρειάζονται μία τελείως διαφορετική κλινική προσέγγιση, την οποία προσφέρουν οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Η πρώτη Μονάδα εγκαινιάστηκε στην Τρίπολη και ακολουθούν κι άλλες. Συνολικά θα αναπτυχθούν 8 αντίστοιχες Μονάδες στην επικράτεια. Εκεί, οι επαγγελματίες υγείας θα δημιουργήσουν εξατομικευμένα πρωτόκολλα φροντίδας για τους ωφελούμενους, αλλά και τους φροντιστές τους και τις οικογένειές τους. Η παρέμβαση θα παρέχεται σε χώρους εξωνοσοκομειακούς, ακόμα και στο σπίτι των ασθενών, ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για όλη την τοπική κοινωνία, με στόχο την αποφυγή του στιγματισμού. Επίσης, θα πραγματοποιούνται προγράμματα επανένταξης γιατί πρόκειται για νέους ανθρώπους οι οποίοι θα πρέπει να έχουν αποκατάσταση και επανένταξη».

Ερωτηθείσα για τις αιτίες, οι οποίες οδήγησαν στην αύξηση των ψυχικών ασθενειών, όπως οι «νέες κοινωνικές συνθήκες και συνήθειες», αλλά και η αποκάλυψη «κρυμμένων καταστάσεων», η Ζωή Ράπτη υποστηρίζει: «Η προσωπική μου αίσθηση για την αύξηση των ψυχικών ασθενειών είναι ότι οφείλεται και στους δύο παράγοντες που αναφέρετε και θα μπορούσα να συγκρίνω την κατάσταση αυτή με την αύξηση που έχει καταγραφεί μέσα στα τελευταία χρόνια στα περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Από τη μία πλευρά, οι κοινωνικές συνθήκες και οι δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας συνέβαλαν στο να αυξηθούν πολύ στον Ελλάδα -και στον κόσμο-οι ψυχικές διαταραχές και όλες οι εξαρτήσεις. Από την άλλη πλευρά, τα στόματα πλέον ανοίγουν πιο εύκολα, οι άνθρωποι με ένα ψυχικό νόσημα μιλάνε πιο εύκολα και το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, που πέφτουν θύματα κακοποίησης. Πέρα από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία είναι πάρα πολύ σημαντική και η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών κάτι που έπραξε η κυβέρνηση μας».

Ως προς την πορεία υλοποίησης του σχεδίου στην ψυχική υγεία, τονίζει ότι «από το σύνολο των 106 νέων δομών που περιλάβαμε στον αρχικό μας σχεδιασμό έχουν ήδη εκδοθεί, μετά από διαγωνισμό, οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας για τις 66 δομές και έως σήμερα έχουν εγκαινιαστεί δέκα από αυτές. Συνεχίζουμε, με γνώμονα τον άνθρωπο και δέσμευσή μας να μην αφήσουμε κανέναν μόνο, κανέναν πίσω. Για την επόμενη τετραετία επιθυμούμε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο, να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί και για τις υπόλοιπες 40 δομές και να ενισχυθούν περαιτέρω οι ψυχιατρικές και παιδοψυχιατρικές κλινικές του ΕΣΥ και δημιουργούνται νέες κλίνες και νέα τμήματα, για να καλύψουν αναδυόμενες και αυξημένες ανάγκες. Ενδεικτικά, να αναφέρω ότι έχουμε δημιουργήσει μέσα στο Αιγινήτειο ένα τμήμα απεξάρτησης από το αλκοόλ και θα δημιουργηθεί ένα δεύτερο τμήμα απεξάρτησης από το αλκοόλ στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, εκεί όπου λειτουργεί ήδη η πρωτοποριακή Μονάδα Anorexia».

Για τις εκλογές, τέλος, αναφέρει ότι: «Πιστεύω στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, προσωπικά θεωρώ ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο για τους πολίτες και αφορά μία επιλογή: είτε για ένα μέλλον με προοπτική, ανάπτυξη, ενίσχυση της υγείας και αποκαταστάσεις των μισθολογικών αδικιών είτε τη διολίσθηση σε εποχές ανασφάλειας που κάθε νοήμων άνθρωπος θα ήθελε να ξεχάσει»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ